"Ya Allah, Kau telah kurniakan kami anak-anak dan zuriat dalam keadaan sebaik-baiknya. Kami memohon kepadaMu...., perelokkanlah akhlak mereka, permudahkanlah perjalanan hidup mereka, lindungilah mereka dari fitnah dunia, kurniakanlah mereka jodoh dari kalangan orang yang baik-baik. Jadikanlah mereka anak-anak yang mengerjakan sholat dan lembut hatinya serta ampunkanlah mereka. Sesungguhnya kami tidak mempunyai kekuatan melainkan Engkau yang mempunyai kekuatan. Amin..."

Ads

Exchange Link di sini

Blog ini adalah berkenaan parenting dan cerita tentang AshA's FaMiLy, cerita untuk anak-anak kami...

Saya seorang ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu. Saya sangat suka berkongsi tentang breastfeeding dan saya menyokong breastfeeding. Saya bersedia berkongsi dengan pembaca, anda tanya, saya cuba jawab....

Saya juga sangat berminat dengan pendidikan dan tarbiyah awal anak-anak. Apa yang saya dapat, saya kongsi di sini. Harap anda juga dapat berkongsi dengan saya.

Semua tulisan dan gambar2 di sini adalah hak milik AshA's FaMiLy, kecuali yang telah dinyatakan telah di ambil dari mana2 sumber.

Harap pembaca menghormati hak milik saya. Sila maklumkan pada saya jika ingin ambil apa2 dari sini ya! Jangan la copy & paste tanpa kredit pada saya....

Apa yang ditulis adalah berdasarkan pengalaman dan sedikit kajian dan perbincangan.

Sekiranya pembaca tidak selesa dgn tulisan ini, sila maklumkan secara privacy kpd saya dan anda boleh close blog ini sekiranya anda merasakan entry dalam blog ini tak berkaitan dan tak sesuai dgn anda... Janganlah sengaja nak mensensasikan blog comel saya ni...

Harap maklum dan Selamat Membaca!

Wednesday, March 16, 2011

Pregnancy Check Up @ 31 weeks

Petang tadi gi pregnancy check up. Ummi mengadu kat midwife yang Ummi kerap rasa mild contraction yang kadang2 membuatkan Ummi berkerut gak tahan sakit. Then Ummi cerita kat dia since last week dah rasa mcm kepala baby menekan kat bawah. So, masa cek perut tu, dia cuba rasa kedudukan baby.

Dia terdiam sekejap. Pastu dia amik tape nak ukur tinggi rahim. Pastu die check kedudukan baby sekali lagi. Pastu dia cakap kat Ummi, "You, baby you dah dok bawah la. Kepala dia dah masuk kejap elok ni. That's why la you rasa mcm tu," Muka dia cuak, Ummi lagi la cuak.



Ummi tanya dia, "Selamat ke tak ni?" Dia nampak risau. "Sangat2 tak boleh bersalin sekarang tau! Sekarang you baru 31 minggu. You kena rest banyak2 la you.." Rest lagi? Ummi dah tak tahu rest yang macam mana dah untuk Ummi ni. Since 20 weeks Ummi disuruh rest. Ye la Ummi rest sampai Ummi rasa lega. Pastu Ummi kena la continue buat kerja mcm biasa. Sape nak buat kerja rumah? Takkan Ummi nak harapkan Abah sorang. Abah pun pergi kerja, malam baru balik. Kesian la...

Midwife pesan kalau Ummi still rasa tak selesa, cepat2 pergi hospital. Mungkin doc boleh cucuk untuk matangkan paru2 baby in case kalau baby nak keluar awal. Tapi Ummi harap tak la. Mudah2an Allah tahankan baby bagi keluar cukup time. At least 6 minggu lagi Ummi kena bertahan.

Masa menaip entry ni pun ada terasa mild contraction. Tapi tak kerap dan tak senada la. Kejap2 je datang rasa sakit. Pinggang pun ada rasa sakit2 sikit ni. Ya Allah, semoga adik mampu bertahan.

Then, baru malam ni la kelam kabut packing hospital bag. Serabut sangat kemas sorang2 sekarang ni. Abah Anas belum balik. Barang2 banyak belum cukup. Nak kena pergi beli lagi. Pastu yang ada kat rumah, merata nak kena bangun pergi amik. Rasa tertekan sangat2... Baju2 baby semua tak basuh lagi. Takleh nak packing lagi... Ya Allah, permudahkan lah...

Oh ya, memang kena stop breastfeed Anas by now. Sekarang pun memang jarang dia mintak kecuali bila nak tido. Dah minum botol pun, tetap nak rasa before tido. Bukan lama pun, tak sampai 30 saat, terlelap la dia. Abah suh ajar dia wean off terus. Means, jgn bg dia nenen langsung2 sbb Ummi selalu rasa sakit bila dia bf. Tu satu lagi yang buat Ummi serabut, nak buat cmna ek? Huhu... Dah cakap kat dia Ummi sakit, lagi dia nangis kuat2. Cakap kat dia lagi, Along kena bagi untuk adik plak. Pandai plak dia tunjuk yang kanan dia punya, yang kiri adik punya... Hadoi! Ada time langsung takmau lepas. Time travel, mmg takmo botol langsung...

Bila fikir2 balik mmg sayang sbb 29/3 ni je die genap 2 tahun. Sikit je lagi Ummi nak complete kan perjalanan  Ummi dan Anas dalam breastfeeding. Tapi sekarang dah berisiko untuk Ummi teruskan... Semoga Allah permudahkan segala2nya... Doakan Ummi...

Nukilan Ummi & Abah buat anak kesayangan, Anas
us-kecik

12 comments:

Nadiah Sidek said...

shira jgn stress sgt ye..nnt jadi masalah lain pulak. doa byk2 moga baby tak keluar awal sekurang2nya sampai shira 37 minggu

akak pun rasa better wean off terus kalau membahayakan baby dlm perut. kalau anas mintak susu, cuba distract dia dgn benda lain bg dia ralit & lupa psl susu

f a i z a h 's said...

Setuju dgn kak nadiah...bf semasa pregnant bg sy ok je nk troskan kalu xmembahayakan ibu dan bayi dlm kandungan if membahayakan da jadi mcm kena stop je shira...sy doakan mg adik anas ni sempat matang smpai 37weeks... insya allah, bykkan rehat, +ve slalu n yg pntg jgn stress... bykkan doa k~ all the best shira :)

AshAnas said...

thanks kak nadiah, thanks faizah... ekceli jd stress bila suami takde di sisi, huhu... lg stress bila dpt tau dia masih kt penang, terkena dgn kwn2 pmpuan kt ofis... diorg gi meeting, dia yg yg drive. before blk, singgah penang jap. tau je la pmpuan ni shopping la... dia dok tunggu dlm keta sorg2... sakitnya hati... yg kita kt umah dok sakit...

Suhana Shahril said...

Shira, kenapa midwife x refer kes shira kpd dpakar or doktor. Better pi hospital minta doktor check jantung anak. Kalau mcm kes kak ana dl, mmg kandungan utk anak ke3 dah mula rasa contraction awal, pastu doktor terus saran untuk suntikan matangkan paru2 (@ dipanggil suntikan dexsa). Lebih baik kena cucuk awai supaya x berisiko lahir bb premature.No more shopping lah.Sbb shopping akan sbbkan shira lebih byk brjln. Senaraikan aje brg2 yg nak di bli then minta husband blikan

AshAnas said...

kak ana, bacaan jantung anak ok td... lgpun mmg ade appointment dgn pakar this friday... doakan ya...

chalk is talking said...

Shira..jgn pk byk sgt,relax ok.xmo tensen2.huhu.sgt2la memahami perasaan serabut tu masa pregnant,nk buat tp xterdaya.take care ok..

ani said...

semoga segala urusan Ummi dipermudahkan Allah, byk2 sabar & jgn stress sgt ye...eh anak kita lebih kurang sebaya la, anak 1st i nak msk 2 thn 30 march ni, skrg pun i tgh pregnant nak masuk 30 weeks...:)

Golden Rose said...

insya ALLAH moga dipermudahkan

Ummi Salsabila said...

shira.buat ms ni stop bf anas dulu.risau risiko ke baby.sbb shira br 31 week.rest byk2.kerja rumah buat mn yg boleh.jgn brt2.jaga diri n baby.odah doakan semua ok..:)

ibu MZW @ farah idayu said...

shira, tekejut saya bc kisah pregnancy awk..sbb saya alami exactly pe yg shira alami masa pregnant 2nd baby. sy bf smpai nk bersalin. alami contraction since kandungan 5 bln lebih and so on. hope shira selamat bersalin kelak ye ;)

ibu MZW @ farah idayu said...

shira, 2nd baby saya lahir at 36w + almost 37w. tu pun saya x sedar bukaan dah 2cm. sbb since kandungan 7 bln camtu contraction agak kuat juga. saya just buat cam biasa je. sbb sy fulltime hwife ms tu. so, keje umah mmg kene wat. since shira ada consult pakar tu lg baik. mya pun lahir kecik je dr abgnya :( pdhal berat sy naik byk jg. kuasa Allah semuanya. sy doakan yg terbaik utk shira ;)

Sha@Mama Tina said...

semoga adik anas sabar tunggu masa yang sesuai nak keluar jumpa ummi & abah dia..

cuba la rest lebih sikit..mungkin lebih membantu. selebihnya..tawakkal pada Allah..Dia lebih mengetahui

Now it is easy to present special someone a great personalized photo gift.

Happy Breastfeeding!

Happy Breastfeeding!

My Breastfeeding Achievement Awards

Lilypie Breastfeeding tickers
Silver 6 weeks
Rose Quartz 3 months
Garnet 6 months
Amber 9 months
Gold 12 months
Emerald 18 months
Sapphire 2 years

Our Family

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Anas-Ummi-Abah

Anas-Ummi-Abah

Anak susuan AshA's Family

Anak susuan AshA's Family
Akifah Solehah bt Faidzul Mursyidi

Blog Archive