"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, March 14, 2011

Alkisah Anas potty training

Percubaan pertama

Ummi order training pants ni 2 minggu lepas. Baru dapat last week, hari Ahad. Sangat tak sabar tunggu hari Jumaat untuk bagi Anas pakai. Bila tiba je hari Jumaat, lepas Anas mandi pagi terus tunjukkan dia training pant baru dia yang ade gambar giraffe kat  belakang. Dia pun nak pakai tapi dia tunjukkan CD dia dulu. Ummi cakap, 'today, no diaper for Anas...' Dia pun jawab 'No', Ummi cakap 'ok', dia pun jawab 'ok'.

Ulang kali  Ummi cakap, 'Anas this is seluar not pampers tau!' Die balas, 'tau!' (sebenarnya copy Ummi tp amik perkataan belakang je)

'If Anas nak kencing, cakap ape?' Anas balas, 'ape'
'Cakap, Ummi, Anas nak kencing' Anas balas 'Ummi, nak encing'
'Kalau nak berak, cakap Ummi Anas nak berak' Anas balas 'Ummi, Anas rak'
'Good boy!' Anas jawab 'Bo Boy!

Berdebar gak la Ummi hari tu. Gulung semua karpet, lipat & simpan. Mula2 tanak pakaikan dia baju tapi cam kesian plak tengok dia togel, hehe... Pastu pakaikan la jugak. Tapi masa nak pakai seluar, dia nak bukak training pant dia. Tahu plak taknak pakai seluar 2 lapis. Means dia faham yang tu bukan diaper.

Ummi keep asking dia every 5-10 mins samada dia nak kencing or berak. Dia cakap, 'amau!' Lepas tu breakfast. Lepas breakfast tanya lagi, still die jawab 'amau!'

Then dia nak tengok Upin Ipin kat PC. Bukak la bagi dia tengok. Dalam dok tengok Upin Ipin tu, dia ralit dan lupa yang dia pakai training pant bukannya diapers. Baru je Ummi nak tanya, tetibe dau bau busuk. Alamak, dia dah poo poo dulu... Hadoi! Cepat2 bawak die gi toilet....

Bila bukak training pant tu nampak celah kangkang & paha dia cam melecet. Alamak, tak sesuai kah training pant ni untuk dia? Kena basuh banyak kali jugak kah bagi lembut lagi? Kesiannya anak Ummi. Lepas tu asyik ngadu pedih dan susah nak jalan.

So, hari tu tak jadi nak potty training. Tetibe rasa mcm tak perlu training pant kot sbb die mcm terlupa yang tu bukan diaper. Tapi tak berani la plak kalau takde training pant. Huhu... Dilema nih! Anyone nak share?

Bergaya dgn training pant baru. Macam pesalah plak pose camtu sayang oi... Haha...
Sbnrnya time nak amik gambar tu tangan dia tutup training pant tu. So, Ummi suh la dia angkat tangan. Sudahnya, camtu la plak gaya dia, haha....

Training pant gambar giraffe kat 'montot'


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

8 comments:

@e_da said...

alahai comeynya suar dia.. huh sy pun takde pengalaman lg.. hope pengalaman asya nanti leh jd reffrence sy tuka ajar mika potty training nanti...

idura said...

erm... kalo sy.. ajar Darwish.. tanpa pakai pape.. means pakai seluar je.. but every 15-30minit tanya sama ada nak kencing atau berak.. stakat ni oklah... cuma time dia tido siang.. selalu faillah.... huhuhu

SyidaGorjes said...

sgt comel training pant itu.kita takde bg aqid pakai pun pants yg macam ni.pakai seluar kecik+seluar biasa je.so far ok walaupun dia tak mau duduk kat pot tu.memang kene banyak bersabar sbb aqid pun amik masa yg agak lama....

Hana Seman said...

Shira,
akak tak pernah guna training pants. Guna seluar biasa jer.
Biasalah awal2 tu dia macam tak selesa sebab rasa 'lapang' kot.
pastu belikan dia spender, excited sangat..

Terkucil tu memang biasalah mula2.. Kena ingatkan selalu, "Farish nak kencing ka?".. sekarng ni Alhamdulillah, diaperless waktu siang.. malam jer belum confident lagi.

ibu MZW @ farah idayu said...

shira, saya pun dlm proses nk potty train zharif. but still fail lah..huhu~ mana dpt training pant tu ye? comel la. shira mcm mana pujuk anas takyah pakai diaper ye? zharif saya puas pujuk still nk pakai gak diaper dia :((

AshAnas said...

@e_da
sharing is caring, nnti kita tukar2...

idura
tu la, rasa cm tak yah guna training pant la kan...

SyidaGorjes
tu la, mmg kena bersabar... perlu byk masa kan...

Hana Seman
shira geram dok tgk seluar dalam kecik2 utk budak. thanks share kak hana...

farah
sy beli online. hm, nnti sy bg link...
anas pun pandai memilih ape yg dia nak pakai, tanak pakai. sy selalu gunakan gambar2 kt seluar or baju dia utk pujuk dia pakai. tu yg beli ada katun giraffe tu sbb dia suka

[-suziey-] said...

ooo ade eh training pant..hiks..aQeel xpakai pn training pant..suar bese jek..bila dh bese xmoh lgsung pakai diapers..dia rimas..hiks..mmg jimat..

ala klu melecet xyah la pakai training pants tu..just pakai suar bese jek..budak pnya kencing bknnya bnyk sgt..bole lagi nk lap n mop..besenya 1st n 2nd day je dia terbabas..insyaAllah msuk day 3 dia ok dh..ni klu full time training la..

MamaSSF said...

sham dulu masa ajar syafi pakaikn seluar biase je... jenuh juga la..seharitu abis beberapa helai seluar berganti.. mmg kene sabar giler... kalau tak bile lagi nak ajar.. ni tgh cari masa nak ajar sofea pulak...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive