"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Tuesday, July 14, 2009

My BF journey after 3 months...

Hari ni 14 July 2009, dah 3 bulan lebih Ummi BF Anas… Sekarang Anas dah pandai… Nak nenen Ummi je. Taknak minum BM dalam botol. Nak direct, fresh gitu… Malam2 mmg banyak minum, siang kat nursey tak bape minum… Awal2 dulu Ummi tinggalkan 5 botol, mesti habis… Then, habis 3 botol je… Sekarang ni plak, 1 botol je Anas minum… Ummi risau sangat Anas dah kurang minum kat nursery… Waktu lunch Ummi gi BF cam biasa, Anas minum ok je… Bila bagi botol, Anas main2 tak nak minum… Pandai ye anak Ummi nih… Tapi malam2 Anas minum kerap, lama dan banyak… Ummi dah susah nak buat kerja rumah, kena tido awal coz malam2 nak banyak berjaga nak nyusukan Anas… Tak kisah lah Ummi penat sikit asalkan Anas minum… Dapat direct, lagi fresh, much better la, kan anak Ummi sayang kan

Sekarang Anas dah pandai cari nenen, dah pandai selak2 baju Ummi. Kalau merengek2, Ummi gi dok depan Anas, selak baju, terus Anas gelak2 excited… Dah pandai anak Ummi nih… Senang hati Ummi… Senyum je Ummi tengok keletah anak Ummi yang semakin bijak…

Malam2 pun tido sebelah Ummi je. Ummi dah tak letak kat katil Anas kecuali masa baru2 tido. Bila Anas merengek nak nenen, senang, Anas dah kat sebelah Ummi… Sekarang Anas banyak berjaga, minum malam2… Dulu, sekali je bangun nak susu sepanjang tido… Banyak Ummi kejut, skrg bangun sendiri… Sekarang ni, start petang balik umah, Anas dah mintak nenen, lebih kurang 1-2 jam sekali sampai ke pagi before gi nursery… Agaknya Anas taknak minum kat nursery coz kena pakai botol… Tapi Ummi tetap tinggalkan stok EBM kat nursery… Hari ni Ummi tinggalkan 3 botol, spare 2 kat ofis… Agak2 tak cukup Ummi gi hantar la… Waktu lunch Ummi pergi, Anas baru minum sebotol... Ummi tetap direct BF Anas walaupun Anas tgh tido, dia minum je... Sampai ke petang, masa Ummi amik Anas, still ada baki 2 botol... Anas tak minum la lps Ummi balik tu... Hai anak Ummi nih...

Ummi & Abah sayang Anas

11 comments:

UmmiKhayra said...

COngratz... dah capai 3 bulan.. go go go.. tuk capai 6 bulan.. sebab first 6 months tu la cabaran paling hebat... boleh tu insyaallah capai ke 2 tahun.. Hehehhe

Momma Mia said...

wah Anas dah pandai memilih nenen. Mkin dia tau ummi akan bg yg fresh tu x nk botol. clever laaa

AshAnas said...

::UmmiKhayra::
Thanks UK... UK lah inspirasi Shira nak BF Anas... Nanti nak kasik award lah... tunggu ek...

AshAnas said...

::Momma Mia::
Tu la pasal... kdg2 sronok anak xbape nk minum dlm botol... tp susah hati la jgk kan sbb kite keje...

[-suziey-] said...

bijak anas skang yek...hehehe..syiok la bf baby...keep up ok:)

miela77 said...

salam...daku nak minta tolong vote daku kat http://mamadanish78.blogspot.com/2009/07/vote-contest-rumahku-syurgaku.html

just taip saya vote 4..

makacih sesangat...

kakyong said...

bagus, teruskan sampai 2 tahun... usaha tangga jaya..

memang letih skit bila nyusu badan.. lebih lagi kalo anak start nak merap jer..
cam kakyong, sekali nyusukan Aliya, memang baring sampai setgh jam.. bior dia nenen puas2..
anas ni memang pandai, dia nak nyonyot yg fresh.. kakyong penah pam, masa aliya 3 mths++, tp aliya campak botol tu... hahahahhhhhaaaa....

ari tu ayahnye ngusik dia, bg botol susu kakak dia, dicampaknyer juga... sambil marah2... dia tahu mn yg terbaik utk dia... semoga anas pun terus nenen susu ibu yer...

Ummi Salsabila said...

congrats shira.anas pandai ek.nak nenen.xmo botol..happy breastfeeding anas!

AshAnas said...

::kakyong::
tu la kakyong... anas skrg bkn stkt dh xnak botol, mmg nk nenen je... tp dgn syarat, ummi dia kena baring sama sebelah dia br dia puas menyusu... klu bg sambil duduk, skjp minum, skjp berenti... hbis susu pancut kena muka dia...

harap anas tahu memilih yg mn tbaik utk dia mcm aliya...

AshAnas said...

::Ummi Salsabila::
senang bg BF, jimat duit & masa nak bancuh susu... nk jln2 pun xde la mengheret bakul yg nk kn siapkan termos air panas, air masak, susu, botol dll kan... kita sntiasa bwk susu kita ke mana2...

AshAnas said...

hehe, ada skali tu time gi umah mak sedara abg kt shah alam, dia mmg sronok tgk anas fully BF... ms nak balik, siap2kan brg, dia dok kira la cukup ke tak... sambil sebut, "beg anas ada, bakul susu air panas? Oh, ada dh gantung siap dh kat mak dia..." haha... thanks wa, support kak long BF anas...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi