"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, January 24, 2011

Breaastfeeding SGM sesi 1/2011 @ Alor Setar, Kedah


Ni la karipap yang Ummi buat Jumaat malam tu, pagi Sabtu goreng je untuk breakfast... Bila nak makan je, aiyark! camne leh masin ni padahal masa masak rasa ok je... Kat mana silap ni... Sudahnye, cantik2 pun takleh makan gak... Sedih bangat!


Ni plak pengat pisang kali ke-2 Ummi untuk dibawa ke SGM. Kali ni baru jadi, belajar dari kesilapan semalam untuk hasilkan yang lebih baik lagi... Cumanya, sayang sangat Ummi tak jumpa pisang nangka. Kalau pengat pisang guna pisang nangka lagi sedap la...

Ni kiranya first SGM kami di Alor Setar utk tahun 2011. PC, Sis Hana Seman masih tak sihat, so topik bebas je untuk kali ni. Kami lebih kepada perbincangan masalah penyusuan utk ibu2 yang baru join SGM ni. Ummi banyak gak bertanya pada PC ttg persediaan nak breastfeed 2nd baby ni. Masa Abang Anas dulu kan, zero knowledge. So, kali ni harus dan wajib buat persediaan yang cukup dari awal lagi... Best sangat join SGM, mmg berguna la!

Abah tanya, best ke pi SGM ni? Huish, mesti la best! Abah tanya kenapa? Sebabnya kita sharing & caring ttg breastfeeding. Kalau kat luar kami tak dapat sokongan, kat sini kami happy sbb semua orang sokong & sembang & support breastfeeding semata2... Kami saling membantu, saling melengkapi, saling mendengar, meluahkan masalah dan kami dapat solution ttg permasalahan kami. Kami mendengar cerita dan pendapat orang lain. Walaupun kekadang kami tiada masalah, tapi bila dengar masalah orang lain, kami dah bersedia untuk menghadapinya..

ITULAH BESTNYA SGM KAMI!

Ahli baru & juga ibu baru (baby baru 3 bulan) - Syazly sedang berkongsi cerita. Sblm ni dia tak tahu langsung camne nak pam, perah & simpan susu. Alhamdulillah, dia jumpa group ni dan dia sangat teruja nak fully bf baby dia lepas ni... Kita sama2 doakan untuk dia ya!

Muka lama dan muka baru. Yang kat tengah bersama anak2 yang ramai itu ialah otai bf kami, Kak Yus - seorang lawyer. Dah 7 orang anak, kesemuanya fully bf tau! Ada plan ke no.8? - Good Luck Kak Yus!


Kiri sekali, PC kami, Sis Hana Seman - Kak Pah - Sis Mariani - adik Syazly & Syazly


See, kami happy sharing & caring pasal breastfeeding. Darikiri: Azan, ahli baru jugak - K.Rini owner Whizchini - tempat kami berSGM setiap bulan. Kanan sekali ni, Kak Nida - sejak Rifhan 8bulan dia jadi exclusive expressing mother sbb Rifhan reject direct feeding. Tapi dia tak pernah kenal erti putus asa. Chaiyok Kak Nida!


Ni la Rifhan


Firas yang sgt suka makan. Syok tau tgk budak2 suka makan ni, sbb my lil Anas makan banyak bila dia rasa nak makan banyak je, ada time & mood die la... hehe...


Anak Kak Pah yang kecil molek...


Ahli baru SGM juga, Amy


Healthy fully bf baby, anak Azan.

Kepada ibu2 di nluar sana, HAPPY BREASTFEEDING! Selagi kalian mampu, keep bf your baby. Dalam pantang mmg banyak cabaran. Insya'Allah for this baby, Ummi akan berusaha kuatkan semangat utk exclusive bf. Masa Abang Anas dulu mmg zero knowledge even target nak fully bf for 2 years... Sekurang2nya Ummi bersyukur sbb Ummi belum terlambat jumpa blog2 ibu2 yg fully bf ni... Lepas Ummi dah tahu, faham, mmg no more FM for Anas sampai la Ummi pregnant plak. Even skrg pun, Ummi mcm tak syiok bg Anas minum FM. Lepas ni kena educate org sekeliling lebih sket.

But Alhamdulillah, walaupun pregnant dan susu tak meriah cam dulu, walaupun sakit bila bf, Ummi masih mampu bf Anas lagi sekarang ni... Perjalanan kami dah hampir ke 22 months... Ada 2 bulan lebih lagi utk completekan hak Anas... Chaiyok Ummi!

P/S: Ummi sangat happy sejak semalam sbb dapat msg dr kawan Ummi. Alhamdulillah, Ummi bantu seorang lagi ibu baru dalam breastfeeding. Walaupun mak die suh die campur, die tetap bertekad nak banyakkakn susu untuk anak die... Alhamdulillah, tips2 yang Ummi bagi kat die sangat berguna kata dia... Ada kelapangan nanti Ummi share dgn semua... Good Luck Nor!



Doa buat semua ibu yang menyusukan anak dengan susuibu...

" YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH LAGI LUAS KASIH SAYANGMU...
AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA... LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEWAKTU MENYUSUKAN ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2KU DAHULU...
SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAKU INI DAN SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN KEDUA IBU BAPAKU KE DALAM SYURGAMU... AMIN..."

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

5 comments:

✿etiey erywan✿ said...

alhamdulillah... bestnya korang! insyallah 2nd baby lak try lagik.. huhu

Amalina said...

kat bandar baru bangi ni pun ada buat SGM tu kan kak. tapi kena ada baby baru bole join eh? preggy mommy tak bole ke?

AshAnas said...

to amal: eh, boleh je... lagi digalakkan... next time contact la diorg, join skali... klu are bangi, kwn akak yg fully bf anak die smpai skrg, anak dh nk masuk 4years tau - kak eCar... cb search dlm fb akak... eCar Nazrin

Qaseh said...

sy sgt teruja utk breastfeeding my baby utk yg second ni...skrg sy baru pregnant 6 bulan...skrg ni sy tgh pening nak pilih breastpump yg sesui digunakn.maklum la sy bekerja

Dayah said...

Penang pun buat hari yg sama dgn Kedah...tapi kami masih lagi kena hebatkan promosi sbb tak seramai Kedah...apapun tahniah utk warga Kedah...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive