"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, June 18, 2009

Kenapa dengan Ummi ni?


Huhu... Entry untuk meluahkan perasaan... Kenapa dengan Ummi ni?

Pagi td lambat gi keje, sbbnye tak leh nak kuar umah, tertinggal kunci umah dlm kete... Abah pagi2 dah kuar, of course la die bawak kunci die... Ummi memang selalu tinggal kunci kat dlm kete & selalunya ada kunci spare kt dlm umah, tp gi keje smlm, ummi gi bwk sume kunci, tinggal dlm kete... Sudahnya pg td tpaksa mintak tolong jiran sebelah buka kete, tolong amik kunci umah... Ummi, Ummi...

Moral of the story: Jangan tamak bawak sume kunci umah, jangan tinggal kunci dalam kete dah, boh dlm handbag, klu Allah nak izin kete tu kene curik, pencurik dpt double la... Kete & Umah... Huhu, Nauzubillahi min zalik...

Semalam plak Ummi tertinggal breast pump Ummi kat umah... Sudahnya, sepanjang kat ofis semalam Ummi terpaksa perah 'b' guna tangan la... Hasilnya, Alhamdulillah... Tp, masa & sakit, lenguh la... Lepas Subuh Ummi pam susu & basuh letak kat sinki, rendam dlm sterilized water... Masa nak rendam tu, Ummi dah ingatkan diri sendiri, 'nanti jangan lupa plak bawak pam ni gi ofis'... Last2, tertinggal jugak...

Moral of the story: Jgn letak rendaman kat dapur, letak kat 'ruang' Anas, nak pegi keje, nampak bende tu...

P/S: Sekarang ni Ummi masih guna manual breast pump, jenama Pureen... Ummi ingat nak kene beli electric breast pump jugak la, nak jimat masa kat ofis... Tapi tengah pening antara 2 jenama, Medela & Spectra3... Ummi kalau boleh nak cari yang boleh pam kedua2 'b' serentak... Abah plak tak bapa nak bagi beli sbb terlalu mahal... Ummi cakap dengan Abah, kita invest skrg, nak guna lama & kita akan dapat& nampak hasilnya nanti... Doa2 la bg Abah setuju...

Tu cite hari ni & semalam... Ni nak cite pasal last week plak...

Bermula awal minggu lepas, setelah Ummi dh dpt info cmne nak banyakkan susu & cr yg betul nak pam susu, excited sangat Ummi mengepam... Memang sangat Alhamdulillah, bersyukur sangat kat Allah, Ummi boleh dapat 8-10 oz sehari berbanding sebelum ni Ummi dapat sikit sgt & terpaksa bg FM kat Anas kat nursery... So, malam Sabtu tu, setelah berpuas hati dengan hasil penuaianku, Ummi berkata-kata dlm hati, 'Hm, harap2 susu ni cukup untuk Anas kat nursery esok, tak payah minum FM lagi dah...'
(kat umah mmg tak bagi FM lgsung, setakat ni klu bancuh FM, byk terbuang je sbb susu Ummi kan ade... Time dia minum byk la susu kluar, time nak pam je tak bape keluar)

Waaa... Ummi selalu ingatkan diri Ummi... Tapi, pelupa betul lah Ummi ni, sume EBM utk Anas tertinggal kat umah... So, hari tu Anas terpaksa minum FM lagi... Sedihnya... Dan macam sebelum2 ni, Ummi pam susu & hantar ke nursery, lunch Ummi gi nyusu lagi... Seboleh2nya Ummi memang tak nak Anas minum FM... Susu Ummi ada, Ummi dah tahu teknik yang betul... Mak Tok ckp, 'Anas mmg tak bapa minum FM, klu susu mak dia, laju dia minum... Kadang2 sanggup berlapar sbb dia tau Ummi dia akan dtg waktu lunch... Tapi, dah terdesak dia minum gak la tp tak banyak...' Sian anak Ummi sanggup berlapar ye... Susu Ummi lagi sedap kan dr FM tu... Kan Sayang...

Moral of the story: Hm, ape moral nye ye? Hm, ni ms br nak mula simpan stok EBM, mmg lupa la kot sbb tak biasa... Sekarang, sebelum kuar umah, Ummi mmg dah prepare sume stok untuk Anas taruk dlm cooler beg comel yang Mak Ngah bg...

P/S: Ummi risau gak cukup ke stok untuk Anas ni? Tapi ni dah hampir 2 minggu Alhamdulillah, Anas tak pernah kekurangan EBM & dah hampir 2 minggu jugak lah, Anas langsung dah tak minum FM... Mulai sekarang, Ummi bertekad nak teruskan penyusuan ibu secara eksklusif, target sekarang, sampai Anas 6 bulan... Jimat budget Ummi & Abah nak beli susu yang mahal tu... Susu Ummi FOC je...

Tuesday last week, waaaa, sekali lagi Ummi buat hal... Kali ni tertinggal beg Anas plak... Dah sampai kat nursery baru perasan, beg dia takde dalam kete... Waa, takkan nak patah balik, Jitra nun, 15mins from AS... Nak wat camne, Ummi banyak keje kat ofis, nak tak nak kena patah balik, hantar Anas kat nursey kul 10.... Cuai la Ummi ni...

Moral of the story: Lain kali letak beg nursery Anas siap2 depan pintu... Nak keluar umah, grab terus beg tu...

Last Tuesday... Ummi ada baca kat blog kak nurul dhia tentang Breastmilk Booster... Buah laici, rambutan, longan, mata kucing membanyakkan BM... So, Ummi beli la rambutan... Memang meriah la hasil tuaian Ummi hari tu... Balik umah, Anas tido & 'b' dah berat... So, Ummi pam dulu la... 5mins dpt 2 oz (manually), penuh la pam itu & Ummi nak tuang dalam botol dulu.... Waa, belum sempat tuang, susu tumpah, tinggal 0.5 oz je.... Menangis Ummi, Abah tengok pun taktau nak kata apa, dah takde rezeki... Waaa, sedihnya....

Moral of the story: Nak kena beli Electric Breast Pump jugak ni.... (Kawan2, tolong suggest which one is the best & kat mana leh dpt harga murah... tolong ya, Shira perlukan pandangan kalian) Ummi, pam susu kena duduk atas kerusi, ada meja kat depan, nak letak perkakas2 Ummi tu... Jangan la dok atas karpet, tak stable la botol tu....

Ni la kisah2 sedih Ummi... Ummi la yang bersedih ni... Kawan2 Ummi yang tengah baca entry ni, mesti tengah senyum2 simpul bc cita Ummi yang careless ni... Kalau korang turut bersimpati, thanks ya... hehe.... Anas plak, klu baca ni mesti ckp 'Ape la Ummi ni, muda2 lagi dah jadi pelupa...'

Moral sume skali: Ummi kena be more careful, cari ubat minda, don't be too 'kelam kabut', kene tenang selalu, prepare awal for tomorrow....


Ummi & Abah sayang Anas

10 comments:

[-suziey-] said...

ala susu tumpah tu bese la..akk pn experience dulu..hehee:p
caiyok2 ok..bf is the best....avent ok..

AshAnas said...

::[-suziey-]::
Avent ek? ade la beli botol wide neck die... ok, nak survey le... thanks...

kakyong said...

salam AshAnas,

terima kasih jd kawan ibu.. dah amik award..?

ur link kakyong dah masukkan di kakyong's bloggerlist.

hmm.. bila baca entri ni teringat plak masa kakyong koje dulu.. selalu lupa.. so kena makesure, mlm tu sume brg2 ibu & anak dah siap & letak kat hall/ruang tamu.

kakyong said...

btw, kakyong notis u follow blog kakyong 2 kali.. may b shud delete salah satu...

fazlinil irma said...

ummi anas..
gelak cik ema baca cerita ummi..hai baru anak sorang ummi..
ummi..saja nak bagi jeles..cik ema beli breastpump jenama avent 1 pound saja..hehe
microwave steam stereliser 50 pence..whoooaaaa..
baju 100helai++ 11 pound..kihkihkiihh...
pelaburan masa depan..lalalalaaa...

cik ema nak pesan- jangan kelam kabut sangat..

AshAnas said...

::kak yong::
tima kasih kak yong sudi jd kawan shira... award blom amik lg... dh byk awards kwn2 x amik lg nih... nanti ye kak yong...
hm, shira xpandai la nak delete yg 2nd follower tu...baru lagi kat sini...

AshAnas said...

::fazlinil irma::
haha... (bunyi nak nagis)... cik ema ni suke wat org jeles tau!
kak ema, tolong la beli breast pump elok2, pos kat shira... nnti shira byr la... klu murah, kak ema belanja la... takpun kasi hadiah utk ummi baru nih... hehe...

UmmiKhayra said...

Salam Shira,
UK guna pam spectra3 sebab pam tu yang murah untuk pam jenis letrik. Medela pun ok tp bajet tak cukup nak beli pam tu.. :D

fazlinil irma said...

ehm..nak lg ke breast pump..hehehe
nanti akak try carikan lg..
memang nak beli byk2 then jual kat msia ;D

AshAnas said...

::fazlinil irma::
nak la, dh mula rs lenguh tangan, huhu... dulu ok je...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi