"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, June 9, 2010

gundah gulana

Di kala ini, hati Ummi sangat2 tak tenang.... Fikirkan Anas... Ape la yang dia tengah buat sekarang ek?

Ummi rasa bersalah jugak kat dia sebenarnya... Adakah Ummi dah buat salah sbb bawak Anas pindah nursery? Apakah tindakan Ummi ni dah buat Anas sangat2 sedih...

Gi nursery lama pun Anas asyik nangis jugak, tapi still mau berkawan & bermain... Sekarang ni, banyak nangis, diam & tanak main dgn kawan baru... Tamau minum susu... Tapi kat tempat lama pun dia kurang minum susu...

Serba salah Ummi dibuatnya... Masa nak pindah dulu, ada gak Ummi terfikir kesian dia nanti nak sesuaikan diri kat tempat baru, babysitter baru, kawan2 baru... Ummi ingat Anas boleh cepat sesuaikan diri sbb kalau Ummi bawak Anas gi memane pun, Anas mmg mudah bawak diri...

Tapi Ummi silap... Anas boleh bawak diri sbb Ummi & Abah still ada kat situ, tapi bila ditinggalkan sengsorang kat nursery, mesti la die lagi sedih... Kesiannya anak Ummi...

Maafkan Ummi sayang...
Ummi kena kerja...
Ummi tak boleh bawak Anas ke ofis setiap hari...

Anas kena belajar berkawan...
Anas kena gi sekolah, belajar...
Ummi bukan tinggal terus, petang2 Ummi amik la...
Nanti malam2 Anas tido dengan Ummi jugak kan...
Weekend Ummi bawak Anas jalan2...
Ummi janji, kalau Anas well behaved, Ummi bagi hadiah kat Anas...

Anas kena la elok2 kat sekolah, Ummi susah hati kat ofis...
Ummi buat kerja pun asyik teringat kat Anas je...
Sekejap2 call or sms kak nurul...
Anas elok2 ya, nanti kakak2 tu semua susah plak...
Ummi tanak nyusahkan diorang...
Ummi cuma nak mintak tolong diorang jaga Anas sekejap...

Anas rindu kawan2 lama Anas ke?
Ummi pun rindu diorang...
Tapi nanti pun Anas akan tinggalkan diorang jugak...
Nanti ofis Ummi nak pindah Jitra...

Anas kan anak yang baik...
Anak Ummi ni soleh...
Anas duduk kat nursery baik2 ya..
Ummi sentiasa doa Allah lindungi Anas...

Maafkan Ummi sayang...
Ummi buat yang terbaik untuk Anas...

Rindu kat budak tecik ni...


Ummi & Abah sayang Anas!

4 comments:

fazlinil irma said...

part ni la yg akak risau kalau nak buka nursery. bdk x boleh sesuaikan diri.

tgok pengalaman mak akak. xde la lg yg nangis lama2.

apa pun kita doa yg terbaik.

moga Allah permudahkan urusan shira & anas..

ibu emy efy eqy said...

sabarlah mama Anas...

kak wa juga pernah alami masalah yang sama. kadang-kadang rasa sanggupkah pengasuh bersama dengan kerenah anak yang menangis.

sebagai ibu yang bekerja, terpaksalah kuatkan semangat agar anak lebih berdikari...

NURUL IZZA said...

sian anas..boleh bygkan perasaan akak.tp nk wat cane kan??iman pun mana buleh duk tanpa umia ayh dia. hatta nk ke toilet pun melalak sakan apaytah lg gi nursery sorg2.huhuhu sabarla akak..itula ibu kan? semua nak pk..

Ummi Salsabila said...

sedihnya shira..odah phm.odah mmg salute ibu2 bkerjaya.tpksa brkorban tingglkn anak.

anas,jgn sedih2 yer.smg anas dpt berdikari n hepi di nursery baru.

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi