"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, July 25, 2010

Susu oh Susu!


Sambungan dari entry ini

Hm, Anas ni plak, tiap2 kali minum susu tepung (any type of susu tepung la) akan jadi rashes kat blkg penggung dia...

Firstly, masa nursery lama dia bagi Isomil, susu soya, jadi cmtu la. teruk sangat, ada bintik2 kecil mcm nanah, banyak sangat kt belakang tu...

Secondly, masa BS baru ni cuba bagi dia Dumex sbb hari tu susu Ummi terkurang. Pun jadi camtu gak...

Smlm masa Ummi try Anmum & Bio-Lac pun, naik rashes jugak...

Situasi Ummi skrg, susu Ummi dah tak meriah macam dulu. Ada pun hanya cukup2. Bila Anas minum semakin banyak dan susu Ummi makin kurang, Ummi sedih sangat...

Ummi ada cuba supplement, dan Ummi nampak la keberkesanan itu... Tapi baru je rasa kegembiraan kerana susu makin bertambah tu, tetibe ade masalah yang datang bertimpa2 (tanak story ttg masalah itu sbb by the time Anas leh baca entry ni, masalah ni dah takde) sampai hari2 Ummi nangis dan stress sgt2!

Ya, Ummi akui, susu Ummi makin berkurang sbb keadaan emosi Ummi yang tak berapa stabil kebelakangan ini... (Ada tak supplement nak bagi cool? huhu...)

Adakah ini (kekurangan susu) puncanya Anas asyik menggigit je? Tapi Anas gigit sebelum isap lagi, bukan masa sedang menyusu tu... Kadang2 cik B tgh bengkak pun, Anas tetap gigit...

Ummi nyusu dlm keadaan emo? Oh tidak, Ummi sangat2 happy bila nak nyusukan Anas. Ummi put aside segala kesedihan... Dan masa kejadian, masalah Ummi dah selesai...

Satu sebab yang perlu di consider, Ummi mengandung pulak? Ye ke? Kalau betul, mmg Ummi bersyukur sangat2... Tapi Ummi tak pasti lagi...

Anas nak tumbuh gigi kot... Positif to this, harap2nya begitulah...

Yang pasti, Ummi anggap semua ini sebagai cabaran dalam breastfeeding. Semua ibu2 akan mengalami situasi ni kan.... Ummi harap keadaan ni tak berlanjutan dan Ummi akan tetap berusaha nak bagi Anas terima direct feeding dgn Ummi balik...

Hari ni Ummi tetap mengepam walaupun berdarah. Ummi sapu cream, Ummi pam. Bila luka lagi, Ummi stop kejap, sapu cream & continue, Alhamdulillah, dah tak berdarah...

Anas still mau direct feeding walaupun hanya ketika dia mamai...Means, Anas tetap nak nenen...

Langsung tak terlintas di hati Ummi nak stop bf. Ummi dah harungi banyak cabaran selama 16 bulan ni, dan Ummi akan bertekad untuk 8 bulan je lagi...

Ummi harap sangat Anas boleh bf sampai Anas 2 tahun... Ummi yakin dengan Allah!


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
for signature -kecil

9 comments:

f a i z a h 's said...

erk...sdehnya baca 2entri shira neh... :"( sob3...mmg sensitif sgt kalu berckp pasai bf...sy pn sama... awal2 lg aisya da nipple confusion cam ni...siang xnak bf tp mlm nak pulak...tp sy da dpt atasinya skit2... aisya mmg memilih skit situasi nk bf tuh...xmo bising2 jgk (mcm anas) n xmo dlm keadaan dia da merajuk sbb nk susu terlalu lama...mesti bg dia on time...haish mcm2 anak2 ni kan...mg kita tabah menghadapinya...sy harap awk kuat k~!

ibu WaWa said...

sabarlah shaakira. akak doakan semoga susu adik semakin banyak.

memang, kadang2 kalau emosi ibu kurang happy ia mempengaruhi juga kuantiti susu badan yang dihasilkan.

Momma Mia said...

Go syirah. Don't give up.
setkan mindset & think +ve. InsyaAllah. Utk motivasi jemput baca blog2 inspirasi BF di my blog.. kekdang ia membantu utk elak stress.

ibu_Arifa said...

aduh..anas dok gigit nenen yer.. dia gatal gusi kot Shira..Dalila dulu2 pun mcm tu jgk..skrg ni, dah penuh gigi pun, kak min dok terasa ngilu kena gigi dia, sblm ni tak pulak..mingkin sebb susu pun dah semeriah dulu jgk kot, so dalila hisap kuat sampai ngilu dan sakit.

anas pun sama kes dengan dalila..minum susu formula (isomil adv..,enfagrow) pastu naik ruam kat leher. terus kak min stop..
terpaksa bg susu badan yg tiap2 kali dgr dia komplen "anen abis"
huhu..sedihnyer..tahan dan sabar sajalah..lg 2bln nak cukup 2 tahun BF Dalila.

moga segalanya urusan kita dipermudahkan-Nya yer Shira..amin..

AshAnas said...

@f a i z a h 's

thanks faizah... tu la perjalanan bf kita ni panjang... mcm2 cabaran yg kita akan alami... sy sendiri tak sangka akan jd cmni...
thanks ek...

AshAnas said...

@ibu WaWa

tu la kak... skrg ni mmg taleh nak happy... lps satu, satu masalah dtg... kita xmntk pun tp ade je org dengki tgk kita bahagia... huhu...

AshAnas said...

@Momma Mia

yup, thanks kak alin... skrg mmg rajin bc kisah bf kat blog akak... mmg sgt2 mbantu... thanks ya!

AshAnas said...

@ibu_Arifa

alhamdulillah, perjalanan kak min tinggal sikit je lagi... shira plak, masih ada 8 bulan lg... huhu...

Miela77 said...

cian shira..sabar je la..nak wat cam ne.. k.iela lg sedih..bb qis nak menyusu tp susuku ciput sangat..mcm2 cr nak tmbh susu..x berjaya..tp ku bg gak..even sebelah..sbb sebelah g da x kuar susu..

teringat kes abg bad..setiap kali dia nak menyusu..ngeri..sbb dia suka gigit..smpi lekang puting tu..
huhuhu

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi