"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, August 2, 2010

Puasa dan Kurma

Kurma dan puasa sangat2 lah berkait rapat. Rasulullah S.A.W turut ajar kita berbuka puasa dengan Kurma.

Dari Anas ibn Malik: "Rasulullah pernah berbuka puasa dengan ruthab (kurma basah) sebelum solah, jika tidak ada ruthab, maka baginda memakan tamar (kurma kering), dan kalau tidak ada tamar, maka baginda meminum air, seteguk demi seteguk...

Jadi, Rasulullah mengajar kita segera berbuka puasa, berbuka dengan kurma dan makan sedikit sebelum solah Maghrib...

Ummi sangat2 sukakan kurma. Lebih rasa nikmat bila makan di bulan Ramadhan ni... Ada macam2 jenis kurma...




Ada kurma basah, kurma kering, kurma yang belum betul2 masak, yang hampir2 masak, semuanya sedap di makan masa Ramadhan ni... Bila masuk bulan puasa ja, kat pasaraya, mmg penuh jual kurma ja, macam2 kan...


Ummi suka kurma basah yang dari Iran tu & kurma Tunisia mcm gambar kat bawah ni...

kurma dari Bam, Iran

Kurma Tunisia


Apepun, I Love Dates So Much! Sedap, segar, kenyang sepanjang puasa, tak letih, dan yang paling best, bagus untuk ibu yang menyusukan bayi....


Apa kurma kegemaran kalians ek? Kongsi la...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

8 comments:

shilafaizz said...

shila suka kurma yg kering2 sket mcm kurma Tunisia tu...
tapi kurma Nabi la paling sedap cuma agak mahal la kan..sekilo je dah rm80-rm100...beli 4biji je lah jawabnye semggu sekali je jamah.heheh

zahra_aLYA said...

salam akak...
erm....
kurma mmg best...
sb 2 skrg da dperkenalkan jus kurma....
sy suka mkn je.... xtahu nama pun...
time berbuka n lapar..makan je kurma nikmat sgt....he2!time bulan puasa la kurma menjadi popular...

Yan said...

salam kenal..

siang tadi asben balik bawa sekotak kurma... pastu belum ape2 dah 5-6biji dibalunnye hehehe

ibu_Arifa said...

kak min pun suka yg jenis basah sikit tu..senang nak makan/telan.. hihihi

Ummi Hanie said...

Hanie suke le sket2 kurma ni Shira ... yusuf taiyoob punye tu best la

betul tu,kurma sgt baik utk ymbh susu bdn dan pulihkan tenaga . sbb tu Nabi suruh makan kan?

umairnuzmeens said...

Sedapnyee kurma... tp tak semua kurma sy suka. Sy suka kurma hitam yg kecik2 tu. Org pggil kurma nabi..

Time2 preggy mcm ni org semua ckp bagus bila mkn tp tak byk jual. nak dekat puasa ni baru nampak kelibat2 kurma...:)..

Momma Mia said...

MasyaAllah, nampak sedap2nya kurma tuh... terliur gak tengok heheh

kakyong said...

kakyong sellau beli kurma yusuf taiyoob...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi