"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, July 29, 2009

Anas dah masuk 4 bulan la...



Hm, dah besar dah anak Ummi sayang nih... Dah lama Ummi tak citer perkembangan Anas kan... Mesti sayang Ummi nih asyik tertanya2 apasal la Ummi ni byk buat entry untuk Ummi je, padahal Ummi buat blog ni utk Anas, kan? Hehe.. Maaf sayang, byk sgt la plk contest bulan ni, Ummi teruja nak join contest2 tuh... Anas doakan Ummi menang ek...
Ni Ummi nak cite pasal Anas je nih… Dah macam2 yang Anas boleh sepanjang Anas tiga bulan nih... Macam2 karenah dan ragam Anas yang membuatkan Ummi rindu sangat kat Anas bila kat ofis... Setiap perkembangan Anas, Ummi mesti snap gambar guna kamera HP Ummi la... Nanti kita beli kamera cantik ek...
Sejak Abah gi Hulu Langat dulu, Anas susah nak tido… Mcm2 cara Ummi buat nak tidokan Anas… Last2 Ummi cuba iringkan Anas & tepuk2 punggung Anas… Baru Anas tido… Sejak tu Anas memang selesa nak tido mengiring…


Anak Ummi sayang nih dah boleh meniarap, cuma taknak meniarap lama2… Penat la kot kan… Bila Anas pusing meniarap tu, Ummi excited sangat… Tapi sekejap je, Anas dah nangis2… La, boy Ummi ni… Takpe, lama2 Anas selesa la tu… Anas dah pandai main air liur, saje je nak keluarkan air liur tu… Dan sejak tu rambut Ummi dah gugur dah… Orang dolu2 la ckp gini kan, Ummi tak tahu la betul ke idak.. Tp mmg blaku la… So, Ummi saje kasik Anas pakai bib so that, baju Anas tak basah lencun… Kalau menenen pun suke main tarik2 konon2 nak sembang ngan Ummi la tu… So, better la pakai bib tu, baju tak comot, Ummi pun senang je terus lap mulut Anas…


Dan hobi baru Anas… Dulu suka na ngn puting… skrg, klu putting takde, isap jari la plak… Isy, isy, isy Anas ni… Sape ajar Anas isap jari nih?


Tapi kadang2 puting tetap menjadi pilihan lepas n***n Ummi… Means kalau nak tido, kena ada n***n atau soother tu la… Kdg2 bila Anas majuk Ummi lambat bagi n***n, soother tu la yang boleh pujuk Anas dulu jap… Kalau isap putting tu sampai tido, dah lama sikit Anas tido, baru Ummi cabut puting tuh… Tak best la isap puting lama2… Tak ensem dah boy Ummi nih…


Ni plak gambar Anas & car seat Anas… Hari2 Ummi kerja, ni la tempat duduk Anas… Dulu Anas asyik tido je sepanjang Ummi drive… Skrg ni Anas dah pandai nak tegur & nak sembang2 ngan Ummi time Ummi driving… Kadang2 dok main sorang2… Buat macam2 bunyi dah… Seronok sangat Ummi tengok…


Yang Ummi geram tuh, makin comel anak Ummi nih… Dah la mata bulat besar, bulu mata panjang, lentik plak tu… Ramai orang ingat Anas ni girl… Tak la, Anas boy la… Muka dah nampak muka Abah la… Jeles la Ummi…


And Anas dah semakin kuat minum tau! BM Ummi pun dah makin banyak dari hari ke hari… Last entry Ummi BM Ummi dh btambah ke 4oz kan… Skrg dh bertambah ke 5oz… Alhamdulillah, Ummi happy sangat… Then, Ummi semakin yakain BF & BM ni mcm demand & supply… Supply & production increase bila demand increase… Tapi Anas ni taknak minum waktu siang la, taknak botol… Malam2 minum siap2 byk2 ek… andai anak Ummi nih… Stok EBM Ummi pun dah bertambah, Alhamdulillah… Dah 30++ dah… Tapi, lupa la nak amik gmbr EBM2 dlm freezer tu… Satu row tu penuh ngn EBM je… Mcm tpaksa guna row lain plak… Kena kurangkan simpan ikan ayam la, hehe… Takpe, yang tu boleh beli bila nak makan, kan…


Last pict… Ummi baru perasan yang Anas ada lesung pipit sebelah, sama cam Abah… Gambar ni pun tak sengaja snap lesung pipit Anas… Ummi nak snap pict Anas niarap tuh… Time ni je Anas niarap lama sambil senyum2 kucing kat Ummi… Bila tengok balik, eh,eh… Ada lesung pipit rupanya anak Ummi ni…

p/s: rambut je tanak tumbuh2 dah... dok pendek tu la...


Ummi & Abah sayang Anas


6 comments:

Atiqah said...

a'ah la kak shakira...dh rupe abah die..ish geramnye tgk ank kak shakira ni..mkin tembam pipi nye..kalo cubit2 ni best ni..hehe

NaDiaH SiDeK said...

seronok kan dpt tgk perkembangan anak sendiri. kdg2 kita pulak yg excited. hehe. oh..rambut safiyyah dulu lmbt tumbuh juga. takpe..nnt2 tumbuh la tu. botak2 pun comel jgk ;)

Ummi Salsabila said...

anas makin bulatla shira..
geramnye....
aufa lak mkin kecik.:(

[-suziey-] said...

waaa dh beso dh anas...untung anas dpt ebm ummi..byk btol stok 30++ tu..heheh...caiyok2 shira..hehhee..xpe kosong kan trus tingkt ats utk ebm...pengorbanan tu..ekek:D

AshAnas said...

::Atiqah::
ala, rupa akak la plak... huhu... mahal ooo pipi dia tuh...

::NaDiaH SiDeK::
tu la, alhamdulillah, rs best sgt hr2 tgk dia... sangat2 bahagia jd Ummi...

AshAnas said...

::Ummi Salsabila::
aufa cerdik, comel, kecik xpe odah... dia takut Ummi dia tak larat gendong dia nanti... dia kan nk melekap ngn Ummi dia ja...

::[-suziey-]::
anas taknak minum ebm, nk fres direct dr Ummi nye je... huhu... kat nursery sanggup x minum, tunggu Ummi jugak...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi