"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, March 2, 2010

Abah Anas punye bithday...

Assalamualaikum khalifah kecil Ummi dan Abah. Allhamdulillah, Anas semakin sihat membesar walaupun ramai yang cakap Anas makin kecil... Allah tahu Ummi tak mampu nak dukung kalau Anas berat sangat kan... Sebab tu Allah bagi Anas kecik je, senang Ummi nak kendong, hehe... Anas semakin manja, semakin cute, semakin menceriakan hidup Ummi dan Abah...

Anas sayang, 24 February 2010 hari tu, Abah Anas genap 26 tahun (mude lagi Abah, tapi rammai orang cakap Abah nampak macam dah 30-an... Hehe, jangan marah ye Abang...) Atuk Anas pun sama turns 52 years old pada tarikh yang sama... Hehe, Abah & Atuk kongsi tarikh lahir, beza tahun je...

Lambat Ummi nak story ek... Sbbnya Ummi malas nak update, hehe... Ummi try buat scheduled post for tarikh 1 Mac 2010, so that, Ummi malas nak update & nak tengok hasil cubaan Ummi tu dulu...

Malam before besday Abah tu kan, Ummi mmg niat nak wat surprise... Tapi Ummi buntu, hadiah apa nak kasi kat Abah... Abah mmg ade wishlists, tapi Abah nye wishlists ni tak pernah lama dalam list. Means, kalau Abah dah aim nak something, Abah akan terus dapatkan in at least two days la... Macam siang tu, Abah de sebut Abah nak harddisk 1 terabyte... Ummi cari kat tenet harga dia, aimed nak beli as hadiah Abah la... Tapi petang tu Abah balik dah bawak balik harddisk 1.5 terabyte.... So, ape lagi Ummi boleh cari sebagai hadiah untuk Abah? Tolong jawab...

Then, malam tu fikiran Ummi dah buntu sampai pitam, hehe... pitam sbb tak sihat bkn pitam sbb stress pikir hadiah Abah tu... So, Ummi tanya la Abah, "Abang, Abang nak hadiah apa untuk birthday Abang esok?" Then, Abah tengok jam... "Alah, Sha ni tak surprise langsung la... Abang lupa esok birthday Abang tau! Kalau Sha simpan sikit lagi (masa tu kul 9 mlm), mmg surprise la Abang, haha..." Ala, Abah lupa birthday die upenye, kalau Ummi tak tanya tadi, mesti Abah terharu giler, haha...

Tu satu citer haru... Ni satu lagi haru biru punye citer... Bab hadiah dah setel la, Ummi dah belikan masa lunch tu... Then petang tu Ummi singgah kedai kek, nak belikan kek untuk Atuk lah cadangnya sbb belum beli hadiah lagi... Dok pilih2 kek tu (mmg tgh ralit + penat) Abah call tanya kat mana, spontan je Ummi jawab, kat kedai kek... Haha, gelak besar la Abah... Apa la Ummi nih!

So, mlm tu mmg dah tak semangat nak wat surprise dah... Atuk & Wan gi masjid, lambat sangat balik sbb ada burdah dari mana ntah datang kat masjid tu sempena MaulidurRasul... Tak semangat je nak potong2 kek bagai, kami potong sendiri, makan sendiri, haha...

Ummi kasik hadiah t-shirt untuk Abah sbb Abah kekurangan t-shirt sejak Abah dah makin berisi ni sejak Abah tukar keje... Abah kena pakai t-shirt berkolar skrg dah tak pakai kemeja lagi dah...

Niway, Happy Birthday Abah! Masa Anas baca entry ni, mungkin umur Abah dah 36 tahun kot, kan... Semoga kita semua dipanjangkan usia, Insya'Allah...

To Abang, Happy Birthday! Semoga kita terus bahagia sampai ke akhir hayat kita, Semoga kita dapat anak2 yang soleh yang akan mendoakan akhirat kita nanti... Semoga kita dapat mendidik anak2 kita dengan Deen yang syumul dan kamil, Ameen...

~selingan pict: Anas get ready nak drive, sila bagi signal sblm membelok ya!~

Ummi & Abah sayang Anas!

3 comments:

Ena said...

Seronok pulak sy bace nie... terharu pun ade. ehehehhe.. maklum la naluri keibuan kan..

Hepi besday buat abah anas & atoknyer.. sonok share tarikh yg same.. Moge di berkati Allah selalu hendaknya.. Amin

Nadiah Sidek said...

surprise tak jd ye? hehe..takpe, cuba lg thn dpn :D

mamanoa said...

ermm..watper nk pening² juz giv him sumtin that he can wear it everyday..mcm jam,perfume,tie,cap(kalu dia collector mcm hubby akak) bg transformers..hehe

memandangkan somu shira suka gadget..bg benda-benda gadget jer la..heheh xper..terlambat bg adiah stil it consider as hadiah kannnn~~
(akak selalu buat camni sbb bufday hubby dgn anniversarry kitorg dkat sgt..so 2+1 nyer hadiadh..) hahah

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi