"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, February 12, 2011

Aktiviti Anas di dapur


Jom usya ape la anak teruna Ummi yang rajin ni buat kat dapur bila Ummi memasak. Hanya terjadi bila Abah die takde di rumah ya...

 Hm, ape la yang dia buat agaknya tu?

 Dia suka main klip2 plastik tu susun dalam lubang kat stool tu. Setiap kali masuk dapur, itu la yang dia cari dan buat.

Saya sangat kreatif. Lepas main, saya simpan balik. Saya tak biarkan sepah2 sebab saya tahu Ummi letih. Saya sayang Ummi dan kesian kat Ummi sebab tu saya kemas sendiri...

Selain tu, pantang nampak Ummi pegang lesung batu. Mesti dia akan datang meng'offer'kan diri, "nak olong!". Pastu Ummi akan letak tangan dia atas lesung, tangan Ummi plak genggam atas tangan dia dan kami menumbuk bersam-sama. Anas sangat suka, tersengih-sengih, "Ummi, Ummi, olong..." Nak cakap dia best sebab dapat tolong Ummi. Thanks sayang!

Tadi kan, masa Ummi kupas nenas, dia pun sibuk2 tau. Ummi tak bagi dia main sebab kulit nenas kan tajam. Pastu dia macam tak puas hati sebab Ummi tak bagi main. Pastu dia campak2 kan kulit nenas tu. Hadoi! Masa tu baru je mop lantai dapur. Geram sangat tau kat budak kecik tu... Tapi sabar, sabar... Then bila dah selesai, Ummi nak balut sampah dalam surat khabar, Ummi pun suruh dia kutip balik yang dia campak2 tadi. Ummi tanya dia, "Anas tak kesian kat Ummi ke? Ummi letih la nak kemas banyak2.." Pastu dia pun kutip kulit nenas tu, taruk dalam surat khabar dan datang cium pipi Ummi sambil cakap, "Tian Ummi..." Wah, terharunya..... Sayang anak Ummi!




Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

5 comments:

Nurul Izza said...

sukela rumh br kak shira ni..kemas n teratur!
oh ya, iza tag kk shira join give away dmanja penawar.

Rizziela said...

Rajinnya dia...dah mula pandai kesian dengan umi kan?

MamaYatie said...

so sweet la anas..bijak dia,faham keadaan ummi nya ..insyaallah akan jadi abg yg baik ni..amin

yatie chomeyl said...

bagusnya Anas ni, dh ada ciri2 jd abg yg baik utk adik2 dia nanti ;)

mamalieyna said...

alahai ..sweet..pandainye Anas ye..ada hati nak mmbantu ibu kecik2lg ni..bagus2x ^_^

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive