"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, July 4, 2010

Ummi harus kuat!

Wahai anak kesayangan Ummi, Anas. Assalamualaikum....

Anak Ummi sayang, minggu lepas Ummi dapat tahu Ummi kena pergi ke Shanghai for 5 days, 3-7 August 2010 ni... Ummi kena pergi atas urusan kerja, melawat kilang lif KONE di Shanghai. Ummi kena iringi pegawai2 SIRIM utk testing dan untuk make sure lif tu dihantar ke Malaysia dengan selamat....

Dan kerana itu, apa yang Ummi nampak sekarang, Ummi terpaksa tinggalkan Anas buat sementara waktu. Berat hati Ummi nak tinggalkan Anas dan pisahkan Anas dgn 'Best Friend' Anas... Sebolehnya mmg Ummi nak bawak Anas sekali, tapi itupun kalau Abah ikut. Tapi kemungkinannya Abah tak ikut sama... Perjalanan jauh, melawat kilang, dan negara orang yang jauh dari Abah, Ummi harus fikirkan keselamatan Anas...

Anas sayang, Ummi harus dan Ummi dah mulakan untuk kumpul stok EBM utk Anas minum masa Ummi takde nanti... Ummi dah congak,

Anas minum 3oz x 8 kali sehari = 24oz sehari....
24oz x 5 hari = 120 oz...

Pendek kata, paling kurang Ummi kena tinggalkan 120oz utk Anas... Dengan itu, Ummi harus continuously pumping for 20 days tau! Dan Ummi kena pam kat rumah jugak walaupun time Anas ada dgn Ummi. Skrg ni Ummi cuma pam 2-3x sehari kat ofis, cukupkan 9oz untuk Anas minum kat umah pengasuh. Skrg Anas minum 3oz x 3 kali je kat umah pengasuh.

Kalau Ummi nak buat stok, Ummi kena pam 5x sehari...

5x sehari x 3oz = 15oz sehari
kena tolak 9oz utk hantar kat rumah pengasuh
So, utk stok, dpt la 6oz sehari...
120oz / 6oz = 20 hari!!!

Dan semua Ummi akan dapat kalau Ummi berjaya pump 5x sehari, dapat kumpul 15oz sehari setiap hari selama 20 hari!

Ummi harap Ummi terus kuat utk berikan Anas hanya susu yang terbaik! Ummi perlukan sokongan... Really need that this moment......

Jangan la bila Cik P dtg ziarah nnti, supply merudum... Kalau mcm tu, ssh Ummi nak dptkan smpai 120oz tu... Kalau sekali pam dpt lebih, boleh la Ummi tampung mana yang kurang tu... Anas mmg minum 3oz je sekali minum. Ummi pam pun kadang2 lebih, kadang2 cukup2... Harap Allah bantu kita kan sayang...

Ummi tak akan biarkan Anas minum FM... Alhamdulillah skrg Anas dah makan banyak, boleh la tampung sikit2... Tapi Anas tetap perlukan susu Ummi...

Yang merisaukan Ummi sangat2 is, Anas tak boleh berenggang dgn 'bestfriend' dia... Tgh2 mlm pun pusing2 cari, mcm mana Ummi nak tinggal ni? Sayu sangat hati Ummi... Anas kalau nak tido, mmg kena nenen dulu. Selagi tak dapat, dia susah nak tido...

Ummi pernah cuba bagi Anas minum EBM dlm botol ms Ummi diziarahi Cik P, ms supply kurang. Tapi apa yang Ummi nampak, Anas bukan nak susu tu saja, tapi Anas nak 'bestfriend' dia jugak... Tu yg Ummi sedih tu...

Harapan 1: Ummi dapat kumpulkan stok yang cukup, Anas boleh berenggang sekejap, tapi Anas jangan lupa kat bestfriend Anas plak lps Ummi balik nanti (tu satu lagi yg Ummi takutkan)

Harapan 2: Abah & Anas boleh ikut Ummi pergi sekali.....

Dan Ummi lebih prefer kepada harapan Ummi yg ke-2 tu... Kalians tolong doakan ya!

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
for signature -kecil

12 comments:

@e_da said...

mmg susah kan nak tinggalkan anak bila outstation.. sy pun ta suka.. tp dah keje nak buat camana.. cuba la selagi boleh.. insya allah susu tu cukup..

Atiqah said...

insyaAllah kak shakira boleh..kak shakira kuat..tiqah doakan target dan harapan kak shakira tercapai..amin

ibu_Arifa said...

kesiannyer kat shira dan anas.. harap tu dapat lah anas dapat ikut sekali..tp risau jgk kan..kat tempat+ negara org..tambahan pulak bukannyer pergi bercuti pun kat sana.
Kak min doakan yg terbaik buat Shira..jgn stress sgt ye..nanti risau kurang pulak 'output' nya tu. Semoga Allah permudahkan Shira sekeluarga..

p/s: amboi..lawa WM baru tu.."sebijik" sama dgn muka korang berdua.. terer!!

NURUL IZZA said...

xleh bw anas eh? ish kalau iza, ssh nk tinggal.plus iman mmg nk bergayut kalau nk tidur..

AshAnas said...

@e_da, atiqah...
mudah2an, amiin...

AshAnas said...

izza, sama la... anas pun wajib kena bergayut sblm tido, klu tak mmg xnak tido...

AshAnas said...

k.min, tu la, klu abah anas ikut skali, boleh la bwk anas...

gmbr kt watermark tu ke? shira create wm br ni sbb jeles tgk kecantikan wm k,min la... cantik bgt, xleh lawan la ke'kreatifan' k.min...

gmbr tu, dh lama kwn km tolong buat. hubby taruk kt kad kawen sblh dia...

[-suziey-] said...

lamanya g shanghai...xpe yg penting semangat..insyaAllah niat yg baik pasti akn direstuai Allah...insyaAllah berjaya...ade rezeki utk anas..

AshAnas said...

thanks kak suziey

Momma Mia said...

caiyok caiyok shira boleh!!!
Slalu2 la bgtau Anas yg Shira kene g kerja. Moga2 Anas faham nnti. InsyAllah. apa2 pun take care masa o/station nnti tau!!

Nadiah Sidek said...

takpe la shira, buat je stok tu cukup2. kalau suami shira blh gi sekali pun takde masalah. akk doakan suami shira blh gi sekali supaya anas takyah kena tinggal :)

kalau tak silap akk terbaca kat FB, shira ada tulis lawatan ke shanghai ni ditunda, kan?

kakyong said...

shira,
semoga selamat membuat stock utk anas.. memang shira kena kuat..

cantik la watermark..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi