"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, March 14, 2010

Anas new achievement


Assalamualaikum, Alhamdulillah Anas semakin cerdik dan sangat2 cergas skrg... Keaktifan Anas kadang2 membuatkan Ummi penat sampai tak terlayan. Tapi Ummi faham Anas tengah meng'explore' dunia baru Anas, that's why Ummi biarkan aje. If ada yang membahayakan Anas, baru Ummi cepat2 ngejor Anas...

Nursery Anas terpaksa ditutup ekoran masalah penyakit berjangkit (chicken pox) sejak Selasa lalu sampai la habis cuti sekolah nanti... So, sepanjang cuti ni, Anas dok kat ofis Ummi je lah,sbbnya dah takde tempat nak hantar Anas... Alhamdulillah boss a.k.a Atuk faham & ramai uncle2 & auntie2 nak tolong Ummi ngasuh Anas...

Hm, sejak dok kat ofis Ummi ni, banyak sangat pencapaian baru yang Anas buat...
  • Anas dah semakin kerap 'jawab telefon'. Bila dengar 'hello' je cepat2 Anas angkat tangan letak kat telinga. Then kalau ada orang tgh bcakap kat telefon, Anas pun angkat tangan letak kat telinga, pastu mulut dok 'pot pet' sorang2
  • Anas dah semakin becok sekarang... Ada la keluar sikit2 perkataan yang Ummi faham. Contoh kalau Anas nakkan something, Anas akan jerit, 'nakkk'. Kalau Ummi lambat sikit bagi nenen, Anas akan jerit, 'mmpaaaat'.Teruja Ummi dengar. Pastu Anas dah pandai sebut 'MMiii' tapi mmg lebih kerap 'Abah' la... Jelas plak tu sebut perkataan 'Abah'
  • Anas semakin manja dengan Abah. Pantang nampak kelibat Abah, mmg tanak berenggang dengan Abah. Kalau Abah tak amik, mesti nangis... Ye lah,dah seharian dengan Ummi, malam2 nak kat Abah la plak kan...
  • Anas dah semakin cekap me'ghagaih' (meragas a.k.a memanjat). Anas dah pandai panjat tangga kat ofis Ummi nih. Panjat dari bawah sampai atas plak tu, dan sangat2 laju...
video
  • Anas dah pandai bawak diri sikit2... Ummi paling kagum dengan Anas sbb Anas tak masuk dlm mulut benda2 kecik yang Anas ngutip... Kalau Ummi mintak, Anas akan kasik Ummi. Tapi tak bermakna Ummi boleh biar camtu je... Ummi tetap kena beware takut tetibe Anas dapat 'hidayah' nak masukkan dalam mulut kan...
  • Anas dah pandai baca buku. Bila pegang buku je, sambil selak2,mulut dok ngomel2 sendiri, haha... Alhamdulillah, nanti jadi seorang yang suka membaca ya sayang...
  • Anas mmg sangat suka2 dengar kalimah2 Allah macam azan, zikir, bacaan Al-Quran etc... Anas akan diam, tengok dan hayati... Alhamdulillah, semoga Anas jadi anak yang beriman pada Allah... Ummi senang sangat sebab sekarang Anas akan ikut bila Ummi berzikir kat Anas... Contoh: Ummi akan dodoikan Anas dengan zikir masa nak tidurkan Anas, Anas akan ikut Ummi berzikir gak, amik yang belakang2 je, janji ada Anas sebut 'wah,wah,wah' (Allah,Allah,Allah) ikut rentak Ummi berzikir tu, pandainya...Alhamdulillah...
2 minggu lagi Anas akan genap setahun. Semoga Anas terus membesar dengan sihat, cerdik dan cergas dengan khasiat susu Ummi sepenuhnya... Target Ummi untuk susukan Anas selama setahun dah tercapai, dan semoga Allah masih mengizinkan Anas terus dapat minum susu Ummi untuk setahun lagi... Next target, sampai Anas 2 tahun, Insya'Allah...

Ummi & Abah sayang Anas!

6 comments:

Ena said...

alahai.. sweeeeetttt nyerrr..

sy x pernah berkesempatan lg nak bawak anak sy p opis nie.. x tau lah camner klu dorg tu ke sini.. huru hara agaknyer.. Anak sy pandai panggil ummi mase 8 bln.. terkezut time dengar tu.. cam x caya pun ade.. tp sgt teruje..

AshAnas said...

huhu, anas dulu panggil ummi masa nangis je... skrg br pandai panggil time biasa2ni... start panggil abah ms 4 bulan, huhu... mmg la die ni cpt bckp sbb lmbt bjalan

Ibu Ayra said...

anas kan gudboy, kat ofis mesti behave... lagipun bleh blajar nak jadi bos dr awal...

tahniah anas coz dah byk achievement anas dlm masa almost 1 yr nih...

Diarihatiku1976 said...

seronoknya bila merasai anak-anak memanggil kita kan..

Momma Mia said...

wah anas dah nak setahun dah... cam kejap je kan? Happy 1 year bufday yer Anas (sori advance sket) & to ummi Congrat!! 1 year BF anas!! well done & good job!!

mama uzma said...

dah makin besar anas..nak msuk setahun dah..makin cerdik n bijak..alhamdulillah...mama uzma bangga syg...

shira baguskan klu dr awal kita biasakan anak dgr kalimah2 Allah ni..jadi dia akan tahu bezakan yg mana patut dihormati...lagu2 biasa atau kalimah2 Allah...mcm uzma..bila iena ajar Iqra atau surah2 lazim..dia dgr ngan penuh kusyuk n duk diam..klu time ngajar iena selang seli ngan nyanyian..dia mula la berjoget..hihihii

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi