"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, June 2, 2009

Anas pusing Malaysia?

Beberapa hari sebelum nak berjalan jauh, Ummi tanya Wan (nenek Anas), tak pe ke nak bawak Anas jalan jauh ni, baru lagi? Wan cakap, tak pe la... Kena la belajar2 jaga Anas, bawak berjalan, cuba-cuba la berdikari... Kalau tak, tak tahu ragam Anas macam mana... So, Ummi & Abah senang hati nak bawak Anas jalan-jalan... Excited sangat!
Perjalanan kami bermula jam 10.30 am... Abah budget nak bertolak kul 9.30 - 10.00 am... Tapi, Ummi terlambat nak kemas barang-barang... Ye la, first time nak bawak Anas jalan-jalan jauh... Nak make sure semua keperluan Anas cukup untuk guna sepanjang perjalanan... Anas pulak, masuk kereta, terus tido...
Baru separuh perjalanan, tetibe Anas merengek macam tak selesa duduk... Salah Ummi jugak... Abah dah prepare tempat khas untuk Ummi & Anas kat belakang... Tapi Ummi degil nak duduk kat depan dulu sementara matahari belum tinggi... So, masa Anas meragam, susah la Ummi sekejap... Bagi BF, Anas marah coz susu laju sangat... Ummi nak kena perah dulu... Tu yang susah coz Ummi tengah pegang Anas, camna nak perah susu kan...
So, Ummi bagi puting sekejap sementara Ummi nak perah susu... Tengok la jari Anas tu bila dah dapat puting... Macam dia cakap 'ok'... Haha... Comel anak Ummi nih!
Sepanjang perjalanan hujan je... Lebat pulak tu... Abah pun bawak slow je... Sampai kat Bukit Merah, Ummi suh Abah berhenti jap coz Ummi nak pindah ke belakang... Dah penat pangku Anas...
Alhamdulillah, Anas selesa kat belakang... Ye la, ada katil untuk dia...

Kami sampai kat KL lebih kurang 6.00 pm... Lupa lak nak citer... Abah singgah Ipoh jap jumpa Uncle Abu Fida... Tu yang lewat sikit baru sampai KL... Sampai KL je terus gi umah Wan Long (Mak Long Ummi) kat Jalan Duta... Excited Wan Long first time tengok Anas... Lepas makan malam & rehat2 jap sambil tengok TV, kami bertolak ke Seri Kembangan untuk bermalam di rumah Uncle Munzir & Aunty Mashittah... Dah lewat sampai rumah diorang... Penat sangat...


Kat rumah Uncle Munet, Anas asyik jadi tumpuan kamera je coz Uncle Munet ada kamera canggih manggih... Maka asyik sengih je la Anas ni... Hehe...
Esoknya tu, Abah pinjam kamera Uncle Munet untuk shoot gambar family kat Putrajaya... Hasilnya sangat memuaskan tapi gambar2 tu belum sampai Kedah lagi... Uncle Munet blom pos lagi... :-(


Kesian Anas keletihan jadi artis jap time tu... Mana taknya, kami amik 350 keping gambar... Haha... Tapi Anas ni, letih-letih pun, boleh senyum dalam tido... Mimpi best la tu! Comel anak Ummi nih!




Kemudian kami terus gi umah Tok Wa (Wa Abah) di Shah Alam, tido sana 1 malam... Wa pun seronok tengok Anas for the first time... Yang seronoknya, Anas tak meragam kat rumah orang & Anas pandai sembang dengan orang... Semua syok tengok Anas pandai senyum, gelak & sembang ngan sapa2 pun... Pendek kata, anak soleh Ummi ni baik kat rumah orang & nak kat semua orang.... Sayang Anas...

Mak Tok kat Arau asyik call tanya Abah Anas meragam tak sepanjang perjalanan... Hehe, mesti la Mak Tok & Tok Wan risau sebab Anas kecik lagi Ummi & Abah dah berani bawak Anas jalan jauh-jauh... Tapi, Alhamdulillah, Anas memang senang di bawa berjalan... Ada la time Anas meragam tapi tak la sampai tak tau nak buat apa... Senang nak pujuk Anas sebab dah tahu ragam dia, dah tahu camna nak pujuk dia...


Dari Shah Alam, kami bertolak ke Senawang, gi kenduri kahwin Uncle Naim & Aunty Rawdah. Singgah Puchong amik Pak Ngah Atim & singgah Nilai amik Ateh Nazim... Sampai kat umah kenduri, Anas tido je... Tapi bila Ummi nak makan, Anas dah merengek... Bagi susu tak nak sebab susu laju sangat... Ummi lupa bawak turun botol spare nak perah susu... Puting pun tertinggal dalam kereta... Abah plak gi makan... Kat situ plak bising & ramai orang... Lagi la Anas tak nak duduk... Ummi plak dok sembang ngan orang, lagi la dia tak nak duduk... Bila Ateh dah habis makan, ateh masuk temankan Ummi jaga Anas, main dengan Anas baru mood Anas ok... Thanks Nazim tolong Along... Lepas tu, kawan2 Abah masuk ramai2 nak tengok Anas jugak, for the first time... Waa... kawan2 Abah sume tak sabar nak kawin bila tengok Anas... Haha...


Ni Uncle Naim & Aunty Rawdah... Selamat Pengantin Baru...

Lepas settled, kami terus bertolak balik, hantar Ateh kat Nilai & Pak Ngah kat Puchong, kami terus bertolak ke rumah Wan Cu (Ucu Ummi) kat Selayang... Ummi dah rindu bangat kat cousins Ummi yang comel2 tu... Dulu time belajar kat UIA, Ummi selalu ke umah Ucu main ngan Adam & Ammar... Sekarang dah ada adik baru, Hana Safiyyah...


Pak Long Adam & Pak Ngah Ammar jaga Anas


Anak ke-3 Ucu, Hana Safiyyah, 5 months

Wan Chik (Achik Rahim & Chik Ita) pun datang nak jumpa Anas... Ummi pun nak jumpa baby Achik, Abdul Muiz yang lahir awal 10 hari dari Anas...

Tapi, Achik Muiz Anas ni asyik tido je... Kesian Muiz, baru 10 hari lahir dah jadi Pak Cik... Hehe..


Waa... Pengantin Baru pun datang umah Ucu... Ni Pak Ngah Jimi, Mak Ngah Marlia bersama Adam & Ammar...
Masa Pak Ngah Jimi & Mak Ngah Marlia kahwin, Ummi belum habis pantang lagi... Masa tu Anas baru 43 hari... Ni la baru dapat jumpa diorang...

Hari Ahad pagi, dah kena bertolak balik ke Kedah coz nak singgah kenduri kahwin Aunty Siti Fatimah plak kat Sg. Dua... Mama Zue & Uncle Nik ikut sekali... Waa... best la, Ummi ada teman nak bersembang dalam kereta... Dan Anas ada pengasuh baru... Haha... Seronok sangat Anas sembang ngan Mama Zue... Mama Zue pun geram sangat tengok Anas, for the first time jugak...
Singgah Ipoh lagi, jumpa Uncle Abu lagi....


Uncle Nik berlatih pegang baby... Uncle Nik kena belajar2 nih... Hehe... Bestnya Anas, nak je kat semua orang...


Ni dah kat umah Anuty Siti Fatimah... Anas di kelilingi oleh ramai aunties, kawan2 Ummi semuanya... Bestnya Anas sembang ngan diorang... Ada Aunty Najiah, Aunty Safeeya, Mak Teh Fatimah, Mama Zue, Mak Ndak Inas & Aunty Hairun... Kawan2 Ummi pun excited tengok Anas, diorang pun tak sabar2 dah tu nak kahwin... Hehe...

Nampak gayanya, Anas ni penguat semangat kawan2 Ummi & Abah nak cepat2 berumah tangga... Haha... Ummi & Abah happy sangat!


Ni pengantin barunya, aunty Siti Fatimah... Comelnya Aunty Siti nih...


Abah jaga Anas sementara Ummi bergambar dengan kawan2 Ummi... Ummi je yang dah ada family datang kenduri Anuty Siti... Caya lah Ummi! Haha...


Aunty Siti Fatimah & suami, Uncle Faizal


Mama Zue bergambar dengan Anas... Sepanjang hari jaga Anas dalam kereta & kat umah kenduri... Thanks Zue! Mama Zue dah rindu2 sangat kat Anas nih!


Selepas selesai majlis, baru lah kami bertolak balik ke Jitra... Sampai kat Jitra dah Maghrib... Aduh, letihnya! Tapi lega & happy sangat coz mission Ummi & Abah bawak Anas pusing separuh Peninsular Malaysia berjaya! Anas baik, senang nak jaga & tak kuat meragam... Lepas ni Abah plan nak bawak Anas gi Cameron Highlands & Pulau Langkawi plak...


Ummi & Abah sayang Anas

12 comments:

fazlinil irma said...

well ummi..when will anas comes and crawling at london park eh? hehe

AshAnas said...

teringin sgt2 nak bwk Anas g sana... kena time winter, flight murah la... tp malas nye nak bersejuk2 kat sana, x syok jalan... klu spring, murah, best la... ish, kena g gak ni b4 aunty irma balik malaysia...

Ummi Salsabila said...

wa..bestnye anas jln2...bestnye ummi jupe kwn2..zue pun ade.windunye kat die.die bile lak tu? hehe.
bestkan bila dah ade bby.le bwk jln2 merate2.kihkih.
shira da masuk opis ke?

fazlinil irma said...

datang sebelum anas 2 tahun..dapat tambang murah..
kalau bawak baby best musim spring..tak sejuk sangat..then boleh g park.

IA.makcik irma ada sampai akhir 2010 :)

AshAnas said...

Ummi Salsabila:
tu la, ms jumpa zue pun, byk cite psl odah n kengkawan... zue dah dkt tu... kena tanya dia sendiri... ekeke... best sgt dpt bw baby jln2 jumpe kwn2... dh start keje ni, br 2hr...

Fazlinil Irma:
Spring bila kak? ece, mcm serious je nk plan ni... haha...

nazihah said...

shieraaaaa....
bestnye tgk gmbr2 korg..
rugi aku xde..huhuh..=(

fatimah zahra said...

mmg best pon..rugi ko xde nazihah..hihi...
pandainyer mama zue n papa nik jaga bby anas kan..ade pape ke nih..hehehe;-)
pesan org tua2..perkara baik xleh ditangguh2kan tau mama zue...mak teh imah tringin nk gi mkn knuri kat KL plak hehehe..sory jgn marah tau....;-)
rindu la kat anas...alalala..cyg mak teh nih...mmmuuuuaaahhhh..hehe

AshAnas said...

::nazihah::
ala, ko pentingkan kenduri kt kl tu kn, tu yg x ikut kitorg... ha, kan dah menjeles tu...

::fatimah zahra::
nnti kita buat rombongan gi kenduri kt KL plak kan... Stkt ni br kwn2 kita yg kat utara je asyik kenduri kan... Be the first wakil KL/Sel ye Mama Zue & Papa Nik... hehe..

Nazihah said...

amiiinnn...
dh berseri-seri muke dua2 org tuh aku tgk...=D

Anonymous said...

amboi2..amboi...best btul ckp psl mama zue dlm blog ni ek?nazihah tu pn x lame lg da tu. die mane ble tgk aku kawen lu.satgi nangis sbb lmbt dr aku...mahpin,aku tggu hg kt KL nnt..x mai, siap ar...hehehe.

anas...rindu kat mama zue x? rindu nyer kat anas.bile plak nk jmp lg ek?salam peluk cium untuk anas...ni nk kene ade anak sdr la kn??^_^

AshAnas said...

that's rite mama zue... kene ada anak sendiri, jd kwn anas, junior anas kt matri... haha...
nazihah tu mak die dh ckp kt aku dh bln 12 nih... hehe...

zunairah said...

ye ke? aunty nazihah x ckp pn kn anas? diam jer..bln 12 ni?awal dr aku ni. ishk, xle jd ni...hehehe aku nk dulu dr die...hehe

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi