"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, January 24, 2011

Nasi lemak for our dinner...

Tadi blogwalking kat blog sape ye, tak ingat. Die cite pasal nasi lemak. Tetibe rasa teringin nak masak sendiri. Tanya Abah nak tak dinner nasi lemak. Abah tanya, ada pilihan lain tak? Hehe... Ummi cakap, Ummi teringin nak buat nasi lemak, lauk ayam goreng berempah. Kalau Abah tanak, Ummi wat nasi goreng je la sbb tak de idea nak masak ape2 lauk, boleh tak? Hehe...

Abah cakap, kalau ayam goreng berempah Ummi, Abah nak la, hehe... Senang cerita. Set, menu dinner Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah....

Rest kat umah ni, semangat sket nak masak sbb ada banyak masa. Kalau balik keje petang2 tu mmg penat sket la...

Jom jengok2 aktiviti kami 2 beranak kat dapur...


Hah! Sape nak buat menantu angkat mouse na!
Rajin tak anak teruna Ummi tolong Ummi kat dapur... Sebenarnya sebelum ni dia tengah nangis sbb nak n***n. Nampak je Ummi bawak turun lesung, terus nak tolong Ummi tumbuk bawang.


Senyum sayang!
Ni Ummi suh dia senyum, cmtu plak gaya dia senyum...


Kenapa muncung mulut tu?
Masa ni dengar bunyi aeroplane lalu kat atas bumbung...


Perap ayam dengan rempah...


Menu kami for dinner - Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah


Yang paling ditunggu2 oleh Abah - Ayam Goreng Berempah


psttt... Abah cakap sambal tumis ikan bilis Ummi sedap - Alhamdulillah...
Best kan tgk suami berselera makan penat2 balik keja ni...


Hidangan wajib bersama nasi lemak - Telur rebus & ikan bilis goreng


Juga timun


Nasi lemak - Ummi taruk santan sikit je -diet ok!- pastu taruk halba & halia bg wangi... Lupa plak taruk daun pandan bg lebih aroma...


Bila bagi Anas makan sendiri gini la jadinya... Comot sangat... Ummi biar je die makan sendiri. Tapi lepas tu mmg kena suap la... Anas kalau makan sendiri, dia akan pilih, nasi-nasi saja, telur-telur saja, ayam-ayam saja... Die tanak campur2...

Dalam gambar ni, pinggan nasi dia Ummi dah letak tepi sbb lebih banyak berterabur atas high chair dia & atas lantai. Then baru suap dia makan... Baju mmg dah comot habis la, toksah cakap...


Bersih je meja dia? Sebabnya sume die dah tolak ke bawah, huhu....


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

12 comments:

Nadiah Sidek said...

sedapnya...nak sikit! :p

Rizziela said...

rajinnya umi masak nasi lemak utk dinner kan...selera ajer nampak

Ummi Eisya said...

sedap..rajin tul anak teruna tu ye..memanh leh wat menantu..hihii

yatie chomeyl said...

ala shira ni, buat akak terliur je...malam ni nk masak nasi lemak jugak lah eheh

@e_da said...

aduhaii sedapnya umimasak.. adaplak superman dtg tolong lg la senang..hihihi

Sitisifir10 said...

Uih...Superman ni pandai makan nasik lemak tu...hehehehe

AshAnas said...

@Nadiah Sidek
nnti balik mesia, mai umah shira na, shira masak utk akak... tp k.nadiah lg terer masak...

AshAnas said...

@Rizziela
tetibe je teringin nk masak, hehe...

AshAnas said...

@Ummi Eisya
harap rajin sampai ke besar la, hehe...

AshAnas said...

@yatie chomeyl
masak kak jangan tak masak...

AshAnas said...

to @e_da & kak pijah... br perasan awang kecik tu pakai baju superman, hehe...

Sha@Mama Tina said...

boleh tak kalau request nak tengok dapur ummi? macam berkenankan skema hitam putih tu..tq..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive