"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, January 12, 2011

Saya dah bersalin anak kembar 4 semalam...

Tak sangka cepat sangat. Baby lahir tak cukup bulan. Terpaksa bersalin awal sebab ada masalah. Ummi dan Abah sangat2 tak jangka Ummi akan bersalin secepat ini, dan yang paling buat kami eksited, selama ni kami dok ingat Ummi mengandung 1 baby je. Doc pun terkejut. Semalam, 4 bayi kembar telah selamat dilahirkan dan berada dalam keadaan sihat, Alhamdulillah. Sepasang lelaki dan sepasang perempuan.

Abah tak dapat temankan Ummi dalam labor room coz kes emergency. Ummi sakit mcm nak bersalin dah lama, sejak 2 minggu lepas. Contraction pun kerap sangat. Tapi disebabkan kandungan baru masuk 21 minggu, Ummi ingat belum lagi la nak bersalin. Petang smlm kami ke hospital sbb doc refer Ummi ke pakar sbb Ummi dok sakit sangat. Masa tgh tunggu tu, tetibe kain Ummi dah basah. Air ketuban dah pecah, kelam kabut sume nurse tolak Ummi masuk labor room. Abah takleh ikut Ummi masuk sbb ni kes emergency. Ye la, baru 5 bulan kot.

Ummi dalam labor room sorang2, takut, panik, gelabah sume ade. Doc dtg cek bukaan, rupanya mmg Ummi dah nak bersalin. Doc suruh teran, tapi Ummi panik. Bukan sebab takde pengalaman tapi sbb terkejut, secepat inikah aku akan bersalin? Plak tu dok pikir selamat ke anak aku ni lahir tak cukup bulan...

Doc pujuk Ummi suruh teran. 3x Ummi cuba, tarik nafas dalam dan terus push. Alhamdulillah, baby keluar dgn selamat secara normal. Doc cakap baby sihat, Alhamdulillah, Ummi lega sangat. Cuma rasa terkilan sbb Abah tak dapat temankan Ummi bersalin mcm masa bersalinkan Anas dulu.

Tetibe Ummi rasa cam contraction lagi & rasa cam ada baby lagi nak keluar. Doc tgk, mmg ada sorang lagi. Masya'Allah, Ummi memang tak jangka mengandung anak kembar. Selama ni pi scan, nmpk sorang je. Rupanya Ummi mengandung kembar 4. Patut la orang dok cakap perut Ummi nampak besar dan Ummi selalu sakit2. Rupa2nya, kembar 4 dlm rahim ni.

Satu persatu doc sebut jantina baby yang keluar. Alhamdulillah, 2 lelaki dan 2 perempuan. Abah belum tahu kami dapat anak kembar. Ummi mintak nurse panggilkan Abah masuk. Ummi cakap yang kita dapat baby kembar 4. Abah terkejut dan eksaited sangat2.. Abah gi azankan anak2 dan call semua family cakap Ummi dah bersalin tanpa bgtau yang kami dapat baby kembar 4. Nak surprisekan diorang, kata Abah...

MakTok & TokWan Anas memule skali sampai kat hospital. Abah bawak gi kat nursery nak tunjuk baby. Mula2 Abah suruh teka mana satu baby kami. Masing2 pakat dok teka. Semua betul la, hehe...Abah pun cakap, keempat2 tu anak kami. Semua terkejut dan happy.

Ummi plak, letih sangat. Masih terkejut sbb bersalin awal dan kembar 4 terus. Dok pikir, lepas ni kena rehat lama la. Baru 2x mengandung dan bersalin, dah ada 5 anak, 3 lelaki & 2 perempuan... Cukup dah kot, hehe... Tapi dok fikir lagi ni, camne nak nyusukan 4 anak sekaligus?

*Mesti yang dok baca pelik, baby yang lahir tak cukup bulan tak masuk inkubator ke?


Hehe, tak larat nak berselindung lagi dah... Ummi mimpi je la semalam... Huh, macam real... Sedar kul 3.30 pagi, rasa macam betul2 dah bersalin anak kembar 4... Tapi apakan daya, ia cuma mimpi... Yang best dalam mimpi pun sempat pk pasal breastfeeding, hehe...

Jangan marah na, gurau2...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

30 comments:

mama tisya said...

bikin suspen...tp slalunye kalo nk dkt2 bersalin sure akan mimpi bersalin awl..ehhehe..apa2pn smoga smua dipermudahkan

[-suziey-] said...

adeiiiiii shiraaaaaa saje tau buat akak suspen..hahhaa camni la rasa org baca n3 akk pasal mimpi tu kan.ekeke:D akk baru nk excited ..seb bek teruskan pembacaan..haih...suspen la shira...

Fakhrati Aziz said...

terkejutnya...baru nk wish tahniah kat shira...:)

eima said...

serius aku ingat sunggu2 ...
tp org kate klu mimpi dpt anak tu ..nk dpt rezeki ...alhamdulillah .. anyway tahniah ...

Zefa NorAsmara said...

Kihkih.. alahai shira, kak zefa dah happy2 dah.. rupenye mimpi ye?

layla_elyas said...

hehe...boleh tahan gimik ni...

yatie chomeyl said...

kalau mimpi tu jd kenyataan ok gak shira, xyah preggy byk kali hehe

mamanoa said...

weii..giler suspen la si sheera ni..aku da duk pelik + takjub da ni..n mengharapkan last skali kalu baca biarlah mimpi..(sbb da jeles giler kalu bebetul terjadi) hehehehe

nur easy said...

salam singgah.. uishh cam real je citernya tu.. hehe

ibu MZW @ farah idayu said...

erkk..saspen2~ baru nk wish tahniah. cancel..tarik balik semula. hehe~ semoga dipermudahkan segalanya ye..kalo dpt girl samela kita =) insyaAllah

AshAnas said...

@mama tisya
ni terbawa2 sbb dok sakit sgt kat bhgian bwh tu la, hehe...

AshAnas said...

@[-suziey-]
dpt idea wat entry gini dr cite mimpi akak tu la, haha...

AshAnas said...

@Fakhrati Aziz
hehe, saje wat saspen... best tau mimpi dpt anak kembar 4, hehe

AshAnas said...

@Zefa NorAsmara
shira pun hepi dh tau, rupe2nye mimpi... sadis tul, hihi...

AshAnas said...

@layla_elyas
menjadi gak ek gimik akak ni... hehe

AshAnas said...

@yatie chomeyl
dalam mimpi pun, dok terpikir yg tu la kak, haha...

AshAnas said...

@mamanoa
at last, betul2 pun mimpi... hehe...

AshAnas said...

@nur easy
hehe, menjadi cite saspen sy ni...

AshAnas said...

@ibu MZW @ farah idayu
insya'Allah, thanks....

maszmadi said...

la... baru jerk nak ucap tahniah..... hehe, pape pon, semoga semuanya selamat..

SYaMiLa said...

saspen je la ummi ni...sya pun naik excited bila baca...tup2 mimpi je...he3...

mimpi dpt anak sorg pun dh best...ni 4...mmg best sesangat... ;-)

My recent post "SyamilaMohdDotCom catat pengunjung terbaik… ;-)"

Ibu Ayra said...

adoii la...saspen sungguh...tapi kalau btol pun apa salah nya kan... sekali sakit trus dpt 4...

Momma Mia said...

Ya Allah syira... kak lin baca pun dah excited giler dengar shira dapat kembar 4... 2x bersalin dapat 5... sgt la jeles tuh...

skali mimpi jer... ishhh memang menajdi la citer mimpi nih... Ap perasaan kalo betul2 jadi.. kene prepare tuh... Mak alin pun dulu cam gitu. Scan nampak sorang baby, alih masa bersalin ada 2 baby. 1 gal & 1 boy.. tu la my sister & brother. Kembar tak seiras.

teringin nak anak kembar ...

Fatin a.k.a. Aten said...

nie la mimpi yg paling teruja.. semua yg baca akan eksaited dn happy.. org yg dpt mimpi camni camne la agaknya ya.. hahaa kalau la betul, confirm pening kpala nk bf kan si kembar 4 tu.. =D

mamaAliff @ salmi said...

hahah dasyat2..ingt real td... heheh...

transformed housewife said...

menjadik gimik Shira. Knur pun dah tertipu tadi. mcm terkejut giler jugak baca.

Amalina said...

hoho.. akak ni kaaannn... :p

tapi bila amal tengok tajuk tu, terus scroll down baca ending dulu. excited sgt nak tau.

e.l.i.z.@ said...

sib baik dh jumpa awak hehehhe so dpt agak la ni mimpi :P

f a i z a h 's said...

ngahaha...doakan utk sy bersalin kembar la shira :D

adyna said...

salam berkenalan ;)

baca tadi rasa terharu n tumpang gembira..
sebab saya mengandung 4 skrg nie semua lain2 uri..tapi rezeki satu je yg jadi..dua dah kecut 1 je blom lagi..bb membesar dgn elok..sekarang still bleeding karung yg kosong xkuar abis lagi ..
sekarang kena pantau dgn doc pakar..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive