"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Monday, March 21, 2011

Justice for Arwah Adelia Bt Fariza


Lagi kes bayi mati mengejut di pusat jagaan kanak-kanak a.k.a nursery which is tempat yang working parents harap2kan untuk mengasuh anak2 mereka sementara mereka bekerja - termasuk lah kami. Sangat sedih bila menerima berita mcm ni. Pagi kita hantar die, pastu kite dpt die balik, die dah takde.  Ummi faham perasaan parents yang kehilangan anak dalam keadaan macam ni walaupun Ummi tak rasa. Tapi mana2 ibu bapa pun akan turut merasai kehilangan tu kan.

Ye, memang ajal dia. Allah sayangkan dia. Tapi sangat tak seronok bila kematian itu dikaitkan dengan kecuaian sbb bila berlaku kes macam ni, benda ni akan jadi buah mulut. Mesti ada pihak yang dipersalahkan, means kena la ada yang bertanggungjawab atas kejadian malang ni... Kemudian, working parents akan hilang kepercayaan kat nursery... Kemudian siapa lagi yang boleh kami percayai untuk tolong jaga anak2 kami sementara waktu?

Kat blog ni ade buat pledge badge untuk tuntut justice for Arwah Adelia Bt Fariza yang meninggal di nursery 16/03/2011 yg lepas. Kawan2 leh letakkan badge ni kat blog kawan. JUSTICE FOR ARWAH ADELIA...

Yang ni plak note mummy arwah dalam fb die. Sama-sama kita hadiahkan Al-Fatihah buat Arwah Adelia. Sama-sama kita bagi sokongan kat mummy arwah...

P/S: Abah Anas sangat2 risau bila dengar kes macam ni. Hatta umur Anas sekarang pun, dia akan tunggu Anas minum susu, baru dia tinggalkan... Macam mana letih sekalipun, Abah akan tetap tunggu sampai Anas habis minum botol, then kalau Anas dah hampir nak tido, Abah akan angkat Anas letak sebelah Ummi untuk sambung bf. Abah takkan sekalipun tinggalkan Anas minum botol susu sendirian... Abah selalu pesan kat Ummi, jangan biar Anas minum susu sendiri, takut dia tersedak susu...


Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

8 comments:

Atiqah said...

ya Allah...risaunya..tiqah yg kerja kat taski pun sentiasa risau dgn keadaan baby2 setiap masa...ya Allah jauhkan lah segala musibah di taski haluan insan

Adyshariz said...

takziah untuk keluarga adik ni..minta dijauhkan dari keluarga kita

ibu_Arifa said...

sedihnyer baca berita mcm ni.. semoga keluarga arwah byk2 bersabar dgn dugaan yg hebat mcm ni..

al-fatihah.

[-suziey-] said...

haih..sedihnya la hai..comel budaknya..besela tu shiera..klu hntar nursery mmg dorang akn tinggal je baby minum susu..sbb xckp kakitangn nk pantau sorang2 minum susu..tu yg buat akk mmg xconfident langsung nk hntar baby ke nursery..kesian pd parents yg xde choice..mmg ketentuan Allah..smga Allah melindungi anak2 kita semua..

Zaidah said...

alfatihah untuk adik comel nie....ya Allah mintak dijauhkan anak2 kita daripada kecelakaan ini...

[-suziey-] said...

p/s: thanks shiera bg balik no phone :D

yatie chomeyl said...

thanks share cerita pasal pledge ni shira, akak pun dh link jugak kat entry blog akak

kakyong said...

thanks for sharing shira...

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive