"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Saturday, July 25, 2009

Breastfeeding Photo Contest 2009

Entry di saat2 terakhir dateline (tringat zaman wat assignment plak gn word 'dateline') utk contest... Ummi pun nak memeriahkan contest ni... Sebab Ummi sangat2 menyokong Breastfeeding ni... Sempena bulan breastfeeding sedunia Ogos ni, Ummi harap contest ni dapat menyedarkan semua ibu & bakal2 ibu tentang kebaikan BF ni... Dan Ummi harap semua pihak akan sedar BF ni bkn setakat di rumah saja... Di mana pun BF mom is a breastaurant to her child... Kafe bergerak org panggil... Jangan sekat bila time anak nak menyusu, di mana pun kalian berada... Dan Ummi harap sangat klu BF baby kat public, org takkan pandang pelik dan pandang serong kat kita...

Contest ni dianjurkan oleh sayangbabyibu.com bersama penaja2 lain... Dikelolakan oleh Kak Nurul Dhia, salah seorang inspirasi Ummi dalam BF... Ada gak Ummi sembang dgn Kak Nurul masa Ummi baru ada kesedaran ttg BF nih... Kak Nurul sangat2 byk membantu Ummi utk bertekad BF Anas... Thanks Kak Nurul...

Breastfeeding Photo yang Ummi nak share dlm contest nih:
Nama Ibu: Shaakira Binti Uzir
Nama Anak: Anas Bin Ahmad Ashraf
Tarikh Lahir Anak: 29 March 2009
Umur Anak Semasa Photo Diambil: 3 bulan 1 minggu
Lokasi Photo Diambil: Dalam kereta kat tepi jalan dekat dgn Stadium Alor Setar.

Masa ni Ummi on the way nak balik rumah, dari ofis... Anas dah mula merengek kuat, so Ummi stop the car dekat tepi jalan sebaris dgn penjaja2 tgh berniaga nk BF Anas. Dah banyak kali dah Ummi have to stop the car to BF Anas... Maklumlah perjalanan Ummi berulang dari ofis ke rumah mkn ms setengah jam... Disebabkan Ummi drive sendiri, Ummi have to make sure Anas kenyang & tak nangis masa Ummi driving... So, mmg Ummi akan berhenti kat mana2 saja tempat selamat utk BF Anas... Kalau kat highway, Ummi stop kat tol la, coz takleh stop cenggitu je kat lorong kecemasan...

Pengalaman pahit dan manis semasa BF:

Pahit - Anas taknak BF ngn Ummi masa baru lahir... Hari ke-3 baru start BF... Tu pun terpaksa gunakan nipple shield coz Anas dah biasa dgn puting botol, even kat Pusat Rawatn Mahsuri (tempat lahir Anas) diorang dh start bagi botol pd newborn baby... Lama gak pakai nipple shield ms nk BF Anas smpai la Anas boleh isap direct... Ms guna nipple shield dulu, Ummi sgt malu nk BF Anas kat dpn orang... Asal nk BF je kena lari masuk bilik... Sekarang dah ok, alhamdulillah... No more nipple shield...

Manis - Bila saat Anas mula isap nenen Ummi direct... Masa tu Ummi menangis gembira, syukur sangat dia dah boleh terima nipple Ummi yang asli & original... Dan sekarang Anas sentiasa nak gayut ngn Ummi je... Kalau menenen, lama sangat, macam2 bunyi yang keluar... Tangan pun dah pandai merayap & selak2 baju Ummi... Ummi sangat menikmati detik2 terindah itu... Melodi yang mengasyikkan bila dengar macam2 bunyi masa Anas BF... Kadang2 Anas akan stop BF & tengok muka Ummi, senyum... Best sangat time tu... Ummi ingat lagi masa Ummi ada terbergaduh kecil dgn Abah, Ummi BF Anas mcm biasa tapi tangan dia urut2 dada Ummi dari atas ke bwh seolah2 mcm nk tenangkan hati Ummi... Bijaknya anak Ummi nih...

Entry Ummi dah siap... Contest akan ditutup 25 July 2009... Ni pun dah masuk 25hb, cuma baru lepas kul 12am... Hehe...

Hadiah2 menarik menanti 10 pemenang tau!... Memang best lah!

Pakej Cloth Diaper sumbangan Ibu Az Shoppe
Pakej Cloth Pad sumbangan My Luvly Pad
Produk Kecantikan sumbangan rahsiacantik.com
Pakaian kanak-kanak sumbangan redroses2u.net
Produk kesihatan DCL sumbangan E-Anggun Sihat
Voucher Pembelian produk HPA sumbangan Herbs n' U
Produk Breastfeeding sumbangan Sayang Baby Ibu

buat Anas sayang....
Ummi seronok sangat sbb cita2 Ummi nak BF Anas tercapai.. Anas, saat ni, 2 bulan je lagi for exclusive breastfeeding... Sama2 kita usaha ya sayang... Ummi sentiasa cari makanan2 yg boleh tambahkan susu Ummi, demi anak Ummi tersayang... Bila Anas dah besar nanti, Ummi harap Anas tak lupakan Ummi & Abah... Kami sentiasa cari & beri yang terbaik utk Anas tersayang... Ummi & Abah sangat2 sayangkan Anas, pemata pertama Ummi & Abah ni... Jadi anak soleh ya... Setiap titisan susu yang mengalir dalam tubuh Anas, menjadi darah daging Anas, Ummi halalkan... Ummi sentiasa berdoa, Anas jadi anak yang soleh yang boleh mendoakan Ummi & Abah di Akhirat nanti... Kasihilah Ummi & Abah seperti mana Ummi & Abah mengasihi Anas semasa Anas kecil... Ameen...

Ummi & Abah sayang Anas

12 comments:

NURUL IZZA said...

salam kenal ummi anas..terbaca entry BF ni terasa nak share BF di US..bukanlah pengalaman sebab sedang menunggu bayi dalam kandungan nak keluar.hihi. hari tu masa checkup dengan midwife hari tu, midwife terangkan macam ne proses dalam labor tu..last sekali dia cakap..

'we want you to breastfeed your baby 1st after baby is born even u're very tired. we dont want give the formula to the baby..'

Jadi tertanya2..memang hospital kat malaysia lepas baby keluar je memang terus diberi formula ye?

Kat US ni memang menggalakkan susu ibu. Masa pregnant ni pon dah pi kelaas breastfeed 2-3 kali. Nurse datang rumah lagi bawa pamplet BF. Mungkin Us lain dengan Malaysia kot.(ni pengalaman pertama mengandung dan kebetulan berada di luar negara..)

-kalau salah cuba betulkan ye ;P
(oh ye..minta izin link ke blog ye..)

Atiqah said...

uih x bahaya ka bwk baby smbl drive..hmm mcm2 gaya nk BF ank ek kak shakira..pe pun good luck utk contest ni..tiqah pun dok ikuti gak contest ni..hehe..x dpt msuk tp tgk org msuk pun jd la..

Ummi Salsabila said...

ingat BF smbil drive td.itew dikire sgt teror tu.hehehe

good luck shira & anas!

kafe bergerak tu sgt2 cool!

hopefully ape yg kite share di blog dpt memberi inspirasi.sedih bila org len slaha tafsir niat kite.:(

f a i z a h 's said...

so sweet...aunty faizah n uncle asyraf pn mendoakan agar anas membersar dgn sihat n jadi anak yg soleh....ameen ^_^

kakyong said...

gud luck shira..

yes, nipple sheild memang option utk bb yg nipple confius.. Insya Allah, lelama baby nak isap direct kan..
gud luck.. teruskan penyusuan ibu...

[-suziey-] said...

good luck ok:)

AshAnas said...

::NURUL IZZA::
klu nurul izza nak tahu, bila sy ckp kt kwn2 yg nurse kt tmpt sy bsalin trus bg FM kt baby sy, sume terkejut... sy sndiri pun tkejut la coz spjg buat medical check-up kt klinik kerajaan, mmg diorg suh BF just after deliver... tp sy g bsalin kt swasta... kbykn swasta bkn friendly baby... tu yg sedih... sy teringin sgt nk BF baby just after deliver, siap tanya nurse bila leh nak BF sbb dh 3 jam sy tunggu... tp diorg jwb diorg dh bg FM... klu kat hospital kerajaan, mmg ibu akan diajar BF baby 1 hour after deliver...

AshAnas said...

::Atiqah::
Isy, mane ade sambil drive tu... Akak stop kete tepi jalan la tu nak BF Anas... Hehe... Tak pernah ler cube nak BF sambil drive.. hehe...

::Ummi Salsabila::
Betul tu odah, sedih sgt bila org tak salah tafsir niat baik kita... Pelik la kenapa generasi atas kita tak bape tahu pasal kebaikan BF ek...

AshAnas said...

::f a i z a h 's::
thanks faizah... nnti dh de baby kn BF tau!

::kakyong::
yup, that's rite... skrg anas dh tak perlukan bipple shield lg dh... malah, dia dh xbape nak minum guna botol... direct dr Ummi nye saje...

::[-suziey-]::
thanks a lot kak...

NaDiaH SiDeK said...

sy dulu bersalin kat private jgk tp dia tny awal2 s/ada nk fully BF atau sebaliknya. sy jwb la nk fully BF then terus dia hntr Safiyyah kat bilik sy..

btw...alhamdulillah la atas usaha dan semangat ummi anas, dpt jgk BF anas. kalau org lain kat tmpt ummi anas mgkn dh give up dh..

good luck 4 the contest! :)

AshAnas said...

::NaDiaH SiDeK::
Bestnye diorg tanya awal2... sy, diorg tade tanya tp lps je bsalin, sy tanya diorg bla nk BF, diorg ckp skjp lg... Then ms nak naik wad, sy plak pengsan... memule sy ingat sbb sy pengsan la diorg tak kasik baby utk BF lg... tp br2 ni kwn sy bsalin kt ctu gk, sy tanya baby dh BF ke, kwn jwb tak, baby kenyang dh minum FM... terkejut saya... Sedihnya...

cintaKusayangMu said...

good luck ye...mummy qis xde lak gmbr masa BF..huhuu...xleh nk join..

nk komen gak pada NURUL IZAH...
qis xdpt nk direct BF twins sbb dorg dlm incubator...tp nurse sejam sekali dtg suh pump susu utk bg kt twins...so far, gov hsptl kebanyakanye rakan bayi..so mmg dipaksa utk BF baby....BF sgt2 enjoy...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi