"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Friday, August 13, 2010

Cerita puasa Ummi Anas...

Assalamualaikum anak Ummi sayang. Hari ni dah masuk hari ke-3 kita dalam bulan Ramadhan al-Mubarak... Rasa tenang je sekarang. Syaitan pun kena ikat. Dah lama bumi Kedah ni tak hujan, Alhamdulillah, hujan rahmat Ramadhan turun hari2 sejak hari pertama Ramadhan...

Hari ni Nenda, Bunga & Achik Anas akan bertolak menunaikan umrah for 2 weeks... Maka dengan itu, tinggal lah Ummi, Abah & Anas menjaga rumah ini... Sunyi la pasni... So, bulan puasa tahun ni tetap mcm puasa tahun lepas, Ummi berdikari, hehe...

Tahun pertama puasa lepas kawin, masa tu still stay ngan Nenda. Pulak tu Ummi alah yang sangat teruk masa tu. 2nd year puasa, Anas dah lahir. Kita stay sendiri kat Taman Bunga Raya. Masa tu Abah pun baru mula kerja ngan Atuk & dah mula berulang ke Kulim. So, tahun ni dgn tahun lepas, puasanya agak tak banyak beza. Berdikari, siapkan juadah sahur & berbuka sendiri. Kalau tak sempat, beli je. Nenda ckp, kalau tak sempat masak & beli, gi la buka puasa kat masjid, hehe...

Tahun lepas puasa Anas baru 5 bulan. Kadang2 Ummi beli lauk & air kat bazaar Ramadhan blkg ofis then masak nasi kat rumah. Kalau sempat, Ummi akan masak jugak sikit2. Weekend plak sempat la Ummi wat kuih sikit utk berbuka. Tapi Abah tak suka sangat makan kuih masa berbuka. Abah prefer makan nasi terus...

Sahur plak, selalunya Ummi masak nasi & lauk lewat malam before tido, then bangun kul 5 pagi terus panaskan lauk. Hm, Ummi belum mampu bangun awal2 utk masak, huhu... Kena cuba jugak, sampai bila kan....

Tahun lepas Ummi dapat puasa penuh 30 hari, terawih buat kat rumah. Al-Quran tak sempat khatam habis.

Tahun ni plak, br hari ke-3 puasa, Ummi cuma sempat dapat 1 hari je, huhu, terawih 2 malam & dah habiskan 3 juzuk Al-Quran... Terawih pun buat kat rumah je. Ummi pernah bawak Anas gi masjid last month masa ada ceramah dari Hj Noor Azman Shamsudin lps dia balik dr Gaza (cerita tentang serangan Zionis Israel ke atas freedom fortila Mavi Marmara & Rachel Corrie). Masa tu Anas sangat2 tak boleh duduk diam, asyik nak main tangga kat masjid tu.

So, Ummi buat terawih kat rumah je. Ummi selang seli kan dengan baca Al-Quran sbb target nak habiskan 1 juzuk 1 hari. Setelah amik kira time Cik P dtg berkunjung, Ummi kena habiskan more than 1 juzuk in 1 day... Semoga target Ummi tercapai tahun ni...

Hari ni first time la Ummi masak utk berbuka sbb Nenda tak de. Tadi Ummi dah masak sup ayam utk Anas, masak sekali utk berbuka. Then dah siap masak bubur lambuk (first time masak bubur lambuk). Dan awal2 pagi tadi dah siapkan karipap (Nenda nak bawak bekal buka puasa kat KLIA, ada lebih, tinggal kat rumah sikit).

Jap lagi nak bakar ikan terubuk, masak sayur sikit. Hm, cukup la sikit2 kan, bersederhana je bila berbuka... Kalau tak habis, membazir plak...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

2 comments:

Fara said...

alhamdulillah...moga2 tercapai target. ;)khatam thn ni, insyaAllah

kakyong said...

semoga tercapai misi shira tu..
Insya Allah, dah ada anak.. harus lebih berdikari... lama2 cekap lah..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi