"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, March 30, 2010

My First Pregnancy Journal (Part 9)

Auto Published Entry

~Due Date & Majlis Pertunangan Bunga~

Huhu, Ummi yakin Ummi akan bersalin penghujung March walaupun doktor pegang pada tarikh 2 April 2009... Then, Atuk gi arrange nak terima kehadiran rombongan meminang bunga on 28th March 2009... Sume pakat mendakan Ummi tak bersalin on that date, huhu...

Memang Ummi tak bersalin masa majlis tu tapi Ummi bersalin a day after majlis, selepas semua orang balik, haha... Tepat menepati jangkaan Ummi, Anas lahir pada 29 March 2009...

~Masanya sudah tiba~

Menceritakn detik2 paling bersejarah itu, pagi tu lepas hantar Achik & Ateh ke airport, Abah gi jogging kat Tasik Darulaman. Ummi plak rehat balik lepas breakfast sbb letih sangat... Pagi tu sarapan bihun, Ummi tak berapa sangat makan bihun goreng nih, so pagi tu mmg tak makan..

Then, kul 9 lebih Ummi dah mula rasa contraction every 10 mins & makin sakit... Bila Abah balik, Ummi cakap la kat Abah. Abah suh mandi & bersiap dulu... Kami dah fobia nak terus gi hospital sbb asyik false contraction je... Lepas mandi Abah suh tunggu jap, sampai la Ummi betul2 tak tahan. Then, kul 10 lebih gi la Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, 4 minit je dari rumah... Alhamdulillah, kebetulan hari tu Ahad, Abah cuti.

Dalam kul 11, disebabkan contraction makin kerap Ummi rasa, diorang terus suh Ummi masuk labor room... Ummi rasa sangat2 sakit nak bersalin pukul 3pm. Ummi amik epidural stlh dipujuk berkali2 oleh nurse kat situ... Mmg tamo amik awal2 tu tp sbb terlalu sakit, Ummi amik jugak, huhu, sampai skrg Ummi nyesal amik epidural...

Anas selamat dilahirkan jam 6.08 ptg 29/3/2009. Alhamdulillah...

Ummi & Abah sayang Anas!

4 comments:

[-suziey-] said...

agk mudah eh shira nk bersalin..xlama tanggung sakit:)

pstt..akk xingt la nama restoran tu..bkn nama yg shira ckp tu...haaaaaa dh ingt..nama dia boomag/boomek kot...xsure ejaan dia:D

AshAnas said...

ooo, tak nah gi mkn kt situ lagi... hubby tak habih bwk shira bjalan kangar lg nih... hehe...
shira slalu blk umah mentua weekend je, ktorg slalu gi kuala perlis je...

shakeymirza said...

shira, kenapa nyesal amek epidural.. shakey dulu sakit bersalin sgt2 tapi tak tau knapa nurse takmo kasi...huhu
12 jam shakey dok lam laborroom.. bila ingat2 balik rasa mcm takut nak bersalin lg ..huhu

AshAnas said...

Shakey, kesan sakit amik epidural tu effect die smpai ke tua tau! Sakit pinggang, sakit belakang etc.... Shira lps bersalin jd tarik kesan epidural tu sbb tu xdpt nyusukan anas sejam pertama tu

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi