"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, July 2, 2009

ape citer Anas?

Dua tiga menjak ni, asyik story pasal Ummi je, mana citer Anas Ummi? Dah 3 bulan dah anak Ummi sayang ni... Sekejap je masa berlalu kan... Rasa macam baru je lagi melahirkan Anas... Hm ms mengandung dulu masih terasa lagi... Tup tup, anak Ummi dah besar dah sekarang... Baru sekarang Ummi ada masa nak coretkan semua perkembangan Anas since 2 bulan ke 3 bulan...
Gambar-gambar di atas menunjukkan Anas dah pandai bermain... Ummi belikan Anas playgym & 'vibrate tail' hippo untuk Anas... Dah nampak development die... Masa awal2 beli hippo tu die wat dunno je, tak pandai pegang lagi... Masa tu jugak die belum realize tangan dia...
And then Ummi belikan playgym untuk Anas... Nampak die excited sangat... Die suke dengar melody dr bear yg kat tengah2 tu, playgym tu plak colourful & die suke agah2 benda2 yang bergantungan tu... Lepas dia main playgym tu br nampak, rupanya anak Ummi ni dah pandai main... Then, tengok dia baru realize kewujudan tangan dia... Lepas tu kan, nampak dia asyik belek tangan dia je... Nampak Anas uka jari Anas satu persatu & tarik gi kat mata dekat2... Masa Ummi perasan tu, Ummi rasa happy sangat coz Ummi dapat tengok perkembangan anak Ummi...
Lepas tu baru dia boleh pegang hippo tu... Ummi suka tarik ekor hippo tu bagi Anas pegang then letak hippo atas perut Anas... Hippo tu vibrate, Anas geli... Haha...
video
Yang ni plak Anas tengah main mainan Abg Faiz nye... Mak Cik Has bagi coz Abg Faiz dah besar... Seronok tengok dia belek2 bende alah tu...
Anas sekarang kalau bersembang suara dia kuat betul... Macam faham je ape yang disembangkan... (Dah faham sebenarnya cuma tak jelas apa yang dia nak sebut) Paling kuat bersembang dengan Abah dia... Agaknya sebab dr pagi sampai ke petang tak jumpa Abah dia, ada la bende yang die nak cite kat Abah dia tu... Bangun pagi plak, terus senyum kalau kita tegur dia... Setiap kali bangun tido la macam tu... Kalau dia bangun Ummi atau Abah takde kat sebelah, nganga la jawabnye... Mule cebik dulu, dengar suara die pelan je, makin lama makin kuat... Huhu... Sayang anak Ummi nih...
Ummi & Abah sayang Anas

2 comments:

[-suziey-] said...

leka je anas main..besela baby kalu sembang kalah makcik makcik..ekeke:D

AshAnas said...

::[-suziey-]::
aQeel ni mesti lagi kuat sembang kan...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi