"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, October 15, 2009

Period ke?

Hm, cmne nak mule ek? Sy keliru sket la... Sy tahu ada sesetengah ibu menyusu lmbt dtg period lps bersalin kan... ada yg terus datang je... Sy plak Anas dah 6 bulan, mmg tak pernah dtg bulan lg la sbb sy mmg fully BF, Alhamdulillah... Then baru2 ni rasa sakit sangat2 kat perut sampai tak leh bangun... So, panggil la bidan, nak mengurut lah... Bidan tu cakap, sakit nak dtg period kot... Ckp kt kawan pun, dia ckp cmtu gak... 2 hari sakit, smlm mcm betul la kot, sy period la kot... Mlm td sakit sgt cm senggugut tu, ssh nk tido... Tp pg ni mcm takde pape la plak... Tp senggugut tu still rasa la, sakit sangat... Sebelum peknen mmg de senggugut pun..

Yg dok pening ni coz smlm ada, hr ni tade plak... Cmne nk buat ek? Sy period ke tak? So, nak mintak pendapat sume mommies yg dh ada pengalaman la... Both Ummi n Mak sy trus period lps kering nifas... Sy je yg tak dtg period lg sejak kering nifas... Nifas sy juga agak lama, 52 hr, tak mcm Ummi n mak mertua sy... Ummi sy sebulan kot n mak mertua sy pun dlm seminggu dua je... Tolong bagi pendapat ek...

8 comments:

mamaEsya said...

shira,
mgkn shira le kenal pasti sama ada peod ke tak melalui bau n warna die... peod paling kejap sehari semalam n paling lama 15 hari. so, if kurang or lebih dr tu, xdikira peodla... cam akak, akak mmg tros peod walau akak fully BF....k, tu jela akak nak kongsi.....

ASZLIZA said...

akak pun x tau la nak cakap camner la shira. kak aszliza masa lepas bersalin nifas cuma 1 bulan jerk. pastu dalam 2 minggu bersih, terus period lepas tu.

masalah shira nie x tau plak nak cakap camner..better rujuk dengan gyne..

NURUL IZZA said...

kak sira..iza pun nifas smpi 60 hr tau..lps tu pon ade lg skit tp teruskan solat jugk sbb mama ckp dh hbs idah utk nifs.

iza rs biasa org full bf xdtg period.pakar lactation ckp normal..tp xtaula kes akak mcm ne..

Nadiah Sidek said...

akk dulu dtg period awal gak wpun fully BF. tp period tak menentu. kdg 2 bln sekali baru period. tp lps safiyyah start mkn, baru kitaran period kembali normal. kalu still sakit lg, try check dgn gynae..

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

saya pun lebih kurg 6 bln jugak sblm period balik lps bersalin anak kedua. jgn risau. cuma be careful with your diet and always make sure u still take iron and folic acid supplements.

abu haha said...

tu la, nnt aku tny bini aku. dia kata x dikira xsalah aku. nnt aku tny dia blk. acap lg x pert tu, cuba ko tny dia ...hahaha

layla_elyas said...

saya nye nifas lak xabis walaupun dah 60+days..tp kena solat gak la..pas amal teh manjakani trus stop n rahim dh bersih..bulan seterusnya terus datang period..tapi ada kwn laila xdtg period dlm 7bulan dh..sekrg xtau dtg x..anaknya pun dh 8bulan..

Anonymous said...

http://connections.blackboard.com/people/1755b9ba7d Buy amoxil online
http://connections.blackboard.com/people/d3f4f89d59 Buy Cheap Bactrim
http://connections.blackboard.com/people/76b8b13755 Buy Celebrex Online

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi