"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, March 30, 2010

My First Pregnancy Journal (Part 3)

Auto Published Entry

~Alahan teruk~

Masuk 8 weeks pregnant, Ummi mula alami alahan mengandung yang sangat2 teruk. Ummi langsung takde selera makan, memang langsung2 tak lalu makan dan minum hatta sedikit air masak... Masa tu, tekak Ummi langsung tak boleh menerima makanan dan minuman, rasa loya & terus muntah balik... Tiap2 malam muntah je, memang berkampung dalam bilik air lps maghrib sampai la nak tido...

Then Ummi kena tahan kat wad Pusat Rawatan Mahsuri, masuk air... Sempat masuk 3 pain je, kawasan Jitra blackout & kebetulan wad penuh sbb ramai yang bersalin malam tu... So, habis botol yang ke3, Ummi mintak nak balik rehat kat rumah... Kena la utamakan orang yang baru bersalin... Ummi ni setakat nak masuk air je... Masa nak balik tu, doc tanya, rasa ok tak, Ummi jawab ok... Then masa nak masuk kete, Ummi muntah lagi banyak, hehe....

Masa ni bulan Ogos, Ummi jarang masuk ofis sbb memang langsung tak boleh drive... Jadi alah plak bila naik kereta, lebih2 lagi bila pegang stereng, huhu... Plak tu, all the time ulang alik masuk bilik air... Bukan muntah keluar ape sangat pun sbb tak makan, cuma keluar air je, tu yang lagi perit tu... Berat pun susut mendadak 10kg dlm masa 2 minggu... Huhu, time tu memang rasa kurus giler, hehe...

23/8 Ummi konvo kat UIA, mula2 macam malas nak pergi. Tapi semua doakan Ummi cepat sihat, dapat pergi jugak... Alhamdulillah, dapat gak Ummi naik amik scroll dr Canselor, Sultan Ahmad Shah a.k.a Sultan Pahang... Ummi bawak baby dlm perut skali naik amik Ijazah Ummi, Bachelor of Accounting (Hons)... Doa Ummi semoga Anas ikut jejak langkah Ummi suatu hari nanti..

Ummi & Abah sayang Anas!

2 comments:

f a i z a h 's said...

macam ramai je yg pakai jubah konvo neh...adik2 pn grad skali ek?

AshAnas said...

Ha'ah kebetulan konvo 3 org skali. Syiok, skali harung bjalan

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi