"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Friday, August 6, 2010

Anas dah berjalan...


Assalamualaikum anak kesayangan Ummi dan Abah... Alhamdulillah, genap 1 tahun 4 bulan dan 1 minggu usia Anas, Anas berjalan akhirnya... Walaupun sedikit lambat tapi Ummi syukur sbb anak Ummi usaha sungguh2...

Dalam entry ni kan Ummi ada cerita yang Anas dah boleh berdiri sendiri tanpa sokongan.


Anas mula berdiri sendiri 10/7/2010, masa tu kat SGM yg ke-3 di Alor Setar. Excited Ummi bagitau Kak Hana (PC) yg Anas baru leh berdiri sendiri. Lama jugak dia berdiri tapi kat situ je la. Balik rumah dah tanak berdiri. Mgkin sbb masa tu ramai budak2 lain lagi, so, die sedikit nak show-off (sayang, tak baik tau camtu...)


Then lepas tu ada la dia menapak sikit2... Paling banyak pun cuma 5 langkah, tu pun dah lama sangat & Anas mcm malas/takut nak cuba lagi...

Tapi tadi, Anas tetibe leh berdiri sendiri tanpa apa2 sokongan (cuma depends kat lantai je) & dia mula berjalan lebih dari 10 langkah. And he kept walking sampai dia penat... Lama la jugak... Untuk permulaan ni, Ummi & Bunga latih dia pergi & patah balik... Bila dia jatuh, dia akan bangun sendiri & akan habiskan perjalanan dia menuju ke destinasi... (Silap tak videokan tadi....)



P/S: Awal pagi nanti kami akan bertolak ke KL... Ada surprise... Tunggu entry lepas balik KL ya... Hihi... takut tak jadi sebenarnya, tu yg tanak cite awal2...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas

us-kecik

8 comments:

Ammi Sara said...

Anas saje je wat suspen ummi, dia observe dulu, fikir theory dlm kepala then, bila ready, dia apply la, hehe..congrats anas, after this, berlari, melompat...etc ;)

[-suziey-] said...

waaa bestnye..mmg best sgt bila tgk ank tetiba pndai jalan..hehe..akk pn xvedeokan masa aQeel first walk dulu:D

yatie chomeyl said...

lepas ni penat la berkejar dgn anas gak..hehehe

Sitisifir10 said...

tahniah Anas, kurang dah satu handbag umi....hehehehe

Dayah said...

tahniah. Anas dah leh jalan..pasni siap la ummi..tak senang duduk nanti...

Nadiah Sidek said...

go anas go! takpe la dia lmbt berjln..takde la letih nak kejar..hehe..

ibu WaWa said...

alhamdulillah, Anas dah pandai berjalan. tahniah!

lepas ni bolehlah Anas tolong ummi dan abah buat kerja ye.

kakyong said...

wah.. pasni ligat lah anas...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi