"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, June 7, 2010

Anas masih belum berjalan sebab tak guna walker?


Betul ke Anas masih belum berjalan sebab tak guna walker?
Bagi Ummi, Anas masih belum berjalan sbb Anas belum bersedia nak berjalan. Tempurung lutut Anas belum terbentuk elok lagi, belum keras lagi untuk Anas boleh berjalan...

Satu hari nanti Anas pasti akan boleh berjalan jugak... Cepat atau lambat bukan persoalan... Setiap anak tu berbeza2...

Dan Ummi percaya, baby ni nak belajar something dengan cara meniru... Mereka akan memerhatikan apa yang kita buat, then they try to understand how, baru diorang akan cuba buat sendiri...

Contoh yang mudah la... Baby akan memerhatikan cara orang dewasa berjalan, how adults use their leg to walk. Then baby akan try to understand the knowledge, try to understand that they also have a leg to walk, try to understand how they are able to use their leg and how to walk...

Ada yang boleh berjalan sejak umur 8 bulan, dan ada plak yang 2 tahun baru boleh berjalan...

Walker bukan penentu anak tu cepat berjalan atau tidak.... Ada yang guna walker pun still lambat berjalan...

"Infant walkers serve no essential purpose," Shields and Smith write. "Infant walkers do not help a child learn to walk, and, in fact, they can delay normal motor and mental development." -link-
Kalau tak percaya, baca kat sini, sini, sini, dan sini...

Apa yang Ummi faham dari bacaan Ummi, dan dalam semua artikel yang Ummi baca, walker bukanlah sesuatu device yang mempercepatkan seseorang infant tu berjalan dgn cepat...

Malah, walker boleh melambatkan gross motor skills mereka... Walker juga boleh menganggu perkembangan anak2... Dan walker boleh membahayakan, sebabnya walker buatkan baby sangat2 bebas bergerak dan adakalanya membahayakan nyawa baby...

"Invented some 250 years ago, baby walkers make infants mobile — too mobile, pediatricians say. From 1990 through 2001, baby walker injuries sent nearly 200,000 U.S. babies to emergency rooms. Three out of four of these babies fell down stairs. Most suffered head wounds. Some died." -link-
Dan walker jugak membentuk muscle yang salah dalam aturan perkembangan bayi... Apa yang Ummi faham, muscle bayi akan terbentuk step by step... Mula dengan belajar meniarap, bergolek, menggunakan tangan dan kaki untuk move forward/backward, angkat punggung, merangkak dan seterusnya sampai la boleh berjalan... Sampai masanya, muscle akan terbentuk sendiri, dan baby akan bergerak dgn sendiri...

"baby will eventually learn how to walk by going through the whole learning process"
Walker boleh mengganggu dan menggerakkan muscle yang salah. Sudahnya, akan memberi kesan sepanjang hayat. Boleh baca artikel ini untuk maklumat lanjut...

Ummi quote kan sikit:

Mary Weck, PT, a clinical specialist at Children’s Memorial Hospital in Chicago, said she has seen more babies walking later because when they hang suspended in a walker or a saucer, they aren’t exercising the muscles they need for walking. "We’ve seen children who are over 18 months old who aren’t walking," Weck said. "Usually children walk when they are between 11 and 15 months. The only known condition these babies have in common is spending an inordinate amount of time in a walker or saucer.
"They don’t have the power to stay upright on their own because they don’t have good back extensors or abdominal muscles." The can have a negative influence on balance. Weck said she is even more concerned by children who are developing a posture that is almost sway-back because of the overuse of walkers or saucers.
They arch their back in an unusual way," she said. "That posture can cause back pain in adults, and there may be potential for long-term disability." When she treats teenagers with back pain, Weck asks whether they used a walker as a baby. Almost invariably, the answer is "yes". The devices also could contribute to difficulty with the feet because children often wind up waling on their toes or pronating their feet.
Banyak faktor la yang Ummi ambil kira dan atas sebab2 yang dinyatakan ini lah, Ummi tak pernah beli atau letak Anas dalam walker... Banyak benda yang Ummi kena consider dan Ummi memang abaikan cakap2 orang keliling....

Tapi orang akan tetap mengata anak kita, mengata kita tak pandai didik anak bila diorang masih tak faham tentang sesuatu fakta... Biasa lah, benda ni dah jadi common issue... Dari dulu diorang dah faham 'guna walker, baby cepat berjalan' sbb tu bila kita cerita bukan itu fakta sebenar, susah orang nak faham.

Berikut adalah kajian yang dilakukan di Singapura berkenaan baby walker. Menarik untuk dikongsi bersama. Harap bermanfaat.
OBJECTIVES:
To study the impact of infant walker use on motor development and injuries.
POPULATION:
One hundred and eighty five parents or primary care givers who attended a Singapore government polyclinic from September 1993 to February 1994, with their infants between 7 to 10 months, for a developmental assessment session.
SETTING:
A government polyclinic in Singapore.
METHODS:
The parent or primary care giver answered questions pertaining to infant walker use and injuries attributed to its use. Each infant was then given the Singapore modified version of the Denver Developmental Screening Test (DDST-S), along with a full clinical examination; both testers were blinded to walker use.
RESULTS:
One hundred and sixty seven (90%) of 185 infants used walkers regularly, and 21 (12.5%) of the users had one or more injuries. Most injuries were minor, such as bruises and swellings on the head, forehead, face, and cheeks. None of the children who did not use walkers showed any abnormal DDST-S results whereas 18 (10.8%) of the 167 walker users had either abnormal or questionable DDST-S results.
CONCLUSIONS:
12.5% of walker users had one or more injuries and walker use may also delay the child’s motor development. These findings will help the physician or nurse in primary care settings to advise parents about the potential hazards of walker use.
Rujukan: Infant walker use, injuries and motor development. Injury Prevention. 1997 Mar;3(1):63-6.
Untuk makluman, di Canada, walker diharamkan atas sebab2 keselamatan. Saya petik artikel dari sini...

"The researchers note that Canada now bans baby walkers. Canadian consumers face fines of up to $100,000 or six months in jail if found in possession of a baby walker, they note."
Hm, Ummi mmg bertegas tanak gunakan walker untuk Anas. Tapi bila Anas dah aktif bergerak sini sana ni, kadang2 Ummi rasa Anas perlu ada sesuatu yang 'menyekat' sekejap mobility dia tu sementara Ummi nak buat kerja, tambah plak kerja dapur...

So, Ummi mengkaji lagi, dan Ummi found the best alternative to walker, that is exersaucer.

"An exersaucer can be a nice alternative" to a walker, says Dr. Greene ("Baby
Walkers," Dr. Greene: http://www.drgreene.com/21_810.html )
Exersaucers allow children to spin, rock, bounce, and sit upright, and are
considered safe. Dr. Sears says "Parents often ask if these are safe for the
child?s hips or back ? don?t worry, these toys are fine." (FAQS, Ask
Generally, doctors think exersaucers are just fine for babys,
but there are exceptions. Dr. Suzanne Dixon says, "Exersaucers...hold a
child's hip extended, just as walkers do, which is not good if a baby
spends a lot of time in them...Also, these devices, like walkers,
prevent a child from seeing his feet.
New data on walkers suggests that this
lack of visual feedback hinders kids' learning from their
own movements. However, Exersaucers and Supersaucers are better than
walkers in that a child is more centered over his feet and less on his
toes. He also has to work on balance a bit more...For infants with
motor problems and atypical development, we sometimes use these
devices as one part of a program to get a baby upright and to increase
his muscle tone and strength in the trunk. If you need a safe spot to
place your baby while cooking dinner or doing the laundry, these are
handy. But putting any typically developing infant in these for long
periods of time is likely to slow things up." ("Are Exersaucers and
Supersaucers harmful for my baby's development? Pampers:)
Tapi tu la, takde la Ummi letak Anas lama2 dalam exersaucer... Anas pun rimas, tak bebas... Sekadar nak Anas senyap sekejap masa Ummi tengah sibuk...

Diharapkan apa yang Ummi kaji, dan apa yang Ummi explain di atas, memuaskan hati ramai pihak yang pertikaikan "Anas belum boleh berjalan sebab tak guna walker"

Ummi amik masa yang lama nak jawab isu ni sbb Ummi suka bagi jawapan dengan fakta. Dan harapnya apa yang Ummi kongsi di sini, dapat bantu ramai parents yang masih tertanya2 ttg kebaikan dan keburukan walker...


Sekarang Anas tgh exercise untuk berjalan guna step walker... Anas akan guna step walker bawah pengawasan Ummi atau Abah. Memang takkan tinggalkan Anas sendirian guna step walker...

Kalau guna walker biasa, kita akan tend to tinggalkan anak sekejap kan sbb kita akan rasa, sekejap je, ok kot die dok dalam walker...

Tapi guna step walker, anak akan belajar how to use his leg, dia nampak kaki dia, dia tahu kegunaan kaki dia, dan kita takkan berani tinggalkan walaupun sekejap...

Ummi & Abah sayang Anas!

29 comments:

Ibu Ayra said...

k.long, jgn risau...sampai masa anas pasti bleh berjln...

SyidaMislan said...

Setuju sangat. anak kita pun tak pakai walker, tapi bagi dia guna step walker tu.alhamdulillah dia berjalan jugak, sekarang dah pandai memanjat lagi...hehe.

[-suziey-] said...

emm after all..it depends to the parents..lain org lain cara dia nk train their child kan..as long as selamat :)

AshAnas said...

k.long... tu la... tp geram gak org dok kata anas ni lambat, pastu kaitkan esok2 dia lambat pick up nak belajar... huh, cetek sungguh fikiran org itu...

AshAnas said...

kak syida, alhamdulillah... anas pun dah mula berdiri sendiri skrg, tp tak la lama sangat... bab memanjat mmg dah terror dah... berjalan je belum ni... hari tu menapak 2 langkah, pastu takat tu je la...

AshAnas said...

kak suziey, betul... it depends on parents... lain orang, lain cara nya... yg pasti, kita sentiasa berikan yg terbaik utk anak2 kita kan...

yup, as long as kita dpt pastikan keselamatan anak kita,walker tak menjadi masalah kan... sbb isu keselamatan ni, tak sama safety kat semua tempat, ye dak...

mcm org yg dok ngata kt shira n anas ni, diorg tak tahu, rumah kami tak sesuai guna walker... kot rumah die sesuai, lain cerita la kan...

shira still dok umah parents, de tangga n parents byk perabot yg tak sesuai utk kegunaan walker...

nieda said...

sampai masa nanti Anas pasti berjalan..anak saya pun masih belum boleh berjalan lagi..

maszmadi said...

insyallah, suatu ktika kalu da smpai ms musti anas bjalan jugak.. kita sbg parents kn slalu bg smngat kat anak supaya dia trus mncuba..

fazlinil irma said...

salam shira..

sabar ye. nanti anas dah dapat kaki x larat shira nak kejar :)

anas pun faham. ummi dia sibuk. nanti x sempat nak kejar anas kalau dah jalan nanti..

AshAnas said...

nieda, tu la... thanks memahami... ssh nak buat org faham, lambat atau cepat tu berlainan setiap bdk...

AshAnas said...

maszmadi... insya'Allah, tahnks... ya, yg penting kita yg kena bg semangat... sy lupa nk highlight ttg itu dlm entry sy...
hr2 sy bg semangat kat anas supaya dia jgn takut...

AshAnas said...

kak ema... tu la pasal.. skrg pun dh sgt2 ligat tau kak... merangkak laju sgt... kdg2 kan, kita just pusing 1 saat je, tgk die dh ke mana dah...

bila org dok kata, anas ni lmbt bjalan, shira jwb cmtu gak kt diorg... biarla lmbt sket, die tgh seronok nk merangkak lg tu... skrg pun dh laju bergerak, blh jalan kang, xlarat nak kejar... hehe

Ummi Salsabila said...

ummi dia xsabar nak tgk anas jln nih.:p

dulu ada org ckp cmtu gak,aufa lmbt jln coz xnaik bb walker.

but,dun wori.each babies is unique.:)

Hana Seman said...

Shira,
Farish dulu setahun 3 bulan baru boleh berjalan. Dan MIL akak pun kata sebab tak ajar dia guna walker..
But.. kalau tengok perkembangan motor Farish dan cousin dia yg guna walker, memang beza. Farish lebih stabil bila berjalan, lebih cepat melompat, dan berlari lebih laju.

Ada sorang nurse ni kata, baby yang merangkak lama, attention dia lebih tinggi berbanding baby yang merangkak sekejap.

ibu MZW @ farah idayu said...

salam kenal :)
ummi anas dun wori ye, biasa baby yg lmbt jln mulutnya 'jln' dulu..hehe (riuh lagi peramah). kanak2 biasala kemajuan derang satu persatu..cam anas cepat tumbuh gigi kn? anak sy skang setahun stgh baru 7 btg gigi. tapi sy dulu slalu pimpin je tgn anak ajar dia jln..huhu. cara manual aje *LOL*

Ammi Sara said...

Takpe shira, anas time will come, yaya dulu pun 1 yr 4 mths br berjalan. anak2 akak semua pakai walker, tp yg ada stopper tu, so takla dangerous sgt
syaik pakai walker tp at 11 months dah jalan, so it all depends on the baby itself, by 2yrs if lum jalan br risau n bw jumpa pakar..coz maybe s/thg wrong dgn kaki dia.
all d best anas ;)

NURUL IZZA said...

kakshira, iman pun xguna walker.nurse mcm xkasi.apa2pun biarla dia jalan dgn sendiri.ekekek

AshAnas said...

odah... mmg tak sabar gak... tp agak takut jugak... hehe... mesti penat nak ngejor bila dia dh boleh bjalan nnti, kan...

tu la, each baby is unique... tak patut org ckp gitu kt anak kite kan...

AshAnas said...

kak hana, alhamdulillah, lega dgr akak cakap camtu...
abah anas pun jalan setahun 3 bulan... so, bila org dok ckp anas lmbt jalan, shira ckp, abah dia pun lambat jalan gak...
yg lawaknya, abah dia guna walker jugak, pun lambat jugak...
so, tak semestinya baby yg guna walker cpt bjalan kan...

AshAnas said...

farah idayu...
thanks, salam kenal gak...
ha'ah, anas mulut die mmg riuh dan becok, hehe...
die pun lmbt gak tumbuh gigi ni, tp cepat btul gigi dia tumbuh... dlm masa 1 bulan lebih, 6 btg terus...

AshAnas said...

kak sara...
thanks kak... yup, smuanya atas baby jugak kan...

AshAnas said...

izza, betul... biar jalan sendiri kan... akak pun tgh proses nak tatihkan dia...

huhu, entry akak yg panjang giler, siap provide byk bahan bukti bdasarkan fact, tetibe abah anas blk smlm, die ckp ape tau...
"rasanya kalau guna walker, anas lagi cepat jalan..." huhu...

ape la gunanya akak mengkaji?

Ina Hashim said...

takpe...kalo dah tiba masa dia berjalan,dia akan berjalan jugak

AshAnas said...

ina, yeah, dat's rite! (",)

Nadiah Sidek said...

yup, walker bukan penentu anak berjalan cepat atau lmbt. safiyyah tak pakai walker, step walker tu ada la tp safiyyah takut pakai step walker tu. dia berusaha sendiri utk berjln. jgn risau la shira, perkembangan anak2 ni lain. mcm safiyyah..cepat berjln tp lmbt bercakap

Sharini aka Ummi Khayra said...

khayra pun tak guna walker gak.. hhehehhe tapi dia dalam average biasa umur baby jalan. So its depend actually kat baby tu. each baby kan unik.. sama jugak macam meniarap, adakah sebab alat-alatan tertentu baby tu tak boleh meniarap cepat? then merangkak. ada baby yang tak merangkak terus jalan.. so its depend on them. bukan sebab tak naik walker, jalan lambat..
p/s: akak ada baca kat satu artikel tu, baby yang lebih lama merangkak, lebih bagus sebab masa merangkak ada satu tempat dalam kepala mereka yang bekalan darah dan oksigen akan sampai. Sama macam ketika kita sujud la. Tapi akak dah lupa akak baca kat mana. dalam buku apa ntah..wallahualam..

shilafaizz said...

kak shira xyah risau...kwn sy ank die sethn setgh baru pndi jln...gaknye anas cpt pndi berckp org kate cepat berckp lmbt jln..hehe btl ke?

slalu la pimpin die or org kate tatihkan die..xpe, nnt anas dh pndi jln lg lah kak shira tak menang kaki dan tgn nak melayan anas...;)

ibu irfan suri ajam said...

SAlam...alhamdullilah...suka sgt dgn info nie..mmg payah nk terang kt org sekeliling ttg bahaya baby walker ni..sb dh mentality mereka mcm tu...najwa mintk izin shira nk share info ni di blog najwa ye...ibu mertua sy masukkn my 1st baby dlm baby walker pd usianya 4 bln..menangis saya masa tu..tp ank sy x cpt pn brjalan..umur 1 3bln br dia brjlan itu pn dgn effort sendiri..bl dh baca info2 ttg keburukn baby walker ni bt sy brtambh sedih...nmpknya sy perlu educate org2 disekeliling sy jg...yg penting my 2nd baby wont go through the same thing...sy dh nekad..apa org sekeliling nk ckp..ckp la..yg penting ank permata hati sy selamat...amin..

AshAnas said...

najwa, silakan... shira wat entry ni pun sbb shira dah tak mampu nak explain kt org sekeliling lbh2 lagi in-laws kita... shira tahu diorang mbaca blog shira, mudah rasanya explain melalui tulisan dan fakta sbb tak perlu bertekak, hehe...
my lil anas mmg lmbt bjalan tp sy puas hati sbb he is walking by his own effort to walk.
his abah pun guna walker since umur 6 bulan tp ttp leh bjalan ms umur 16 bulan...
anas pun leh jalan umur 16 bulan but without walker... so walker bkn penentu anak tu leh jalan cepat atau lambat...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi