"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, January 25, 2011

Resipi: Pengat Pisang Warisan


Kenapa Ummi panggil pengat pisang warisan? Sebabnye die resipi turun temurun family sebelah Nenda Anas. Kami tak pasti cara orang lain masak. Tapi ini la yang Ummi belajar dari arwah nenek Ummi, dari Nenda Anas... Dan katanya dari Buyut (Moyang Ummi) jugak. Adik beradik Nenda Anas pun buat macam ni jugak la...

So, memang la takde sukatan yang khusus. Sebab family Nenda ni kalau masak, mmg takde sukatan. Main agak-agak je...

Bahan-bahan:
Pisang Nangka (agak-agak la nak masak berapa banyak kan)
Santan (agak-agak leh terendam pisang tu)
Sagu (tak banyak sangat - agak-agak dalam 1-2 sudu besar)
Gula Merah (pun main agak-agak ni - depends la nak bagi warna die merah2 sikit) 1 sudu besar pun dh cukup if masak banyak.
Gula Biasa (pun agak-agak ye - depends pada kuantiti yg korang masak - kena rasa sendiri, hehe) ok la, dlm 3 sudu besar camtu la - nak bagi rasa manis
Garam secukup rasa - jgn terlalu masin ya! Bagi balance je rasa pengat tu.

Cara membuatnya:

Mula2 potong pisang kecik2 then rebus sekejap bg lembut...
Then masukkan santan - agak-agak la nk banyak mana kuah pengat tu...
Basuh sagu dan masukkan sekali dgn santan.
Biarkan mendidih dulu then masukkan gula merah, then gula putih dan garam...

Hm, korang kena agak-agak dan rasa tau... Ummi mmg agak-agak je, takde sukatan pun....

** Dah resipi ni main 'agak-agak' je, agak-agaknye korang nak cuba buat tak? hehe....
** Boleh tukar nama resipi la, Pengat Pisang Agak-Agak, haha...
** Nak wat camne, bila tanya Nenda pun, Nenda akan jawab - 'agak-agak je la Long, kena rasa-rasa la, tak reti nak bagi sukatan ni...' hehe...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

6 comments:

✿etiey erywan✿ said...

sedapppp! meleleh air liurrrrrr

kakyong said...

kakyong suka pengat pisang.. ;)

wan sujaihah said...

sdap nyerr..anak saya suka pisang :)

SYaMiLa said...

sedapnya pengat pisang..suka makan pengat pisang yg tok umi buat..tp biasanya tok umi suka buat bulan pose aje..huhuhu

pasal design tu..blh je bg idea...kak sya pun dh ok...dh boleh on komputer... ;-)

Ummi Salsabila said...

Odah suka juga! Yummy! Blog shira banyak resepi msk2 nmpknya..anas pun well behaved je.odah kalo msuk dapo je.terpekik2 dua budak2 ni.
Tu yg special food yg kita msk..tak same value bila lauk tapau! Hihi

e.l.i.z.@ said...

alamak..kalu main agak² ni eli failed hehehhe agak² nk buat ke tak ek :P

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive