"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, June 4, 2009

Anas @ Nursery

Hari ni 3rd day Anas kat nursery... Setiap hari, lunch time Ummi pergi tengok Anas & BF Anas, bawak sekali susu-susu yang Ummi perah kat office... Kat ofis Ummi takde peti sejuk... So, Ummi beli ais kat Pak Yun & simpan susu dalam cooler bag yang Mak Ngah bagi hadiah... Semalam dan tadi Ummi mintak kunci bilik Atuk kat ofis coz dlm bilik Atuk ada peti sejuk. So, Ummi leh simpan stok untuk anak comel Ummi...


Ni la nursery Anas, Taska Ummi kat Taman Rakyat, Alor Setar


Anas tido dalam buaian la... Kat rumah Ummi tak ajar tido buai tp kat nursery terpaksa la coz kan ramai baby2 lain lagi yg dah besar dari Anas. Nanti asyik kena kaco je anak Ummi nih...


Since Anas masuk nursery, Anas dah susah tido malam... Agaknya siang kat nursery Anas asyik tido je kot... Diorang pun dah tak larat nak layan Anas yang suka bersembang tu... Penat jugak la diorang coz ada baby lain lagi...

Ada sekali tu kan, pengasuh Anas tanya Ummi, "Anas ni memang menangis ke bila mandi?" Ummi nak tergelak pun ada... Ha'a, anak Ummi ni memang takut air... Time mandi je mesti nangis kuat, mengeras sampai orang keliling jadi takut... Nasib baik lah Ummi dah faham karenah Anas & tahu cara nak pujuk Anas, takde la sampai mengeras Anas nangis time Ummi mandikan... So, Ummi terangkan kat Mak Cik tu & dia dah faham & tahu camna nak pujuk Anas... Malu la baby boy Ummi ni... Haha....

Mak Tok yang jaga Anas tu cakap Anas pandai bersembang... Waa... Senang hati Ummi dengar...

Jadi anak yang soleh ye sayang... Ummi & Abah sayang Anas


Ummi & Abah sayang Anas

5 comments:

Ummi Salsabila said...

comelnye anas tido.aufa if anto nurseri msti mlalak je ni.coz xde org lyn die.coz rmi lg bdk2 len.huhu.anas tkut air ye? xpe2,nnt lm2 okla.pastu le ummi bwk pi pool kite swim ok

UmmiKhayra said...

Anas ni takut air rupanya... jarang dgr bby tkt air.. =) takpe, kck2 takut air, besar nnt jadi raja renang pulak ye.. :)

AshAnas said...

::Ummi Salsabila::
bestnye odah leh jd SAHM... Shira nk try apply kt bos la jd WAHM... hehe... hr tu mmg cdg nk buat keje dr umah, g ofis seminggu skali ke, tp takut xjadi keje plak asyik mlayan anas yg mkin pndai bsembang dh skrg ni...
ok, nnti nk bwk anas gi pool plak... buatnya dia mlalak, lari sume org... hehe...

::UmmiKhayra::
tu la, x pernah lg dgr baby takut air... ntah nape anas ni... xpelah, besar sikit, ok la kot kan...

Nazihah said...

Mama Nazihah pn sayang Anas..
hehe..ade rezeki nnti kite jmpe ye sayang..=)

AshAnas said...

::Nazihah::
Ntahnye... bila la Aunty Zihah ni nk dtg ju,pe Anas..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi