"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, July 25, 2009

Sekali lagi berita sedih...

Hari Rabu malam baru2 ni, jam 10.00 mlm, sy dpt msg dr Husna... 'Cikgu Ghazali Omar baru meninggal jam 9.50 td'... Abang pun dapat msg yang sama dr Ustaz Muhtad... Satu lagi berita kematian warga MATRI dalam 3 bulan ni... (May, Jun, Julai)

Saya terima berita kematian Ummi Halimaton, guru BM saya on 14th May, then berita kematian junior saya, sekelas dgn adik ipar saya, Mohsin lbh kurang seminggu lps Ummi meninggal... Then, berita kematian yang paling menyentuh hati saya, juga junior Matri, Muhammad Ammar Zulkifli on 11th June... Dan baru2 ni, guru BI saya pula dijemput Allah kembali kepada-Nya...

Kami pergi ziarah pagi2 Khamis... Saya masuk tengok jenazah cikgu... Sayu rasa hati ni...

Tadi saya ikut lagi Ummi saya ziarah keluarga cikgu... Mak Cik Maziah cerita, cikgu masuk Kedah Medical Centre, Alor Setar sbb darah tinggi... Selasa ptg dah boleh keluar... Malam tu cikgu langsung tak boleh tidur, dia macam gelisah... Sekejap tidur luar, sekejap masuk dalam bilik... Then pagi Rabu Mak Cik amik tekanan darah cikgu, rendah sgt... 71/43... So, MC Maziah call KMC tanya ada katil kosong tak... Tapi takde katil kosong... So, MC ckp kat diorg tekanan darah cikgu rendah sgt.. Pihak KMC cdgkn bawak cikgu ke hospital bdekatan dulu utk tambah air before gi ke KMC. So, diorang ke Hospital Tunku Fauziah, Kangar then doc kat sana tahan... Lepas tambah air, cikgu nampak sihat sikit... Tapi malam tu tgh dok sembang2 mcm biasa tiba2 cikgu sesak nafas & terus menghembuskan nafas terakhirnya tpt jam 9.30pm... Doc cuba nak selamatkan cikgu, mcm2 doc buat, tekan dada etc... Tapi MC Maziah cakap, "Cukup la doc... Dah sampai masa dia pergi kepada penciptaNya, MC redha..."

Dengan Sir Ghazali pun banyak kenangan jugak... Dulu masa zaman study kat MATRI, saya dan kawan2 rajin gi umah cikgu... Kami selalu gi sembang2 ngan MC Maziah, isteri cikgu... Diorang ni sgt2 loving couple sampai ke tua... Tu yang best tgk diorang ni... Kadang2 kami belajar masak dgn MC Maziah, then cikgu balik makan rasa menu yg kami masak...

Bila saya korek2 balik album perkahwinan kami, jumpa la gambar kat bawah ni... Cikgu Ghazali Omar yang tgh pandang kamera...

Cikgu, semoga roh cikgu tenamg di sana... Ya Allah, terima lah cikgu kami di sisi Mu... Rahmatilah dia yang sangat berjasa kepada pelajar2nya... Tempatkan dia bersama orang2 yang soleh... Ameen...

Ummi & Abah sayang Anas

14 comments:

NaDiaH SiDeK said...

Inna Lillah wa Inna Ilayhi Rajiun. smg roh semua dicucuri rahmat & ditempatkn bersama org2 yg beriman...

fazlinil irma said...

shira..dalam keadaan skrg terasa nak je balik ziarah semua cikgu2 yg pernah mengajar kita..

apa pun, bila ajal dah tiba, kita sebagai manusia kena redha.

bulan depan cikgu abduh nak datang uk join summer camp sahabat uk. akak tengok gambar dia dgn ashraf pun dah tak sabar nak jumpa..harap2 diberi kesempatan nanti...

Atiqah said...

salam kak shakira..
a'ah batch nazim..Atiqah Amran..kalo kak shakira perasan dlm list blog tiqah tu de blog Atiqah lokman..
terkejut tiqah dgr psl berita Sir Ghazali..at first tiqah igt ckgu BI pmpn..sbb tiqah de hajat nk jmp teacher Basimah sblm grad next year..ya Allah hrp Allah bg kesempatan tu..

Dayah said...

slaam takziah buat kenalan UmmiAnas yg telah prgi..

exMATRI ye...saya pun ada kwn yg penah sekolah kat sana..tapi lupa pulak nama dia..

dan isteri kenalan suami masih mengajaq kat situ...itu pun saya lupa nama dia..iskhh .penah jumpa dia sekali..

AshAnas said...

::fazlinil irma::
ust. muhtad pun gi skali kan...
ashraf xkene pegi ke ek? haha, klu tak boleh numpang... slalu cikgu abduh ajk ashraf jd assistant die... tp ni jauh sgt la kan... klu tak blh jmpa bibik ema...

AshAnas said...

::Atiqah::
la ye ke... br smlm jumpa mak ayah awk kat matri...

AshAnas said...

::Dayah::
Hm, kena bagi ingat... nnti leh la eratkan ukhuwah... sy ni kat MAtri, sume sy kenal... hehe... sume kenal saya jugak... (ayat perasan)

Atiqah said...

yeke..dorg de gtau g Matri..hehe..knl kak shakira dr kecik tp kte bknnye penah bertegur pun kn..hehe..de la kot sekali dua..leh bilang ngn jari je..

AshAnas said...

::Atiqah::
tu la pasal... maklum la jarak kite kan jauh, ms korg br masuk F1, akak kan dh bz ngn SPM... ngn masturah yg dok kedah pun, akk besa2 ja... akk rapat ngn maryam dulu coz muka dia mcm muka kak fidzah... tp akak ok je ngn sume cm ms tu jg standard sbgai senior, haha... poyo je... niway, dh lama ke blogging ni, cm aktif je... mn2 blog mommies yg akak pegi, sume ade Atiqah... siap merebut pekasam kat blog kak iela lagi tu... sedare kot...

[-suziey-] said...

al-fatihah utk arwah,...saba yek shira..yg idup pasti akn pergi mengadp Penciptanya...kautkan smeangt/..

Atiqah said...

haha..dh lme dh blogging..sjk 1st year kat UKM..sbb assignment pastu terus bergerak sbg personal blog..la ni pun kna wat assignment pkai blog jgk..blog 1 lg yg bru wat tu utk assignment la..tp lmbt lg tu..
mse cuti hr tu la..2bln dok umh x watpa..dok memasak je..smbl2 cri resipi kat tenet jmp la blog mak2 org ni..hahah..pastu dorg lak lwt blog tiqah..pastu slg tukar2 link..ble dorg wat contest tiqah msukla..lme2 dok berkwn cmtu la jd kenal hbs ngn dorg..kak Iela tu jmp dlm contest..die wat contest tiqah msuk la..hehe..x de kaitan pun..sbb hadiah ikan pekasam teringin nk mng bg umi abah kat kpg..dorg suka sgt mkn..
sjk akhir2 ni suke lak bce blog parenting ni..sje ambik tips..

alah tiqah dlu pon kak fiza yg jrk x seberape tu pon x tegur sgt..hehe..tu la kat alam maya ni lak leh jd rapat..kwn2 tiqah yg wat blog byk tulis isu2 kerohaniah..adoyai tiqah x pndai la..hehe..tulis bnda merapu je..actually just nk improve BI..lntkla tunggang langgang nye ayt..tiqah nk bljr bg pndai kena latih sllu la..hehe..

SyariLia said...

Salam.. Takziah.. hai.. follow saya juga je..

AshAnas said...

::SyariLia::
sy x dpt track your link la...

Ummi Salsabila said...

shira,..
takziah..saba yer shira..

smg roh mrk tenang disana.amin..

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi