"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, June 6, 2010

Anas @ his new nursery today...


Assalamualaikum putera Ummi & Abah sayang... Ummi harap Anas sentiasa ceria dan dilindungi Allah S.W.T...


Serba salah Ummi nak tukarkan Anas ke nursery baru sebenarnya... Ikutkan hati Ummi, mmg Ummi nak bersama Anas all the time.. Tapi Ummi perlu bekerja, so, Ummi titipkan Anas kat nursery, ada orang yang ngasuh sementara Ummi bekerja ni...

Serba salah jugak Ummi tukar nursery ni... Banyak hati yang perlu di jaga... Ummi dah bersabar since awal tahun 2010... Dah banyak kali Ummi plan nak tukar nursery, tapi Ummi bertahan, bersabar dan Ummi menjaga hati banyak pihak sebenarnya...

Tapi kali ni, bukan Ummi hilang sabar... Cuma Ummi dah tak sanggup makan hati... Ummi jaga hati semua orang, tapi Ummi yang merana... Cukuplah kisah ni setakat ni... Ummi tanak panjang2 kan... Cukup lah kalian tahu, Ummi tukarkan Anas ke nursery baru sbb Ummi dah tak sanggup makan hati...

Dah banyak luahan Ummi kat fb sblm2 ni, bagi yang mengikuti, pasti kalian tahu... Bagi yang tak tahu, biarlah korang tak tahu... Cukup lah....

Back to the post title... Anas ke nursery baru hari ni... Ummi dah tak hantar Anas ke nursery lama since awal June... Ummi dah amik semua barang2 Anas on 31/5/2010 dan Ummi plan nak hantar ke nursery F... Tapi Abah & Ummi rasa berat hati sangat dgn tempat tu... Risau, berat hati, tak yakin, semuanya ada...
Allah izin hari yang nak hantar Anas on 1/6/2010 tu, Ummi sakit pinggang yang teramat sampai susah nak bergerak... Ummi perlukan bantuan utk bergerak... So, Abah ajak Ummi ke klinik sbb tgk keadaan Ummi teruk sangat... Dr.Annuar kat PRM refer Ummi ke PMC utk wat MRI scan... Bila dah buat scan, baru tahu punca Ummi dok sakit tu sbb 2 tulang belakang Ummi yang kat bhgian bawah (dkt dgn pinggang dan punggung) tu ada mcm benjolan sikit. Ia agak menekan saraf tapi tak la membahayakan sbb kecik je... Tapi mungkin sbb masa tu Ummi tgh nak dtg P, sakit yang tu dh bercampur dgn sakit sedia ada, jadilah teruk... Abah cakap, mcm org tua... jahat Abah tau! Dipendekkan cerita, Ummi kena gi buat fisioterapi...

Back to Anas------> 2/6/2010 tu, bila Ummi dah sihat sket, Ummi decide nak hantar Anas ke F jugak, sbbnya Ummi tetap tak dapat cari pengasuh yang kat rumah. Tapi Anas sangat2 buat perangai pagi tu... Tak pernahnye ngamuk2 camtu, tapi hari tu Anas menangis yang sangat2 kuat, tanak ditinggalkan langsung hatta Ummi masih di dalam bilik yang sama... Ummi cuma nak pakai tudung je, tinggalkan Anas sekejap kat atas katil... Tapi menangisnye macam Ummi tinggalkan die sorang2... Pendek kata, Anas nak Ummi pegang je pagi tu...

Ummi call Abah, cakap tak sedap hati nak hantar Anas ke F... Abah cakap tak payah hantar...

Tengahari tu Abah call, Abah suh gi tgk dekat nursery P sbb kawan Abah hantar anak dia kat situ, dia cakap tempat tu ok sesangat...

So, masa lunch Ummi bawak Anas gi tgk tempat P tu... Mula2 masuk rumah tu pun Ummi dah rasa impressed sangat2.. Tempat tu sangat2 attractive, full of excitement... Ummi tengok ada timetable yang sangat tersusun for kiddies activities... Yang penting mind development activities... Tu yang Ummi cari selama ni... Petang2 ada slot utk mengaji Al-Quran... Dalam hati Ummi, "WAU!!!" Kalau Ummi tahu ada nursery camni kat Kedah ni, dari dulu Ummi dah hantar sini...
Lagi kan, ade weekly menu planner lagi... Makanan yang disediakan semuanya utk tumbesaran kanak2 dan diet yang seimbang utk kanak2, yang penting, makanan berkhasiat... Ummi lega sangat2... Bukan lega sbb tak perlu masak utk Anas dah hari2.. Tapi lega sbb Ummi yakin Anas akan dapat zat2 makanan yang seimbang, sama dgn kawan2 Anas yang lain... Tak perlu nak bahagi2 makanan yang sedikit sbb semua dapat sama rata...

Budak2 sebaya Anas kat situ cuma ada 7 orang termasuk Anas... Tak la crowded sangat kan... BS ada 3 orang, penyelia pun dok kat situ... Yang syoknya, Ummi tetap boleh pi nyusukan Anas during lunch hour...Alhamdulillah... Allah tolong Ummi dan Anas....

Harapnya Anas happy kat tempat baru... Tadi pun mmg Anas nangis... Ye lah, tak biasa dgn orang baru kan... Tapi diorang sangat2 pandai memujuk... Cara diorang pujuk pun buat Ummi tenang... Mujur la jugak Anas senang dipujuk.... Alhamdulillah... Hope Anas tak menyusahkan diorang....

7 comments:

kakyong said...

shira,
camana sakit pinggang.. jadi slip-disk ka.. hopefully dah semakin baik..

bagus lah Anas dah dpt nursery baru yg lebih baik..

ibu_Arifa said...

alhamdulillah..senang jgk hati kak min bila dengar Anas dah dapat nursery yg best mcm tu..harap2 Anas ok kat situ.

suka tgk pic Anas ni tau..comel sungguh >__<

AshAnas said...

kak yong, shira selalu sakit pinggang ni.. masa pregnant dulu sampai takleh bangun sendiri klu duduk kt bawah. ms tu ingat sbb pregnant la.. pastu dh bsalin pun sakit gak, ingat ke sbb amik epidural... tp baru2 ni sakit sangat2, campur dgn sakit nk peot sama kot, gi MRI scan br tahu punca...
shira xingat la ape istilah medical tu..

thanks kak, doakan anas seronok kat tempat baru...

AshAnas said...

kak min,
thanks kak... doakan anas seronok kat tempat baru... skrg ni dia masih janggal asyik nak nangis je... hope dia cepat sesuaikan diri...

kadang2 kan, tgk anas senyum, teringat dalila tau... cam sama je cara diorang senyum... hehe...

Sharini aka Ummi Khayra said...

alhamdulillah, anas dah dapat tempat best... :) harap-harap anas ok kat sana...

Shira kene slip disk ke? jaga diri elok2 ye...

AshAnas said...

kak rini... thanks, alhamdulillah...
hm, bkn slip disk kak... tp de 2 tulang yg kt bhgian bawah tu, sedikit membonjol keluar, menekan saraf sikit... erm, mcm tulang tumbuh kot... sblm ni ade tulang tumbuh kat bahu, kali ni, kat tulang belakang plak...

Ibu Ayra said...

alhamdulillah akhirnya k.long jumpa jugak nursery yang sesuai utk anas...harap2 pisang takkan berbuah dua kali...

k.long, semoga cepat sembuh ya... actually kak long pun penah jadi mcm tu tahun 2006... doc suspect slip disc tapi alhamdulillah bukan slip disc... buat fisio dan lama2 sakit tu hilang mcm tu ja...la nih kalau buat keja berat2 kekdg rasa jugak...trus mtk abg long sapu myk tradisional melayu, alhamdulillah lega...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi