"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, January 3, 2011

Kisah Anas dan Adik


Lama tak story pasal anak bujang Ummi yang sorang nih... Anas ada hobi baru tau sekarang. Hobi dia main iPod Touch Ummi. Selalu datang kat Ummi mintak 'iPod, iPod' sambil tangan buat gaya dok tekan2, hehe... Dulu gaya tangan dia buat 'twinkle twinkle little star' sbb dulu Ummi selalu pasang lagu tu kat iPod. Sekarang ni iPod Ummi lebih banyak kat tangan die la. Suka2 hati die je nak buat apa pun, huhu...

Banyak gak application yang Ummi installed untuk Anas belajar. Selain dari guna buku, applications dalam iPod ni pun sedikit sebanyak membantu Ummi dan Anas untuk belajar.... Thanks Abah sbb hadiahkan iPod Touch ni untuk Ummi...

My First Iqra' - Ni feveret application Anas. Dari sini Anas dah kenal sikit2 abjad Arab. Best guna application ni. Anas suka tekan2 kat gambar tu sebab nanti die bergerak2... Anas tahu sendiri kat mana nak tekan for next page, previous page dll...


Kat atas ni, page khas untuk applications for Anas semata2. Banyak jugak kan. Nak cerita satu2 mau penuh entry ni plak. Ummi story yang mana paling Anas suka je lah.

Sound Touch - dalam ni ada banyak bunyi2 binatang, vehicles, music instruments & household. Setakat ni, dah banyak binatang dan vehicles yang Anas kenal, Alhamdulillah...


Ni tekan2 je kat gambar tu, akan keluar 4 gambar yang berlainan dengan bunyi sekali.

Pendek kata, every time iPod Ummi kat tangan die, sume die cari sendiri ape yang die nak. Bab main games plak, die bukak, pastu suh Ummi tunjuk camne nak main, pastu die main sendiri...


Anas sedang khusyu' menelaah iPod
  • Lagi satu hobi dia, tengok cite Upin & Ipin. Sekejap2 mintak pasangkan Upin & Ipin. Kalau dah ngadap tu, khusyu' betul. iPod Ummi jugak la selalu jadi mangsa dia tengok Upin & Ipin. Nak tido je, 3 benda wajib ada: n***n, iPod & Upin & Ipin...
  • Oh ya, 1 thn 9 bln ni, Anas masih bf. Alhamdulillah, susu Ummi tak kering, masih ada untuk Anas. Cuma Ummi la sedikit tak selesa sekarang ni. Pelan2 Ummi cakap kat die. Bile die leh faham tu, Alhamdulillah la. Tapi kalau dia nak tido, memang takleh ganti dgn apa2 pun. Tetap nak Ummi jugak... Sekarang, siang2 dgn Ummi pun, dia banyak mintak susu. Time nak tido je die tetap nak n***n. Takleh berenggang langsung.
  • Cite pasal cloth diapers plak, Ummi tak tahu la nape tetibe je die tanak sangat pakai CD kecuali CD Spongebob die. Ade 1 je plak tu. CD yg lain die tanak. Siap pilih sendiri nak pakai DD. Hadoi! Pastu siap suh Ummi pakaikan bedak, siap tunjukkan kat Ummi suh taruk bedak kat mana, haha... Baju2 die pun, semua dia pilih sendiri oke~~ Ummi pilihkan je, 'amau!'
  • Hoho, perkataan baru die - 'amau' means takmau. Dah pandai say tamau pi umah tok (his pengasuh). Pagi2 nak hantar je, 'amau umah tok...' hoho... tapi sampai sana, die masuk je umah tok die...
  • Sekarang ni tengok Anas, semua benda nak buat sendiri. Kadang2 je, ada la time die nak bermanja. Manja die tak boleh tinggal sorang2 langsung. Ummi Abah gi mana pun, mengekor je, sampai melalak2 depan pintu bilik air kalau Ummi atau Abah masuk bilik air.
  • Kalau naik kereta plak, dah pandai mintak nak duduk kat belakang. Lebih bebas kot dok kat belakang sorang2. Oh ya, kalau kat umah tengok Upin & Ipin tu, dia suka duduk atas kerusi komputer. Pastu kan, jangan la ada sapa2 nak numpang, hatta nak tumpang dagu sikit pun dia tak bagi tau! Haha....
  • Sangat suka gosok gigi (lebih kepada hisap ubat gigi tu sebenarnye... Camne nak buat ek?) Nak kumur2 pun dah pandai, ade la bunyi tapi air yg diluahkan balik tu, sikit je... Hadoi, die telan sikit, haha...
  • Anak Ummi ni rajin tolong Ummi tau! Suka tolong Ummi sapu sampah, mop lantai. Tapi tolong cara dia la kan. Takpe la, asalkan dia rajin dan cuba jugak nak tolong Ummi... Thanks sayang!
  • Dah cekap memanjat, berlari dan mencapai benda2 atas tempat tinggi... Part ni memang kena berhati2 sangat. Takut gak die tercapai kettle... Bab berlari tu sangat laju, macam lipas kudung. Comel tengok die lari...
  • Sudah pandai guna kamera hp Ummi untuk amik gambar Ummi. Sgt cepat2 budak2 sekarang belajar guna gadgets kan... Risau plak Anas ni 'gila gadgets' cam Abah die, huhu...
  • Copier yang sangat berjaya. Huhu... Suka dan cepat sangat tiru gaya orang. Cakap orang pun cepat sangat dia dapat tangkap dan tiru balik. Dan sangat suka ikut apa yang orang cakap. So, please, please... Behave & jaga percakapan anda depan Anas dan juga kanak2 yang lain ya...

ni la aksi dia, tiru cara abang tu duduk landing di tengah2 tetamu. Masa ni family meeting pasal nak kenduri Bunga Anas tu....


Hm, cukup kot cite pasal Abang Anas nih... Ummi nak update cite Adik plak... Adik dah masuk 20 weeks dah skrg. Ummi pun dah rasa makin cepat letih. Makan pun cepat kenyang. Last week gi scan. Alhamdulillah, Adik sihat. Dah dengar bunyi jantung Adik. Jantina Adik? Belum nampak. Hm, memang la harap baby girl plak. Tapi ape pun Allah nak bagi, Ummi & Abah terima ja.


sedang train Anas sayang Adik. Baby ni anak lecturer UiTM. Anas boleh jadi Abang yang baik kan?

Kali ni Ummi nak prepare betul2 untuk breastfeeding Adik sepenuhnya. Ummi dah banyak belajar dari kesilapan Ummi masa mula2 nak bf Abang Anas dulu. Yang penting, keluarga dah dapat terima Ummi nak fully bf anak2 Ummi. Hope diorang terus support Ummi bila Adik lahir nanti... Tu je yang Ummi harapkan...

Perut dah nampak dah sikit. Belum sempat nak amik gambar buat kenangan lagi... Nanti lah, tunggu Abah lapang sikit. Kesian kat Abah kerja teruk sekarang ni... Dah hitam kot Abah berjemur tengah panas je...

Perbezaan pregnant kali ni dan dulu:

  • Dulu tak suka makan masam2, tak suka mencicah, tak suka asam & jeruk. Padahal tu la feveret masa zaman anak dara. Sekarang ni suka plak mencicah, nak benda masam.
  • Dulu sangat malas nak masak. Sekarang hari2 teringin nak masak tapi tak boleh nak masak plak, sebabnya masak makan sorang2 buat apa? Abah selalu kena balik lewat. Weekend pun Abah keje tau! Tapi bila ada peluang nak masak, Ummi suka masak special utk Abah.
  • Dulu masa preggy kat Anas, langsung takde masalah keguguran rambut. Sekarang, hari2 kena vacuum bilik. Tapi takde la rajin nak angkut vacuum tu hari2... Huhu...
  • Dulu, masa preggy Anas, walaupun tak suka mekap, walaupun muka nampak sememeh, Ummi tetap rasa cun sebab muka tak berminyak. Cik jerawat pun tak menyinggah. Sekarang, rasa comot je muka. Muka tak berminyak, Cik jerawat pun takde la meriah sangat tapi Ummi rasa comot je. Nak mekap, Abah tak kasi, huhu...
Bila cite kat orang, orang cakap mungkin kali ni baby girl kot... Wallahua'alam... Kalau keluar lelaki jugak? Kesimpulannya, setiap kali mengandung tu, lain rasa dia... Betul tak?


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

4 comments:

[-suziey-] said...

bgs perkembangan anas..akk xde ipod..iphone akk pn akk sorok xkasi aQeel main dh..dulu dia pulun tgk youtube,,..bil akk rm463 bulan tu..hoho serik dh..mula2 je dia main game, tgk2 binatang, bunyi2 sound..kt lepa je dia p buka youtube..haih,..nk tgk mr bean katanya..adessss....tgk kt pc pn bole..huhu

mamanoa said...

betul..lain pregnancy lain symptom dia..lain karenah dia...
akk pun org duk ckp bb-gurl,sbb lain style,lain muker akk la..skali scan terang-terang nmpk boy...huhuh

AshAnas said...

@[-suziey-]
haha, sama la anas tu... nk tgk upin ipin kt pc pun bleh...

AshAnas said...

@mamanoa
kak, terime je la kan...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive