"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, July 26, 2010

Ummi cuba menerima hakikat...

Kesinambungan dari entry ini dan ini....

Thanks a lot atas semangat yang kawan2 berikan...

Nak tahu cerita petang smlm?

Biasanya Anas lepas Ummi amik dr umah pengasuh dia, dia akan terus mintak nak nenen... Balik umah mesti dia merengek2 nak... Kadang2 dlm keta pun terus mintak... Pastu dia akan minum dan terus tertidur sampai ke Maghrib. Kadang2 lepas Maghrib minum, terus tido sampai ke Subuh...

Tapi apa yang berlaku ptg smlm?

Anas langsung tak mintak. Bila Ummi tanya & sua, dia just tengok je... Pastu dia touch sket, then gelak2 & terus geleng kepala... Dia angkat jari telunjuk dia, goyang2kan & cakap, 'no..no..no...' Aduh, nak tergelak pun ada tapi serious sangat2 sedih... Dia dah pandai say no...

Sungguh Ummi tak sangka secepat ini... Ummi belum bersedia... Sob...Sob...Sob...

Dulu, bila nak tido je, Anas mmg akan cari Ummi. Kadang2 Abah suka ngusik pegang dia kuat2 tak bagi mai kat Ummi, ataupun Abah letak jauh2 dr Ummi. Tapi bila dia nampak Ummi dah baring, cepat2 dia datang & landing sebelah Ummi... Ummi rindu sangat saat tu...

Rindu gaya dan posisi dia yang bermacam2 tu bila menyusu... Oh, tidak... kenapa tetibe sangat semua tu hilang dr Ummi.....

Smlm Ummi tetap mengepam, Ummi tetap bg susu Ummi kat Anas walaupun Anas dah tanak direct feeding... Apapun Ummi bersyukur sbb Ummi masih mampu nyusukan Anas walaupun bukan secara direct... Ummi positif, mungkin Allah nak bagi Ummi rasa macam2 pengalaman masa breastfeeding ni...

Apapun, yang best nya. Anas still nak nyendeng ngan Ummi masa minum dr botol pun. Dia nak Ummi ada sebelah dia, dodoikan dia. Kalau Ummi bangun je, nangis...

Dan Anas masih boleh terima direct feeding walaupun hanya di tengah malam, masa dia dah tido tu... Kan dia tak sedar. So, bila dia merengek nak susu, Ummi suakan ja & dia minum dengan elok ja... Kalau dia sedar, of course dia akan gigit & say 'no'...

Lagi satu kan, dulu kalau dia nak nenen, dia akan sebut, 'nak ek...' sambil tunjuk kat situ or kat dada dia... Tapi skrg dia sebut, 'nak tutu....' hadoi.... anak oh anak...

*** Anas baru boleh berdiri sendiri & dah mula menapak setapak dua... Adakah dia meragam tanak nenen sbb dia nak boleh benda baru? (harapnya begitulah & dia akan kembali direct bf seperti dulu...)


*** Ummi tak boleh nak biasakan diri siapkan susu untuk Anas dalam botol... Ummi nangis je... Harap semua ni akan cepat berakhir...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
for signature -kecil

21 comments:

NURUL IZZA said...

ms iman dulu pun mcm tu siap gelak2 lg bila disuakan..geram je tapi iman mmg nk tumbuh gigi..

xpela..apa2pun dh terbaik dh bila dia still minum susu ibu..jgn stress.dh stress lg merana..

Zaidah said...

yer lah ummi yang penting anas masih nak menyusukan...

Miela77 said...

shira...mungkin shira penah bc entry susuku da kurang kan..sedey sgt.. tmbh lak baby qis request bf dr bottle ..k.iela bg gak even sikit..kadang2 smpi pedih n sakit puting.. struggle tul..

so bg kes shira nie..mungkin dia gigit sbb gatal gusi..coz bb qis dulu pun rajin gigit gak.. or setengah baby klu da kesedapan hisap puting susu..mmg reject bf..mcm kes kwn k.iela..dr lahir baby dia x mo bf..mesti bottlefeed..cian.. tp k.iela sugest..shira ttp bg bf gak.. even dia nak thru bottle..pelan2..kadang2 akal baby je..nak membesar katakan..

sabo ye dik..kes ko susu byk tp anas x mo bf.. kes daku susu kurang gilos..tp baby qis demand to bf all the time..isk.isk..isk..

mamanoa said...

shira..mayb awak ngandung x..t yg emosi...susu kurang..(mcm simptom jer) better check..

akak pun skang susu kurang sbb preggy,imran lansung xnk EBM so skang akak da stop pam(sbb fridge da penuh dgn EBM)imran nk direct jer..so kat nursury akak bg mcm² vitagen la..solivite la..milo la..strawberry...oren sumer bg..yg penting dia mkn & minum...
biler da lepas 1thn, susu bukan kepentingan lagi da..susu tu sekadar sampingan jer..so shira jgn sedih kalu susu skit..xper..kalu anak nk BF bg jer mcm biasa..tp make sure anak kiter mkn mknn yg lain la..diorg still bleh dpt segala khasiat dr makann,bukan susu jer..

don worry la...

Nadiah Sidek said...

takpe la shira, at least dia masih minum susu ibu walaupun bkn secara direct. tp jgn putus asa. suakan aje selalu. kalau dia tak nak, takpe. mana tahu nnt dia nak balik direct BF :)

e.l.i.z.@ said...

ouhh..eli xreti nk komen..sbb eli dulu x suka direct feeding heheh

e.l.i.z.@ said...

waaa dh tulis td..x display la pulak

eli xleh nk komen sebab eli x paham perasaan shira..eli dulu xleh direct feeding, eli geli hehhee

ibu_Arifa said...

sedih lagi baca entry shira ni.. kak min pun tak lama lagi nak sampai target..mesti rindu segala aktiviti kita dan anak semasa 'sedang' BF.. waaa..sedihnyer..

umairnuzmeens said...

Slm singgah...:)
Anas dh besar. Jd mungkin dia dh mula interested on something. Berjalan ke.. berlari ke.. Anak buah pun mcm tu jgk.
Yg bagusnya anas msh nk susu akak even dr botol... X pe la. Go on je...
Jgn sedey2...:)

zahra_aLYA said...

(^-^) SAlam ziarah...nice blog

AshAnas said...

@NURUL IZZA akak harap pun anas sbnrnya nk tumbuh gigi, huhu...

AshAnas said...

@Zaidahtu la, Alhamdulillah, dia masih nak susu badan...

AshAnas said...

@Miela77kak iela, tu la hope dia akan mau bf blk pasni...

AshAnas said...

@mamanoashira dh start cmpur fm kak, tp dia jd rashes... ksian sgt... dok bg susu dutch lady dlm kotak tu je la...

AshAnas said...

@Nadiah Sidekha'ah kak nadiah... dok sua slalu kt dia, dia mai pegang n cium je... haha, klaka tul!

AshAnas said...

@e.l.i.z.@hehe, nape eli geli?

AshAnas said...

@ibu_Arifablum lepas lg pun dh rs rindu sesangat kan kak min...

AshAnas said...

@umairnuzmeenstu la dik, alhamdulillah... akak dh boleh terima sikit2 skrg ni...

AshAnas said...

@zahra_aLYAsyukran, alhamdulillah... jazakillah ya!

kakyong said...

shira,

anas masih minum susu ibu kan... as long masih dpt supply SI dah gud enuf... usah la terbawa2 sgt dgn emo tu.. shira dah buat yg terbaik dah..

AshAnas said...

@kakyong
tu la kakyong... alhamdulillah, shira bersyukur...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi