"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, June 21, 2010

SGM ke2 di Alor Setar

Assalamualaikum putera Ummi sayang... Alhamdulillah, Ummi bersyukur sgt sbb sampai skrg Ummi masih dapat menyusukan Anas. Ummi harap Ummi masih dapat teruskan sampai Anas 2 tahun... Doc dah suggest Ummi untuk campur sedikit FM dlm sekali sehari.. Tapi Anas mmg reject FM, tanak langsung.

Anas sayang, bukan mudah Ummi nak bertahan sampai sekarang ni dan Ummi harap Ummi masih mampu bertahan untuk terus breastfeeding Anas selagi Anas mahu...

Ummi bersyukur sangat sbb ada kumpulan2 sokongan penyusuan susu ibu ni. Kalau dulu Ummi totally depend kpd internet, skrg Ummi dah ada group di luar alam maya yg boleh bantu dan terus sokong Ummi...

Alhamdulillah, thanks sgt kat Abah sbb bawak Ummi join gathering susuibu.com kat Penang hari tu. Dari situ, Ummi jumpa kenalan dr kawasan Ummi jugak, dan kami mampu buat SGM sendiri.

Ummi tak dapat join 1st SGM sbb Mak Njang Anas bertunang on that day. So, di tengah kesibukan kenduri kawen di musim cuti sekolah lepas, Ummi curi2 gak masa nak join 2nd SGM kat Alor Setar last 2 weeks.

SGM kali ni ade slot bersama LC, Pn.Suraya dr Lunatots. Best dpt jumpa Kak Sue in person. Selalu tgk dlm tenet, dlm magazine je kan. Tak sama sembang sendiri depan mata dgn sembang di alam maya. Bersemangat betul Kak Sue explain psl breastfeeding ni... Dengan Ummi sekali, naik semangat tau!

SGM kali ni bincang ttg masalah2 biasa dalam penyusuan. Ada yang Ummi biasa dengar dan alami, ada jugak yang tak pernah... Tapi, kita perlu tahu jugak ttg semua masalah2 tu...

Betul mcm Kak Sue ckp, walaupun kita tak mengalami masalah2 dlm breastfeeding, kita kena tahu juga semua ttg breastfeeding. Nanti bila2 kita berhadapan dgn masalah tu, kita dah tak panik ataupun bila orang sekeliling kita ada masalah, kita boleh tolong kan...






Kak Sue ajar jugak cara paling berhikmah kita nak menjawab kekeliruaan orang ttg breastfeeding ni, tu yang Ummi suka... Sbb Ummi mmg selalu menghadapi masalah2 itu...

Sayangnya, Kak Sue tak dapat berlama dgn kami. Selepas bergambar, Kak Sue terus berkejar ke Gurun, de kenduri kawen...


Then, Kak Hana (PC) plak sambung bincang ttg masalah2 penyusuan. Banyak sangat benda baru yang Ummi dapat. Mmg tak cukup dari bacaan semata2. Breastfeeding issue ni mmg kena baca, bincang, sembang dan dgr pendapat orang lain... Kita berkongsi benda yang baik, mmg tak rugi...

Then Kak Rini sambung dgn babywearing... Demo nak pakai ring sling, promote & Ummi plan nak beli satu. Dah booking & Kak Rini bagi can bayar cara installment... Thanks kak!

Ummi tak sempat makan, harus berkejar balik sbb nak gi kenduri kawen kawan Ummi & kawan Abah kat Changlun. Plannya nak ikut rombongan pengantin lelaki. Tapi Ummi syok sangat dok kat SGM tu, kami dah terlambat.... Huhu... Abah marah sbb Ummi lambat, sbb dia tak dapat ikut rombongan pengantin lelaki & Abah tak dapat amik gambar... Sorry Abah, Ummi ralit... Hehe...

Cite kawen, next entry la plak...

p/s: all picas are from FB Pn.Suraya ya...

Ummi & Abah sayang Anas!

5 comments:

ibu_Arifa said...

syoknyer dapat join SGM ni lagi..
makin bertambahlah pengetahuan Shira ttg BF nanti buat entry ilmu SGM aritu yer..kak min nak tau jgk..sbb hari tu tak dapat join.

NURUL IZZA said...

ish kalau balik msia iza nk join jugakla..

p.s: gmbr 1st tu anas mcm khusyuk betul.kahkah

AshAnas said...

Lupa nk taruk credits utk gmbar2 tu. Nk edit guna iPod, tak boleh la plk...
Hm, gambar2 ni sume taken from fb kak sue tau!
Esk dpt online guna lappy, shira akan put the credits in ya.... Tlupa sgt td...

Nadiah Sidek said...

oh, dpt jumpa su ye? hopefully dpt la jumpa su 1 hari nnt :)

kakyong said...

tahniah shira.. semoga anas terus reject FM.. aliya dah bbrp bulan ni top up dgn fresh milk.. tp bukan lah hari2.. dia lagi suka ngempeng dgn ibu... ;)

tumpang rasa best tgk uols.. nampak Su sgt bersemangat.. highly motivated...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi