"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Friday, January 21, 2011

Kami singgah IKEA hari tu sebab kerusi ini

Masa kami gi IKEA 25 Dec lepas (masa kenduri Bunga sebelah Rawang), tak de dalam shopping list pun untuk beli kerusi ni. Ummi jenis tak suka window shopping. Kalau gi shopping, Ummi hanya akan beli barang yang ada dlm list sahaja. Atau bila baru nampak or baru teringat, Ummi akan fikir 2 3 kali barang ni keperluan atau kehendak. Kalau rasa betul2 penting, baru Ummi beli.

Beza tau ngan Abah. Sebenarnya Abah lagi kaki shopping berbanding Ummi, hehe... Abah kalau nampak, dia rasa best, dia terus nak beli. Means, if dia nak, dia nak jugak2 no matter what, hoho...

So, masa gi IKEA sebelum ni, dia terberkenan la kat kerusi ni. Ummi try duduk masa tu, memang la sedap. Abah dok kira nak amik dah. Tapi Ummi tanya dulu:
  • Abah nak letak kat mana? Abah cakap nak letak kat ruang nak santai tengok TV. Tapi kan dah ada sofa. Abah cakap sofa tu tak santai nak tengok TV. ~Ting! Alasan yang takleh diterima - rejected - bukan 1 keperluan utk beli kerusi itu~ hehe...
  • Harga kerusi tu RM99 tau! Kalau window shopping nak beli barang2 yang murah2 takpe gak. Ni kalau nak beli kerusi tu, harusla beli dua bagi ada pair kan. So, masih bukan 1 keperluan untuk membelanjakan extra RM198 dlm 1 hari yang kita tak bajet pun nak berbelanja lebih hari tu.
Wah, Ummi menggunakan kuasa veto sebagai perancang kewangan keluarga, haha... Nasib la sape2 yang kawen ngan akauntan ni... Memang begini lah, hehe... Untuk kebaikan gak kan...

So, peluang yang ada gi IKEA Ahad lepas, Abah mmg dah bajet siap2 nak beli kerusi tu. Ummi hanya mampu diam je sbb dah kenal Abah ni kalau dia nak, mmg la dia nak jugak2... Kalah Anas tau, hihi... Abah beli 3 sekaligus. 1 untuk TokWan Anas bersantai tgk wrestling kata Abah, huhu... Warna hitam tinggal 1 je. Yang lain merah. Abah amik je asalkan dapat, boleh tak, huhu...

~Model sedang bergaya di atas kerusi baru~
~Ummi suh eksyen tgk TV sambil pegang remote~
~Kadang2 teman Abah die main PS3 kat sini~

~2 colour; hitam dan merah~

**Apesal cam pelik je warna gambar tu? Hm, edit guna laptop tgh2 mlm, xperasan warna terang giler...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

4 comments:

[-suziey-] said...

hehheh tau dh..masa shira ckp akk dh bayang dh kusi ni..ekek:D

comel anas pakai baju polkadot yg mcm aQeel pnya..haaha:p

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah cantik la kerusi tu dgn model yang comey...

e.l.i.z.@ said...

kalu duduk lama² kt kusi mcm ni, dh tak santai dh shiera heheh leh sakit montot kot ekekkeke

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

pinjam gambo anak untuk next entry kita k...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive