"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, February 7, 2011

Claim siapa lagi banyak & besar?

Rasanya ni first time Ummi nak membebel & merungut & sedikit meluahkan perasaan dalam blog pasal kerja... Bukan apa, sangat tak puas hati dengan sikap orang2 yang sebegini...

Kerja cam Ummi ni memang akan berjumpa dengan ramai orang - yang perangai macam2 - macam2 peel, macam2 karenah... Kadang2 memang kena kumpul 1000 kesabaran nak berhadapan dengan orang. Ummi plak lebih banyak deal melalui phone call rather than berjumpa face to face. Lagi la susah nak tahu karakter sebenar orang tu camne...

Alkisahnye.... (bagi yang belum tahu, Ummi kerja dengan syarikat kontraktor ya)

Kat project site cam biasa la kena la ada security kan. Kami ni dah guna 3 syarikat security untuk 1 site sepanjang hampir 18 bulan projek berjalan. Kenapa? Sebab kes kecurian. Bila jadi kes kecurian je, syarikat security nak tarik diri. Tapi diorang akan tanggung kerugian kami melalui insurance diorang la... Tak kisah la sbb mmg insurance leh cover... Tapi tuntutan tu mmg diorg la kena buat sbb kes berlaku semasa bawah pengawasan diorang...

Ni Ummi dok pening satu kes ni. Kecurian berlaku dalam hujung tahun lepas la. Lepas kes kedua under security diorang ni, diorang terus nak tarik diri. Claim utk service diorang plak, diorang akan hantar 2 bulan sekali. So, by the time diorang tarik diri tu, ade 2 claims tertunggak. So, untuk make sure diorang buat tuntutan insurance untuk tanggung balik kerugian kami, boss Ummi suh tahan jap payment utk claims yang tertunggak tu.

Tapi boss diorang tak setuju. Bincang punya bincang, boss diorang mintak kami release 1 claim dulu dan diorang janji akan proceed dgn insurance claim. Bila setel yang tu, kami akan release the other claim tu. So, boss Ummi suh bayar 1 dulu.

Sebulan berlalu. Nak tahu ape jadi? Bila kami call diorang tanya pasal status insurance claim tu, diorang jawab ape tau?! Diorang belum proceed lagi sbb kami belum setelkan payment diorang. Ape ni?! Hari tu boss die sendiri dah bincang baik2 dengan Ummi janji setel 1 payment, diorang proceed, bila setel claim tu baru kami bayar claim yg 1 lagi tu. Cakap tak serupa bikin betul! Sakitnya hati! Dah sebulan oke!~~~

Kami dok berkira nak bayar la sbb ingat insurance claim tu dah boleh setel. Tapi boleh diorang cakap diorang takkan proceed selagi kami tak bayar....

Nak tanya sikit? Claim siapa yang lagi besar? You all punya service untuk sebulan yang tertunggak tu baru RM5k je kot. Kami punye kerugian ni, lebih 10x ganda dari nilai you all punye claim tau!

So, sapa yang patut retain claim sapa ni? Habaq mai sat! Sakitnya hati! Boss Ummi cakap, selagi diorang tak proceed, jangan bayar! Patut la tindakan kami tu sbb nilai kami lagi besar, betul tak? Andai kata la kami release RM5k diorang tu, terjamin ke kami leh dapat ganti rugi kami yang bernilai lebih daripada 10x ganda claim diorang tu?

Pasal kes kecurian tu 1 hal dah. 3 guards, tapi pencuri tetap leh masuk curi kabel letrik yang besar? Camno tu?

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

2 comments:

Sitisifir10 said...

Adus..berhadapan situasi mcm ni mmg mencabar pun... kalau ajukan ke KPDNHEP mcm mana??

kakyong said...

kecurian tu dah ade polis report kan..

company shira ade panel loyer tak? antor jer surat,..

ade buat blck n white tak masa nak release 1st payment tu..??

kalo ade surat, which both party ade sign, then buleh proceed dgn loyer.. utk bg surat warning, as breach of trust/janji..

kakyong dulu kalo hal2 mcm ni, memang buat surat & bith party sign & baru release payment.. sbb kalo apa2 jadi ade bukti.. bukan takat janji air liur jer...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive