"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Sunday, February 13, 2011

Kerabu untuk kenduri semalam licin, sukanya!

Tengahari semalam ada kenduri sikit kat rumah Tok Wan & Mak Tok Anas. Rombongan datang nak tetapkan tarikh untuk akad nikah dan kenduri Mak Njang Anas. Insya'Allah, kenduri buat dalam bulan Julai (elok2 lepas Ummi habis pantang, Insya'Allah).

Menu kenduri untuk lunch, nasi putih+ayam masak kicap+rendang daging+gulai ikan kayu+kerabu ulam-ulaman+sambal belacan+ulam+ikan kering.

Ayam masak kicap & rendang daging dimasak oleh jiran FIL a.k.a mama kepada Ibu Ayra.
Gulai ikan kayu & sambal belacan plak dimasak sendiri oleh  family & adik-beradik FIL.
Kerabu ulam-ulaman disediakan oleh Ummi Anas, ehem...ehem... hehe...



Alhamdulillah, semua puji kerabu Ummi buat sedap. I Like! Hihi.... Siap pakat meratah la. MIL pun tak sempat rasa sebab licin. Takpe lah next time buat lagi...


Perbualan antara Atuk & Nenda Anas lepas habis kenduri, dalam kereta on the way ke SP.

Atuk: Semua lauk sedap, ayam sedap, daging sedap, gulai sedap, kerabu sedap....
Nenda: Kerabu tu Along la yang buat...

Ummi, tersengih2 dengar Nenda cerita... Atuk memang susah nak puji anak-anak dia masak. Kalau nak tahu dia suka ke tak masakan kami adik-beradik dia akan makan banyak bertambah-tambah. Tapi mulut dia komen macam-macam... Biasa la, tanak puji depan-depan, hihi....

Nak resipi, singgah la dapur Ummi...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

3 comments:

Ummi Hanie said...

shira,hanie peminat kerabu tau ! eii meleleh air liur tgk kerabu shira..pandainyeee dia masak ;)

lawa header baru ! blog pun dah brtukar wajah , tp ade can kot nk mng GA KAkyong tu ... buleh mekap2 lagi ;)

kakyong said...

kakyong dpt nasi dgn kerabu tu pun dah cukup.. tak berpaling pada yg lain... ;)

yatie chomeyl said...

nak order leh tak shira? sedapny enampak..meleleh air liur ni

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive