"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, August 22, 2010

Teknik hadapi kecemasan bila anak jatuh

Boleh sapa2 share teknik hadapi kecemasan bila anak jatuh? Terutama kena pada bahagian kepala...

Ummi boleh la share sikit2... Nanti tolong betulkan or tolong tambah ya....
  1. Cepat2 cari luka atau benjolan di bahagian badan yang jatuh tu. Kalau luka, cepat2 bersihkan luka dengan antiseptic. Kalau benjol, cepat2 tuam dengan ais. Ada yang tuam dengan air panas. Tapi Nenda cakap kat Ummi, guna ais dulu...
  2. Pastikan ketinggian anak jatuh tu. If kurang dari 2x ketinggian dia, insya'Allah takde pape yang serious. Tapi tetap kena cek kecederaan dia. If lebih dari 2x ketinggian dia, observe keadaan dia. Kita tak tahu samada ada patah2 ke... Terus bawa ke hospital.
  3. Biasanya kita akan refer observe ni as clinically observe. Means, pantau keadaan dia selepas jatuh. Adakah dia letih, mengantuk dan tertidur? Adakah dia muntah2? Jika ya, cepat2 bawa ke hospital sebab risau ada kecederaan dalaman.
  4. Biasanya kecederaan luaran ni, akan jadi benjol, ada luka dan anak masih aktif, means tak mengantuk dan muntah2 selepas jatuh. Observe keadaan dia selama 3 hari selepas jatuh.
  5. Cek ubun-ubun. Kalau ubun-ubun membonjol keluar, mungkin ada kecederaan kat bahagian otak. Risau ada pendarahan dalam otak.
  6. Gerakkan bahagian badan such as tangan, kaki dan leher utk pastikan tak ada bahagian yang patah.
  7. Perhatikan mata, kelopak mata, gerak mata anak, raut muka dia, senyuman dia, ada perubahan tak?
  8. Panggil nama dia, perhatikan samada dia sedar atau tak? Pastikan penglihatan dia tak terganggu.
Boleh refer sini utk info ttg keperluan CT Scan...



Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

9 comments:

ibu WaWa said...

Thanks, shira.
Byk ilmu yang kak wa dapat hari ni.
Yang bestnya tip tentang anak.
Selamat berbuka ye.

Qistina said...

anak saya dah 9 bulan...dia ni aktif..dah boleh merangkak dan plg suka berdiri...kekdang terjatuh kene kepala...saya x penah la tuam dia apa2..sebab dia jatuh akan nangis.pastu dah ok...byk kali gak la mcm tu...kekadang risau gak baby saya ni..huhuhu

transformed housewife said...

kdg2 kita panik dulu bila anak jatuh esp. kalau nampak ada berdarah. nice tips Shira.

Ummi Salsabila said...

thanks shira.aufa baru je jatuh katil dua hari lepas.lasak sgt tido...huhu.nsb bek xpape.

AshAnas said...

@ibu WaWa
sharing is caring...(",)

AshAnas said...

@Qistina
sbb tu kena belajar jadi doktor di rumah, hehe... dpt handle kecemasan dh cukup baik utk kita...

AshAnas said...

@transformed housewife
tu la kak nur... slalunya mesti kita panik... sharing is caring... thanks kak...

AshAnas said...

@Ummi Salsabila
anas pun tido lasak gak ni... mmg taleh tinggal die tido sengsorang...

Ummi Hanie said...

thnx 4 sharing , shira .
bagus ni

klu buleh tamaulaaa ank2 jatuh dr tmpt2 tnggi kan..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi