"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, January 24, 2011

Sepetang di dapur...


Sepatutnya Ummi kena banyakkan rehat sekarang. Hari Khamis lepas gi jumpa gynae refer masalah Ummi ni. Kan sejak kandungan masuk 20 weeks, Ummi dah mula rasa sakit sangat kat bawah, susah nak bergerak. Masa Anas dulu, 32 weeks baru rasa sakit camtu...

Jumpa Dr.Annuar Husainy, die ckp tulang pelvis Ummi kiri dan kanan dah lembut. Ummi cakap la kat dia, masa Anas dulu 32 weeks baru rasa. Dia cakap tu la, setiap kandungan takkan sama tapi tu la, awal plak tulang pelvis Ummi dah lembut pregnant kali ni. Dia kata, mmg takde ubat & takleh watpe except kena banyakkan rest.

So, dia suh Ummi banyakkan rehat, jgn buat kerja berat, jangan angkat berat2. Sampai bila? Sampai bersalin... Huhu...

Tapi kita orang perempuan ni, bukan setakat kerja kat ofis, kerja kat umah lagi nak kena setelkan, tul tak? Kalau dapat MC tu, just rest dr kerja ofis la. Kerja umah? Mr.Hubby terima ke MC kite tu, hehe... Tambah plak Ummi ni, time kerja Abah tak menentu. Kadang2 weekend kena kerja, balik ofkos la lepas kul 8 baru sampai umah. So, cmne la Ummi nak rest?

Tapi bab masak mmg takleh rest pun. Kalau tak ape kami nak makan kan... Tapi sejak doc cakap Ummi kena rest ni, rajin la plak Ummi berlama2an kat dapur petang Jumaat lepas.
Alkisahnya Abah penat sangat, tido mati baru balik mancing kat Penang. So, dalam keboringan tu, Ummi kemas dapur. Tengok2 banyak plak kentang kat dapur ni. Taktau nak masak ape. Pastu teringin la plak nak buat karipap. Tanpa banyak bicara, kupas kentang, potong dadu. Kupas bawang. Ada udang dlm peti ais tp cam malas nak bg lembut dulu. So, guna kentang je buat inti karipap berlada. First time nak try buat inti kentang berlada ni. Sebelum (last time buat before kawen tau, haha) ni pakai kari je.


Menjadi jugak, tapi rasanya better taburkan lada masa kentang dah empuk dan air dah kering... Takpe next time cuba lagi... Lepas siap intinya, uli doh kulit karipap plak. Lepas tu bulatkan kecik2 dan biarkan sekejap.

Sementara tunggu tu, Ummi sempat buat pengat pisang plak (orang utara panggil serawa - read: seghawa pisang). Pun first time cuba buat. Tak berapa jadi sangat tapi boleh la makan.


Malam tu baru sambung balik buat karipap.

Nak tahu, petang tu disebabkan Abah terlalu penat, takleh nak layan Anas, Anas pun datang meneman Ummi kat dapur, lalu tertidur sambil minum susu. Betul tak caya, tengok gambar2 kat bawah ni... Sian die kan...


Tak namoak mcm tido kat dapur ek... Jap2, scroll bawah lagi...


Ha, nampak tak kaki meja makan?

Tong sampah & mesin basuh

Kasi clear sikit suasana dapur...

Sian Ummi tengok die sampai tertido kat dapur sbb nak teman Ummi. Siap bawak bantal die lagi... Anas ni mmg tak boleh tido sendiri. Pernah sekali tu dia amik bantal Ummi bawak ke dapur sbb nak ajak Ummi bum bum sekali padahal masa tu Ummi nak masak untuk dinner...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

6 comments:

yatie chomeyl said...

baiknya Anas, siap temankan umi masak lagi. comel je dia tdo, rasa nak cium2 je pipi dia ;)

[-suziey-] said...

haih nmpk sedap maskn shiera tu..hehe..cuma xnmpk berlada sgt..tp nmpk sedap likat jek..

relax je anas lepak situ yek..

Nadiah Sidek said...

sampai tertidur anas teman umminya masak :)

shira, jaga diri & kandungan elok2 tau..

Suhana Shahril said...

wah,ada peneman kat dapur yer..sian..sampai tertido
Shira nnti bsalin kat mahsuri ke?Akak baru ingat nak ke mahsuri mggu lps,x penah scan lg ni.Kali ni x tau nk bsalin mana?Penang ke Jitra..huhu..masih dlm dilema lg.Eh,kalo nak checkup kat mahsuri,kena buat appointment dl ke?Baru 1st time nk buat checkup kat sana.

cik puan akish said...

halalal...cuwit amat teman momma masak skali..rela tdo didapor...

=)

kakyong said...

gigih juga shira di dapur..
Anas baik betui.. kalo anak2 kakyong dah bersilat bagai dah.. ade la yg panjat meja nak tolong sama...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive