"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Thursday, March 31, 2011

Alhamdulillah, syukur... Tertunai sudah hak Anas....




Sapphire (2 years)

Alhamdulillah, tertunai sudah hak Anas. Tertunai sudah tanggungjawab Ummi menyusukan Anas sehingga dia genap 2 tahun. Ikutkan masalah kandungan Ummi, sepatutnya Ummi dah kena stop bf Anas since last two weeks. Tapi Anas tak mahu. Anas belum bersedia nak wean off. Ummi pun tak tahu cara. Memang ada rasa contraction bila dia bf, tapi cuma contraction ringan. So, Ummi cuba teruskan selagi mampu.

Tapi hari ni, rasa macam nak kena ajar dia stop terus sbb masa gi check up semalam, midwife cek kaki Ummi dah bengkak. Ummi cite la masalah sakit pinggang Ummi tu, rasa contraction, sakit di bawah... Midwife cakap tu sume tanda dah dekat nak bersalin. Die cek lagi kepala baby, ya, mmg dah kat bawah. Die risau lagi & terus refer Ummi jumpa doktor. Tapi Ummi terlambat sikit je, doc baru balik masa tu, huhu...

Hm tanak fikir sangat pasal tu. Cuma berharap baby mampu bertahan at least sebulan lagi...

***********************************************************************************************


Ummi nak kongsikan kegembiraan Ummi. Alhamdulillah, penat lelah Ummi berkempen tentang kebaikan susu ibu membuka mata ramai ibu2 baru. Seronok dengar diorang bercita2 nak menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. Ummi turut berdoa untuk mereka semua. Yang penting usaha, kuat semangat, jangan putus asa. Itulah kunci utama kejayaan dalam penyusuan susu ibu. Ya, sokongan org terdekat mmg penting. Tapi kisah Ummi, Ummi berjuang sendirian di awal2 dulu. Agak lama sikit baru Ummi berjaya buka mata Abah.

Sekarang Abah lah orang yang paling bangga dengan Ummi, syukur Alhamdulillah... Ummi tak harapkan orang lain, kecuali Abah sorang. Sokongan Abah, kekuatan Ummi... Dan sekarang Ummi ada kekuatan itu untuk menyusukan adik...

Sebenarnya Aimi ni ex-ofismate Abah. Kawan2 kerja Abah dulu rajin gak buka blog Ummi. Mungkin dari situ mereka ter'inspired'. Apapun, syukur sangat2 ke hadrat Allah. Semua kehendak mereka sendiri. Kita sekadar memberi dorongan.

Ada jugak kawan2 Ummi yang tak mampu nak teruskan bf. Tapi mereka dah cuba bagi yang terbaik cuma ada masalah2 tertentu yang menyebabkan mereka tak boleh nak teruskan. Ye lah, Ummi sendiri akui, bukan mudah lebih2 lagi bila ini adalah pengalaman pertama. Dengan Anas dulu pun, Ummi dah lalui macam2 cabaran. Adakalanya Ummi juga hampir berputus asa. Tapi Alhamdulillah Allah beri Ummi kekuatan...

Ummi seronok berkongsi dengan ibu-ibu baru. Baru je dok sms dgn cousin Ummi, dia ada sedikit masalah. Insya'Allah, Ummi bantu sedaya yang mampu, bagi sokongan kat dia. Turunkan tips2 dan petua untuk dia. Ummi happy berkongsi...

Ummi harap Ummi mampu dan terus diberi kekuatan untuk menyusukan adik plak. Ummi harap cabaran2 yang Ummi lalui dulu boleh Ummi jadikan pengajaran... Semoga Allah murahkan rezeki untuk adik, Ameen...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

4 comments:

Imaan09 said...

alhamdulillah..tahniah..!
tumpang gembira..

Nadiah Sidek said...

tahniah :)

MAMA HURIN said...

tiba2 bibir ni asyik menguntum senyum bila shira letakkan status aimi pasal BF dlm blog shira..anyway thanx yer!

Momma Mia said...

Tahniah shira
2 thumbs up for u!!
keep bf for next baby

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive