"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, June 15, 2009

Anas jalan-jalan lagi... Ep:2

Lepas balik jogging, kami singgah jap kat market, Ummi borong stok lauk mentah untuk seminggu terus... Dulu, sebelum ada Anas, balik keje je Ummi akan singgah kedai runcit untuk beli lauk nak masak utk malam tu... Skrg, bila dah ada Anas, tak leh la wat camtu dah, takkan nak tinggal Anas sorang2 dlm kete & susah plak kalau Ummi nak kena gendong Anas je...

Lepas balik dr market, rehat2 jap sambil sarapan & tgk TV pastu Ummi kemas2 umah sikit2... Tanya Abah nak gi kul bape kenduri Uncle Haris? Abah cakap nak tunggu Uncle Ane dr Langkawi, feri dia sampai kul 1.30pm... Huh, lambatnye... Kita byk tempat nak menyinggah ni... So, Abah called Uncle Munet tanya dia dah kat mana? Uncle Munet skali ngn Uncle Abu & Uncle Assim... Diorang cakap diorang dah sampai Bukit Merah... Alamak, da tak jauh dr SP, masa tu br kul 11.00am... So, kelam kabut lah Ummi nak mandi, iron baju lagi, nak siapkan Anas lagi...
Ummi terlambat, Abah dah pok pek pok pek kat Ummi... Haha... Sepatutnya malam td Ummi dah iron baju siap2... Tp, mana la Ummi tahu kawan2 Abah awal sgt... Abah pun tak plan awal2 ngan kawan2 dia... Last2, Ummi jadi cam mesin yang di'fast forward'kan... Huhu...

Anas tengok Ummi iron baju sambil dok sembang2 ngan Abah

Cerianya Anas nak jalan2 lagi


Huh, Anas dah kebosanan tunggu Ummi lambat sangat... Sori sayang....
Kitorang sampai kat umah Uncle Haris lebih kurang kul 1.00pm.. Rupanya Auntie Mashittah pun datang, hari tu caka tanak ikut... So, dia la temankan Ummi makan... Anas? Anas dijaga oleh Uncle2 dia...
Selamat Pengantin Baru Uncle Haris & Auntie Nor

Anas, Ummi & auntie Nor

Alfarians, Gen7 MATRI

Uncle Haris nak amik berkat... Semoga Anas cepat2 dapat kawan...


Jom, dah nak balik dah, nak singgah Pc Depot jap, beli PC untuk rumah....
Abah ajak Ummi singgah PC Depot nak beli PC untuk rumah... Streamyx dah pasang... Lepas ni boleh la Ummi berblogging dari rumah... Tapi, kena tunggu Anas tido dulu la... Abah beli semua barang2 & nak pasang sendiri...

Abah tengah bandingkan harga... Nak cari yang terbaik untuk PC with afordable price...

Ummi just tengok2 sambil jaga Anas
Hardware yang Abah pilih...
Masih compare price...

Anas? Tido je...
Ummi nak posing gak... Hehe...
Abah dah pasang PC kat umah... Ummi tak amik gambar masa Abah tengah berusaha nak pasang coz Ummi letih sangat... PC dah boleh guna cuma tak banyak software install lagi... Abah tertinggal CDs software dia kat ofis... So, hari ni la baru Abah leh install sume...


Ummi & Abah sayang Anas

2 comments:

shayyidah said...

eh..eh..baju anas same gan rizmi lah...tp rizmi dah xmuat dah pakai bj tu...bdan dah debab...hehe....kalau x rizmi leh geng...comel anas...

AshAnas said...

rizmi dah bp bulan ek? muka cm haris...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi