"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, January 31, 2011

Tema dapur hitam putih

Lately ni bila kerap cite pasal masak, Ummi akan selitkan gambar kat dapur sekali. Then, ade plak request dr teman blogger nak tengok dapur ummi. Aiseh! Malu sebenarnya nak tayang dapur ni. Kalau orang datang umah pun, memang segan kan nak bagi orang masuk dapur, hehe... So, Ummi tanya la Abah, camne. Setelah berbincang, kami bukan berniat nak tayang pun. Sekadar nak berkongsi je la... Tapi dapur kami ni sederhana je...


Buat Sha@Mama Tina, kami memang suka konsep hitam putih. Tapi umah kami ni umah lama. So, dinding dapur kami ni memang klasik cket la.. So, takde la fully ikut tema dapur kami ni... Kayu kat kabinet plak, masa menempah, nampak dalam album diorang warna hitam, bila siap macam warna coklat la plak... Huhu, takpelah, asalkan ade daripada takde... Bersyukur!


Ummi kalau nak masuk mana2 rumah, benda first yang Ummi tengok ialah dapur. Ummi suka dapur yang luas. Biar sempit mana pun rumah tu, yang penting dapurnya luas. Kawan2 plak camne?

Semenjak kawin ni, dah 3 kali kami pindah rumah. Dan kesemua dapurnya luas. Alhamdulillah. Ntah lah, Ummi memang lebih selesa dengan dapur yang luas.

Ok, cite pasal dapur ni. Asalnya dapur rumah ini agak klasik la. Stail lama punya. Dulu kabinet kayu warna coklat. Yang dalam gambar ni sume dah di renovate la, siling, lantai dan kabinetnya. Tiles kat dinding je masih kekal. Memang pattern lama kan...

**Ummi berkenan sangat konsep dapur baru kat rumah Achik Ummi kat Sentul... Masa Ummi gi sana baru2 ni, belum siap renovate lagi...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

20 comments:

sayahappyslalu said...

my kitchen pun hitam putih! :)

Ummi AmnaAmzar said...

cantik la dapur ummi anas..dapur rumah ummi pun luas gak..time masak anak2 boleh main2 kat dapur..sng nk pantau dorang

Rizziela said...

Cantik & Luas dapur umi

yatie chomeyl said...

bsarnya peti shira..mesti byk stok makanan nih hehe

AshAnas said...

@sayahappyslalu
suka kan hitam putih!

AshAnas said...

@Ummi AmnaAmzar
tu la, suka sangat dapur luas. ruang tamu sempit takpe. tu yg anas siap leh tido kat dapur neman ummi die masak, hehe...

AshAnas said...

@Rizziela
mmg suka dapur luas2, ruang lain sempit pun takpe, hehe...

AshAnas said...

@yatie chomeyl
ala, takde la besar mana pun... ni pun baru beli sbb target nk simpan stok ebm banyak2...peti ais lama tu ms simpan stok anas, sampai kena tumpang rumah mak sket, xmuat, hehe...

[-suziey-] said...

pttla dtg umah akk siap masuk dapur..ouh malu dapur akk xcantik dan xluas..huhu

ibu MZW @ farah idayu said...

wahh...santekk la dapur dia..ummi tempah mana kabinet tu? nak cari yg murah2 je benonye..huhu~ peti tu i loikee! beso..byk makanan leh sumbat utk musim tengkujuh nanti..haha~

f a i z a h 's said...

bestnya shira...sy ni sejak bz keja jauh2 gini...sibuk kuaq site sana sini...merantau satu kedah/perlis mmg xsmpt nk fikir pasai dapur umah pun... skrg menumpang kt umah parents sndiri dulu sbb xsmpt nk stabilkan keadaan kami sekeluarga...huhuhu

kakngah said...

dapo kite takde tema. dapo pun kecik. lg pun duk quarters.. as long selesa.. ok la kan....

AshAnas said...

@[-suziey-]
eh, kak suziey... kite masuk dapur niat nak tolong akak la... tp sume dah ready plak... nmpk sgt kitorg dtg lmbt, hehe...

AshAnas said...

@ibu MZW @ farah idayu
km tempah kat jitra... byk kedai gak pegi... survey nye survey kedai tu plg murah dan sangat murah la... boleh la utk bajet kami yang x seberapa ni...

AshAnas said...

@f a i z a h 's
biasa la tu faizah... shira ms hubby dok busy dulu pun ssh nk sesuaikan diri... nak makan pun cari mak lagi... skrg ni blajar sket2...

AshAnas said...

@kakngah
yup, yg penting selesa...

Nadiah Sidek said...

cantiknya dapur shira! akak pun suka dapur yg luas ;)

mamaqari said...

wah cantik la...yg hitam tu kabinet ke??

Puan Salmi said...

Jitra kt mana ya buat? Bole bg nama kedai x? urgent. Tq

Puan Salmi said...

Bole bg no kontek @ nama kedai yg ummi buat kt jitra x? Tq..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive