"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, July 18, 2010

Apa Anas buat bila Ummi berkursus?

Alhamdulillah, tamat sudah kursus Ummi kat Penang. 4 days training and the 5th day tu ada exam... Ummi sekarang dah boleh jadi auditor, audit system dlm ISO 9001:2008. Syarat nak jadi auditor, kena training... So, training sudah, exam pun sudah, result akan keluar in two weeks time... Kalau lulus exam, dpt sijil, so diiktiraf la... So, system kat ofis Ummi pun harus lebih baik la kan... Insya'Allah, Ummi akan vuba buat yang terbaik...

Hm, 5 hari training, kan Ummi bawak Anas sekali, bawak Achik utk tolong jagakan Anas sepanjang Ummi berkursus tu... Ummi tanak cerita lagi ttg course Ummi & ttg aktiviti kitorang kat Penang tu... Ummi nak citekan perihal Anas ni dulu... hehe~~~

Firstly, tgk gambar ni dulu... Ape dah jadi ni? Anas ke Anis? Haha... Ni kes kena buli ngan Achik la ni... Achik cakap, Achik buli balik je sbb Anas buli Achik dulu, haha...

~gambar dr handphone Achik kot ni, sbb tu kecik~

Untuk makluman, ini adalah tudung Ummi yang telah di klasifikasi kan as pakaian kotor ya.. Maknanya, baunye pun dah agak2 Ummi tak lalu nak pakai la, kena basuh la...

Ummi dah asingkan letak kat bahagian baju kotor, tapi Anas ni dok amik la tudung ni heret ke sana ke mari... Bukan tudung je tau, baju t-shirt yg Ummi pakai tido malam2 pun diheretnya jugak... start hari ke-2 sampai la hari ke-4 (last day tu Ummi dah packing siap2) hari ke4 tu pun, Ummi nak simpan dlm almari, so that Anas takleh capai. Tapi Ummi kesian la plak, takut dia cari...

Achik cakap mmg dia asyik heret kedua2 benda tu, bg tudung kat Achik suh pakai then tunjuk2 & pegi kat pintu ajak Achik keluar... Siannya anak Ummi...

Anas jugak tersangat la rajinnya mengemas bilik hotel itu... Hadoi hai....

Anas taknak EBM, mgkin sbb bau Ummi ada kat situ so dia reject EBM...

Waktu siang hanya akan tido sekali je, tu pun masa Ummi rehat lunch, Ummi akan bf dia sampai dia tido... Kalau tak dapat bf dia mmg susah nak tido melainkan ada buaian... Mana la Ummi bawak buaian. Anas cuma tido buai kat umah bs dia ja...

Ummi bawak rice cooker, beras, carrot, kentang & ikan bilis goreng yang tlh di blend. Anas mmg susah sket ngan instant food ni. Dia lg suka home made food. Sblm ni kalau berjalan, Ummi selalu bg instant food je, mmg sgt2 ssh nak makan. So kali ni Ummi prepare everything. Alhamdulillah, sangat berselera dia makan Achik suapkan...

Breakfast kat hotel, mcm2 leh makan. Kdg2 Ummi mintak half boiled egg & omelette utk Anas.
Lunch makan moi yg Achik masak & sometimes turun makan ngan Ummi kat bawah. Mcm2 la leh makan, tp moi Achik ttp menjadi pilihan utama.
Dinner baru makan best sket, Ummi bagi makan lauk banyak2 sket coz siang tak makan lauk sgt kan... Dok Penang, makan ikan bakar, udang, sotong.... Wau!

Ummi bawak jugak playpen dia, so takde la susah sgt Achik nak handle Anas yang mmg sangat2 ligat & aktif skrg nih... Kalau takde playpen tu, jenuh la Achik nak ngejor...

Ada gak gambar2 sepanjang kat Penang. Lps convert RAW ke JPEG, lps edit nnti Ummi story dgn gambar plak ea....


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
for signature -kecil

4 comments:

yatie chomeyl said...

ekekek anas dh jd aniss daaaaaa

akak pon ada buli nazhan jugak pakai tudung, so nazhan dh tukar jadi nazhana ekekeke

[-suziey-] said...

hahahahha lawak la anas ni..adeiii..pengubat rindu kot shira....ekekeke;p

Ammi Sara said...

notti ek achik buli anas, anak2 ammi ni pun selalu dibuli acik2 nya dgn tudung dan headband, huhu..
best ye dpt bw anas berkursus, kalo tidak kesian dia..
oh ye, tahniah shira dah jd auditor :)

mamanoa said...

wah..da jd auditor...tahniah..
xper..anas da jadi anis..imran pun da pnah jd imrani..hehehhe

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi