"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, March 1, 2010

A month going to One Year Old...


~scheduled post~


Assalamualaikum sayang Ummi dan Abah... Dah masuk 11 bulan dah permata hati Ummi dan Abah ni. Dan Anas semakin sihat, ceria, aktif and so lasak la sekarang... Ummi penat tapi Ummi terhibur sangat sangat sangat sangat tau!

Allah izin, kesihatan Ummi tak begitu baik kebelakangan ni, Ups! Anas belum nak dapat adik lagi la, hehe... Tekanan darah Ummi sangat2 rendah, Ummi kerap pitam dan jatuh... Sangat2 pening kepala, kadang2 sesak nafas... Selalu Ummi jadi camtu bila Ummi stress, banyak sgt hal kat ofis, nursery Anas lagi alhamdulillah dah setel last week...

Selalunya kan Ummi akan tunggu 29hb setiap bulan dan akan update bertambahnya usia Anas setiap bulan, Tapi February ni ada 28 hari je la...Tapi Anas tetap dah genap 11 bulan... Wah, tak lama dah Anas dah nak setahun kan... Tak sabarnya Ummi...

Tika usia Anas 11 bulan ni:

  • Anas masih belum cekap merangkak, hehe... Kadang2 laju, kadang2 merangkak sikit, sambung dengan menyusur plak... Maleh praktis ni...
  • Anas dah cekap meniti ya sekarang... (kerap jatuh, sian Anas...) Hm, Ummi nak belikan Anas step walker la sbb Anas cekap sangat meniti, tak lama lagi jenuh la Ummi ngejor Anas ek... Hehe...
  • Anas belum ada walau sebatang gigi pun lagi... Hm, lambatnya gigi Anas tumbuh ni... Wan cakap Anas macam Ucu,lambat tumbuh gigi, nanti gigi susu lambat salin la... Ucu masa form 2 still ada gigi susu, Wau!
  • Anas pandai mengajuk orang tau! Lebih2 lagi kalau de budak2 kecik menangis, Anas akan ajuk dia nangis, kelakar Ummi tengok, haha... huh, mentang2 la Anas ni tak kuat nangis, ajuk orang ye, tak baik tau! Alhamdulillah, Anas memang tak banyak ragam, baik je kat mana2 pun, senang Ummi bawak berjalan, tak kisah orang pegang2 Anas, tak nangis langsung, kecuali kalau lapar dan mengantuk, harus cari Ummi la, nak nyusu... Gi mana2 pun orang cakap, susah nak dengar suara Anas, baik, diam je... Hehe, anak Ummi soleh, Alhamdulillah...
  • Anas dah pandai tiru gaya orang... Abah Ummi harus well behave, hehe... Pastu kadang2 tu pandai2 sendiri je, or tiru kawan2 kat nursery... Anas suka sangat menyembur skrg ni, Ummi & Abah tak ajar pun...

~Anas sedang menyembur2 air liur, habis comot, eiiii... tanak kawan la ngan Anas~
  • Anas dah pandai 'pok amai-amai', kalau dengar Ummi nyanyi, terus tepuk tangan... Pastu suka sangat lagu "hokey dokey", Mak Njang An bagi video clip lagu tu, terkedek2 Anas menari ikut lagu tu...
  • Kalau nak turun dari tempat tinggi, Anas dah pandai turunkan kaki dulu... Then kalau nak capai sumting kat kaki Anas, Anas dah pandai tunduk, duduk dulu baru amik benda tu... Masa ni Ummi perhatikan Anas... Mula2 tu Anas tak pandai, Ummi biarkan je Anas fikir sendiri... Lama2 Anas dah boleh fikir camne nak amik barang yang ada kat belakang kaki Anas... Sejak dari tu Anas dah mula pandai lepas tangan masa berdiri, tu yang jatuh kat nursery tu...
  • Kalau naik kereta, tempat faveret is kat stereng... pastu suka main lampu & wiper... Pandai carik tau! Kalau duduk ngan Ummi, Anas lebih suka kaki kat bawah, sambil2 explore apa yang ada kat tgh2 keta tu, habis main radio n gear, hadoi!
  • Bab makan, kuat sungguh makan... Kalau kat depan Anas tu ada makanan org dewasa dan makanan Anas, Anas prefer orang dewasa punya... Botol susu berputing tu dah tanak langsung2 dah, minum pun dari cawan...
  • Kat nursery mmg tanak EBM Ummi... Ummi just tinggalkan bubur masak sendiri 3 bekas (dalam termos pemanas makanan), biskut, buah2an for desert, air masak dan nestum... Balik umah petang tu, Ummi harus bersiap sedia, Anas akan minum susu the whole night tau! Selang 1-2 jam sekali... Mmg betul2 cover for siang punye susu la...
  • Anas dah tanak ditinggalkan kat nursery, kuat sangat nangis bila kena tinggal, sedih Ummi tengok... Kat mana2 pun Anas well behaved, tapi kat nursery Anas memang tanak ditinggalkan... Dulu ok je.... Hm?
  • Kalau kasik Anas HP, dan bila Ummi sebut 'hello', Anas terus letak kat telinga... hahaha... Pandai anak Ummi nih!
  • Kalau tido, memang kena kepung dgn bantal, kalau tak mesti dah bergolek jatuh katil, huhu...


Ummi & Abah sayang Anas!

7 comments:

Ummi Salsabila said...

Happy 11months old anas.kjp je nak 1yr dah...

xlm lg boleh ummi bg anas adik,ops...hehe.

smg anas mmbesar dgn sihat & cerdas.:)comel pic menyembur tu.dulu aufa pun sk wat cmtu.geram!

Ina Hashim said...

salam ukhwah...comel si Anas...geram tgk...jemput ke blog akak ye...ada jualan runtuh CD :)

Ibu Ayra said...

anasm makin hensem la sejak potong rambut nih... mata bolat, geram maklong tgk....

yatie chomeyl said...

oo..anas dh 11bln pun xde gigi lg ye
sama mcm baby SN, dh 9bln pun xde gigi lagi..risau gak mula2 tu. tp skrg dh tau baby SN geng dgn anas ehheehe

f a i z a h 's said...

canteknya umah shira...besaq na umah... :)besla anas nk maen2 kt laman tuh...

Nadiah Sidek said...

hehe..comotnya anas! safiyyah mcm tu jgk dulu..penuh je air liur kat keliling mulutnya tu sbb duk menyembur2 :D

ibu_arifa said...

amboi..si comey Anas ni..dah byk akal yer..byk dah pandainyer tuh..nk tumbuh gigi kot tu yg dia main air liur tuh..menyembur sana sini..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi