"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, July 8, 2010

Touch up sket blog bagi cantik...

Salam sayang semua... Nampak tak apa2 yang baru di blog Ummi Anas? Hehe, tetibe merajinkan diri plak menggodek dan berani bermain dgn HTML code ni... Dah lama Ummi nak cuba sebenarnya tapi agak takut tak jadi dan merosakkan je blog ni...

Yg kat atas tu, Ummi taruk favicon gmbr katun Ummi & Abah and bagi tajuk blog bergerak2... Yg ni Ummi belajar kat blog cik Intan Nurul Fateha yg comel lote tu... Thanks ya Intan!

Then, Ummi letakkan status YM Ummi kat sidebar tu, pun belajar dr blog Cik Intan...

Pastu, dok tgk ramai sgt yang hide shoutbox, cam cantik la plak kan. First Ummi tahu ttg hidden shoutbox ni dr blog KakYong. Then Ummi godek2 tutorial kat blog kakyong, terus membawa Ummi ke link maribinablog.blogspot.com dan Ummi guna cara dia utk buat hidden shoutbox. hasilnya mcm dlm gambar di atas & gambar di bawah...

Ummi masukkan jugak 'Like' fb button kat blog ni, sbb Ummi suka click 'Like' button ni kt blog kawan2 Ummi, klu kita tak sempat tinggalkan jejak pun, at least kita let tuan tanah tahu kita ada dtg ke blog diorang kan...


Last but not least, Ummi letakkan numbering page navigation kt bwh blog Ummi ni menggantikan 'older post' & 'newest post' button tu... Ummi prefer numbered navigation ni. Yang ni pun Ummi belajar dr maribinablog.blogspot.com

Hm, ada lagi yang Ummi dok godek2 ni. Tapi sikit2 la nak belajar, bukan org pro pun... Kawan2 yang dah pro, sudi2 la ajarkan ek...

Watermark / signature ni pun terhasil sbb teruja tgk watermark & signature yang sangat cute kat blog Kak Min a.k.a ibuarifa... Godek2 kat photoshop, menjadi jugak akhirnya walaupun amik masa 3 hari gak la siapkan bende ni... Alang2 ada gambar Ummi & Abah yang dikartunkan oleh kawan Abah before kami kawen dulu, Ummi gunakan kat sini... Gambar ni Abah letak kat kad kawen sebelah dia...

nak tgk tak gambar asal Ummi & Abah sblm di kartunkan ni?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


credit to munzir.net, tp jgn cari dia plk tau!


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
for signature -kecil

10 comments:

maszmadi said...

sweet la watermark ni.. hihi, hm bile la masz nak tukar2 layout blog nie.. comel jerk tgok blog kengkawan..

AshAnas said...

thanks masz...
hm, nak tukar2 layout ni mmg perlukan masa yg senggang sgt2... klu takleh duduk dpn komp lama2, mmg akan jd fed up nk tukar2 ni...

shira dpt tukar layout ni dulu ms shira off 2 weeks dok kat umah je time tu xgi mana2...

ibu_Arifa said...

cantiknyer blog shira ni jdnyer.. kak min pun teringin jgk nk touch-up tp risau buat 'berat blog' pulak.

dah design background sendiri tp bila upload tak cukup2 muat jer..aduhai. terpaksa cari yg 'ready made' punya..tp tak berapa berkenan.

AshAnas said...

amboi rajinnye kak min design sendiri background utk blog...

alhamdulillah k.min, blog shira masih ringan lg... klu berat tu, 200kb ke atas kan...

hm, korg de mslh loading blog shira tak?

Nadiah Sidek said...

rajinnya shira. tapi terasa lmbt loading la pulak blog shira ni

AshAnas said...

kak Nadiah, lmbt ek? nnti blk kursus shira tgk blk ape yg nk dibuang.. hehe... dh tmbg berat blog, masih ringan lg...

NuZmEEn'S said...

Wahh... makin lama singgah blog akak makin cantik...
Blh tlg designkan blog saya x?...
Dari 1st time try x pernah menjadi... :)

umairnuzmeens said...

rajin sungguh akak design blog. nice...
apa kata akak tlg designkan blog sy jg... :))
dr dulu try x jd2. tu tandanya x pandai... huhh.....
:)

AshAnas said...

nuzmeens...
eh,takdela rajin sgt pun... akk dpt wat ni bila betul2 free je... nk mencuba tu boleh la... takut tak menjadi je...
ms nk tukar layout dulu pun, brapa kali cuba tak jadi jugak...

kakyong said...

tahniah... berani mencuba lama2 expert la... praktise make perfect..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi